Hajduk‘Slobodna’ u Turskoj

Ivica Roguljić: Možemo biti mirni, golmani Hajduka imaju kvalitetu i potencijal

Piše Slaven Alfirević
Ivica_Roguljic_trener_vratara

Sinjani – golmani. Posebna vrsta. Nabujali su. Ivica Roguljić je sad trener vratara prve momčadi Hajduka, svoje mjesto mentora trenerima vratara u Poljudu prepustio je Zlatku Runji, a pamtimo i Zlatkova starijeg brata Vedrana, bio je u Hajduku donedavno, Vedranov sin Roko brani za juniore Hajduka i trebao je biti kapetan ono nedavno u Livnu... Sinjani.

Ili iz bliže okolice. Runje je familija s Karakašice. 

Mentor i šef svima u Akademiji HNS-a, koji je animirao i Ivicu Roguljića da se svojedobno otisne u visoko obrazovanu struku učitelja vratara još je jedan koji vuče korijene iz Sinja - Vatroslav Mihačić. Otac Ivica dugo je radio u Sinju, a Vatroslav čak 19 godina proveo pod Kamičkom.
Nego, kako to niste išli u alkare? – pitamo Ivicu Roguljića.

- Ja znam zašto nisam, u osmi misec kad se trče Alka, bile su uvik pripreme nogometaša Junaka, pa mi nije padalo na pamet. Trenirat balun i samo gledat našu veliku svetkovinu...

Roguljić je pod stare dane “rookie” na pripremama Hajduka, u tim stalnim mijenama kuglica se i na njegovo (sinjsko) polje zaustavila. Kad pamtimo da smo jednom predstavljali Tomislava Tumbu Rogića kao inovatora, pa ćakulali s Tonćem Gabrićem, Zoranom Varvodićem, Mladenom Pralijom, sad smo nakon Tihomira Bulata došli i do Ivice Roguljića koji je legenda Junaka i – stariji je gospodin.

Rođen 2. lipnja 1961. u Sinju, najstariji je među hajducima sa 60 manje dvi, tri, kako bi rekli Sinjani.
- A tu sam, valjda najstariji, Miro Čolak i ja.

Roguljić je bio vratar Junaka godinama, u Hajduk je stigao prije dvije godine iz Dugopolja, kad se Hajduk ekipirao. Uostalom, neka ispriča:
- Ja sam vam 40 godina proveo u Junaka, 19 sezona sam branio, a 21 čak proveo kao trener kad sam s branke otiša’ među trenere. Među učitelje vratara. Samo bih povremeno uskočio vodit prvu momčad Junaka, dok ne nađu nekoga između dvojice trenera, ali moj je posao bio fokusiran na vratare. Završio sam i Akademiju HNS kod Mihačića, stekao licencije...

I otkud u Hajduka?
- Najprije sam otišao u Dugopolje, da se malo mrdnem iz Sinja, kad si domaći i dugo si, predugo, onda dosadiš svima, svi te uzimaju kao zdravo za gotovo, naviknu se na tebe. Ja sam najprije lokal-domoljub, volim Sinj i bit doma, pa se nisam ni micao. Ali, onda sam se nakon pustih godina zaželio iskušati malo izvan Junaka, da vidim koliko ja to znam i da promijenim ambijent.

Otišli ste u Dugopolje?

- Jesam. Dok sam bio u Dugopolju u doba kad je u Hajduk došao Marijan Pušnik oni su se raspitivali koji su to mladi ili stručnjaci okolo, posvuda... A zapravo su se samo nadovezali na ideju Gorana Vučevića u doba Marina Brbića koji me prvi zvao. Mene su ljudi oko Hajduka preporučili. Onda je bilo malo premišljanja, u stilu on je malo star, to ka’ ja. Je, ali probajte ga. I tako su me ipak zvali, došao sam, međutim Pušnik mi je rekao Varvodić će biti trener vratara u prvoj momčadi, a da ja preuzmem školu vratara pri omladinskoj školi. Sad sam tu poziciju prepustio Zlatku Runji.

Opet Sinjanin. A nema više Tihomira Bulata?

- Je, i meni je žao kako je to ispalo, uz stožer Oreščanina i ja sam dospio u prvu momčad, ali vjerujem da će i Tiho Bulat naći svoje mjesto jer je vrlo kvalitetan kadar.

Zanimljivo nam je vidjeti 57-godišnjeg Roguljića s momcima oko sebe, a njegov je zadatak voditi kvartet vratara koji spašava “bijele” nakon lanjskog egzodusa, Letica, Stipica, Grbić, sva trojica su otišla u roku isti čas. Ipak, Hajdukov pogon se podigao na noge, Bjelanović je doveo Duku, pa Posaveca, sad su tu Posavec, Duka, Ljubić, vratio se i Blažević.

- Hajduk može biti miran po vratarskom pitanju. Ima kvalitetu i potencijal. Ja sam inače dugo u ovom poslu, stekao sam UEFA A trenersku licenciju i mentor sam za područje Dalmacije, predavač na Akademiji za vratare. Možda jedan podatak da vam kažem kako se to mijenja s nama vratarima, na Svjetskom prvenstvu 1998., ono kad smo bili treći, vratar je sudjelovao sa 48 posto odigravanja nogom u akcijama momčadi, sad to bitno raste i danas 20 godina kasnije već smo na 75 posto! Promijenio se stil branjenja... Nije vratar više ono što je bio!

Josip Posavec

Psihološki stabilan, jako motiviran, ima već i iskustvo, čeka ga velika karijera.

Goran Blažević

Hajdukovo dite, a dotakao je i reprezentatvni popis svojedobno. Osvajač Kupa. Hoću reći iskusan, a doveden kao pozitivac, podrška da momci mladi ne gube vrijeme i budu pričuve u prvoj momčadi, nego Blažević sjedne na klupu prve momčadi, a oni komotno brane za Hajduk B. I to je isto vrlo dragocjeno rješenje!

Tomislav Duka

Strašno radišan, profesionalac, u situacijama jedan na jedan strahovito dobar, može bit dugoročno rješenje za Hajduk.

Marin Ljubić

Od svih je najbolji nogom, a to je danas od posebne važnosti. Nedavno, kad smo u drugoj ligi dobili Dinamo 2:0 ostao je neocijenjen, a toliko je dobrih pasova napravio prema naprijed u protoku baluna ne samo oko zadnje linije... Novinari to još nisu navikli vrednovati. Vratara treba početi gledati i u fazi napada. U igri nogom najjači u Hrvatskoj! (To Oreščanin posebno cijeni, dodali bismo, op. a.). U jedan na jedan je također vrlo dobar.

 

#HAJDUK#IVICA ROGULJIć