StoryEditorOCM
Hajdukamerička priča

Jedan od osnivača DP Hajduka u Kaliforniji: ‘Stipi će u Los Angelesu biti baš kao da nije ni otišao iz Hajduka!’

Piše Ivan Renić
11. veljače 2023. - 13:00

- Može, može. Ali iza utakmice!

I tako je za čas pao dogovor sa Zoranom Andabakom, jednim od osnivača Društva prijatelja Hajduka Los Angeles. Sve može, ali prvo – Hajduk! Ni u SAD-u se ne propušta gledati Bijele u akciji. Na priču o hajdukovcima koje od Poljuda dijeli više od 11.000 kilometara potaknula nas je slika koja je zapalila društvene mreže.

Stipe Biuk je iz Hajduka otišao u Los Angeles FC. Otisnuo se Stipe u goste, u tuđinu, u nepoznato. Kad ono, u tamošnjoj zračnoj luci dočekali su ga hajdukovci. Zoran, njegov sin Antonio i sadašnji predsjednik DPH Los Angeles Ante Čavlina dočekali su Biuka natpisom: Dobro nam doša Stipe!

Lijepa je to gesta hajdukovaca iz Grada Anđela. A kako nam je otkrio Zoran, bio je to samo prvi korak. Stipe neće biti sam...

- Baš ovih dana rješavamo godišnje pretplate za utakmice Los Angelesa. Uzet ćemo ih 10-15 tako da će Biuk imati podršku na svakoj domaćoj utakmici! Nosit ćemo Hajdukove dresove, zastave, obilježja. Stipi će biti kao da nije otišao s Poljuda – obećao je.

E, što ti je predanost... Njegovu karijeru tako nećemo i dalje pratiti samo mi (mediji), nego i „bila vojska”. I to uživo, na licu mjesta...

Kad smo već kod godišnjih ulaznica, pretplata... Članovi DPH Los Angeles nisu „samo” dio Hajduka kroz članstvo. Zoran i njegov sin već godinama su i pretplatnici. Čuvaju svoje mjesto na tribini.

- Dolazimo u Hrvatsku svakog kolovoza. Budemo po mjesec dana, pa se trudimo uhvatiti što više utakmica. Još ako se potrefi koja europska. Ne smijemo to propustiti.

Osim „redovitih” povrataka u domovinu u kolovozu, Andabake (inače iz Drniša, op. a.) potegnuli bi iz Los Angelesa ako treba i vanredno. Bude li Hajduk prvak, neće biti okolišanja. Pravac Poljud!

- U tom slučaju ne bi bilo dileme. Prvi sljedeći let bio bi naš.

A cijena? Nije baš jeftino...

- Ma, ne gleda se cijena. Što košta da košta! Uglavnom bude od 1200 do 1500 dolara. Ali za Hajduk ništa nije puno.

Bilo je ekipe iz Los Angelesa na prošlosezonskom finalu Kupa, te na popratnoj fešti.

- Išlo je više naših članova. Čim je Hajduk izborio finale, rezervirali su ulaznice i avionske karte. Da sam barem i ja mogao. Nego taj posao... - cijedi Andabaka kroz zube, još uvijek žali. Da smo kojim slučajem razgovarali licem u lice, sigurno bi kvrcnuo šakom po stolu.

Vratimo se mi na Hajdukove prijatelje iz srca Kalifornije. Društvo će u 2023. proslaviti sedmu godišnjicu osnutka. Ali ljubav prema Hajduku na zapadnoj obali SAD-a datira još iz 70.-ih godina prošlog stoljeća ili preciznije, iz 1971. Odmah nam je Zoran proslijedio stare fotografije. Crno – bijele, one s dušom koju možete osjetiti. A na njima društvo slavi Hajdukov 60. rođendan.

- Hajduk je sastavni dio domovine. Domovina se ne zaboravlja – poruka je napisana uz fotografiju.

I onda se naveliko raspredalo o Hajduku. O tome svjedoče i pisma koja nam je poslao Zoran. Naši Amerikanci su se redovito dopisivali s Bijelima.

- Naših ljudi ima svugdje. U Americi nas je oko 20 – 30 tisuća. Ima nas od Los Angelesa, do San Pedra, Phoenixa, Sacramenta... To nam u biti i je najveći problem. Amerika je ogromna! Nije nam se lako okupiti na jednom mjestu. Gradovi su udaljeni po više stotina kilometara.

Onda se okupljate baš u posebnim prilikama?

- Tako je, uglavnom kad se igra protiv Dinama! Tu smo već nekoliko generacija. Ima djece koja već slabije govore hrvatski, ali ljubav ne prestaje. I na ovoj strani svita za Hajduk se pita! To je naša parola.

A jedna od tih posebnih prilika je i Bila noć koja se organizira svake godine. Dobro, gotovo svake godine.

- Nažalost, korona nas je poremetila prošlih nekoliko godina. Zadnju smo imali 2019., ali ove se vraćamo! Skupi se 400 - 500 ljudi. Bude to prava fešta.

Slavi se Hajduku u čast. U toj noći posebno žele istaknuti pripadnost voljenom klubu. Nerijetko im u goste navrati i poneka poznata faca. Tako je na posljednjem izdanju Bile noći u LA-u bio legendarni Ivica Šurjak, a sve prisutne je zabavljao Jole.

- Okupljanje navijača Hajduka ima i humanitarni karakter. Do sada smo pomogli dvije udruge iz Splita. Prvi put MoSt, a onda i Humanitarni klub navijača Hajduka Bilo srce.

Otkrio nam je Zoran da se za MoSt skupilo čak 2.500 dolara. Mogli su lako taj novac proslijediti nekoj organizaciji u SAD-u. Ne bi to bio išta manje human čin. No, hajdukovci su ostali vjerni domovini, odlučni u naumu pomoći svome narodu, onima kojima je to najpotrebnije – splitskim beskućnicima. Ni u tome im nije problem učiniti korak više...

- Ove godine će, nadam se, biti najveća fešta do sada. Riješili smo prostor i hranu, ostaju nam još neke stvari. Sponzori? Ma, kakvi sponzori... Sve plaćamo sami, skupljamo novac među sobom. Za Hajduka ćemo uvijek dati, mora biti! Svakoga na kraju izađe oko 1000 dolara.

Kad je na rasporedu ove godine?

- Ovaj put smo izabrali pravi datum. Bila noć će biti na Torcidin rođendan, 28. listopada!

Do tada će Bijeli, vjerujemo, premašiti brojku od 100.000 članova. Međutim, na Biloj noći u Los Angelesu skupit će se još nekoliko stotina pripadnika „prgave familije”.

- Svima ćemo ponuditi članstvo, takav je običaj.

Počet će do tada i nova sezona, a odavno će biti zaključena ova. Nadaju se u Los Angelesu, za Hajduk, šampionska. Bude li tako, u Splitu ćemo se na fešti sigurno vidjeti. A do tada im preostaju buđenja ranom zorom kako bi gledali utakmice. Naši Amerikanci postali su „pivci” jer vremenska razlika u odnosu na Hrvatsku je minus devet sati! Probudit se, uz kavu pogledat Hajduka, a onda iz prve ruke provjerit kako ide Biuku... Nema što, pravi američko – hajdučki san!

Da to i riješimo: ‘Biukov dolazak u Ameriku je dobar potez’

Malo, malo, pa se vratimo na našega Stipu. Morali smo razriješiti za mnoge još uvijek goruće pitanje.

Je li njegov odlazak u SAD bio pravi potez?

- Ma, ja vjerujem da je. Amerikanci znaju što rade u svemu, pa tako i u nogometu. Za nas Hrvate to je i dalje obećana zemlja. A posljednjih godina razvijaju i nogomet. Ne dovode više samo starce pred mirovinu. I mladi im sada rado dolaze.

Živi dokaz tome je i Zoranova obitelj. U potrazi za boljim životom u Ameriku su otišli 1995. I dobro im je. Naši se u tuđini uvijek nekako nađu. A ovo je društvo spojila ljubav prema Hajduku. Za Andabake, oduvijek zagrižene hajdukovce, nije moglo nego tako!

Tri Društva prijatelja Hajduka u SAD-u i Kanadi

Društava prijatelja Hajduka ima preko 60. Možemo slobodno kazati kako taj broj neprestano raste jer, evo, nema koji dan da su osnovana tri nova – u Prelogu, Orahovici i Slatini. Zanimljivo je, međutim, da u Sjevernoj Americi djeluju čak tri društva. Osim u Los Angelesu, navijači Hajduka udružili su se i u New Yorku, te u kanadskom St. Catharinesu. Za Bijele tako stvarno vrijedi ona: „ako te ko pita, i na kraju svita”. Društva se nalaze i na još nekoliko lokacija na kojima ih možda na prvu ne biste očekivali. Hajdukovci su aktivni i u Zagrebu, Rijeci, Berlinu, Munchenu, Hannoveru, Beču, Linzu, švedskom Jonkopingu...

image

DP Hajduka u Los Angelesu

Privatni album
image

DP Hajduka u Los Angelesu

Privatni album
image

DP Hajduka u Los Angelesu

Privatni album
image

DP Hajduka u Los Angelesu

Privatni album
image

DP Hajduka u Los Angelesu

Privatni album
image

DP Hajduka u Los Angelesu

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 10:39