StoryEditorOCM
Hajdukskok u pobjedu

Joško Vlašić dobio opaku konkurenciju, ova je žena tajna fantastične igre glavom ‘letećeg‘ Rokasa Pukštasa

Piše Pero Smolčić
1. kolovoza 2023. - 11:12
Split, 180323. Stadion Poljud. Nogometna utakmica 26. kola SuperSport HNL-a, Hajduk - Slaven Belupo. Na fotografiji: Rokas Pukstas.Tom Dubravec/Cropix

‘Nije visok, ali pogađa i glavom: talentirani veznjak Hajduka zabio prvijenac za svoju reprezentaciju‘, jedan je od naslova vezan uz novu Hajdukovu zvijezdu, mladog Amerikanca Rokasa Pukštasa.

Zabio je glavom i za američku U-20 reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu protiv Novog Zelanda, a zabio je i u prvom prvenstvenom kolu ove sezone, u velikom derbiju protiv Dinama.

Odakle mu takav odraz? Kako je Pukštas tako dobar u igri glavom?

Jedan od odgovora mogao bi ležati u - Oklahomi.

Na tamošnjem sveučilištu Oklahoma State radi trenerica za skokove imena Živile. Ne, nije Pukštas pohađao to sveučilište, pa već je sa 16 potpisao za Hajduk. Ali rečena trenerica Živila, nekada i sama vrsna atletičarka, je prezimena Pukštas. Da, upravo ona, Rokasova majka.

Ona je trenerica za skokova na tom sveučilištu, rad sa studentima na skoku u dalj, troskoku i skoku u vis i ima jako dobre rezultate.

Živile Pukštas počela je raditi na Sveučilištu još 2003. godine. Poznato je i da je Rokasov otac Mindaugas uspješni maratonac rođen u Kaunasu, u Litvi. Pod njenu je pasku došla svojedobno i hrvatska višebojka Tihana Sarač.

Rokasova je majka bila prvakinja Litve u troskoku 2001. i 2003. godine, a imala je nacionalne rekorde u kategorijama do 18, do 20 i do 23 godine.

Očito je skok u genima mladog Rokasa, majka sigurno ima barem dijelom prste u njegovoj skočnosti.

Priča je ovo koja donekle podsjeća na obitelj Vlašić, s Joškom koji je Blanku trenirao za skok u vis, ali i Nikolu, bivšeg igrača Hajduka, danas reprezentativca Hrvatske.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:04