StoryEditorOCM
Hajdukraketa na poljudu

Ivan Rakitić pred novinarima; oko stadiona ‘ludilo‘: Hvala mojoj supruzi što me podržala, prije tri mjeseca...

Piše P. S.
21. srpnja 2024. - 19:20

Nakon dugog iščekivanja konačno je tu. Ivan Rakitić je igrač Hajduka. Uz golemi broj navijača stigao je u Split, na Poljud, čeka se njegovo prvo obraćanje javnosti. 

Dok se pripremaju mikrofoni i ‘bruse‘ kamere, ispod zapadne tribine - utakmica. Navijači su u punom zanosu, petarde, bengalke... Kao da je derbi, u najmanju ruku.

Prije Ivana stigla je njegova supruga Raquel s djecom... Sad je tu i Ivan, Nikola Kalinić kao sportski direktor i predsjednik uprave Ivan Bilić.

- Drago mi e da smo doveli prije sezone možda i najvećeg igrača kojeg smo mogli dovesti. Ivane puno ti hvala što si tu. Želim primarno sponzorima i sponzoru Tommy koji je podigao sponzorstvo i s tim financijama smo mogli omogućiti ovaj transfer - rekao je predsjednik Bilić.

- Jedan od najvećih u povijesti našeg nogometa, velika mi je čast što je u Hajduku. Mislim da mu je ipak ovo najveći klub u njegovoj karijeri. Vidio je i sad što nas čeka. Ali nas čeka utakmica u četvrtak, želim ovo što prije da odradimo i da krenemo kako treba u sezonu. U četvrtak je ključna utakmica, ciljevi su visoki tu je sad i on da nam pomogne - rekao je Nikola Kalinić.

- Hvala svima, navijačima, mojoj supruzi koja me podržala. Prije tri mjeseca da mi je netko rekao da će se ovo dogoditi, bi se nasmijao. Ali dobio sam priliku vratiti što je Hrvatska meni dala, u tom najljepšem kockastom dresu i to kroz HNL u jedinom klubu u kojemu je bilo moguće. U Splitu imam najbolje prijatelje, Split je moj dom u Hrvatskoj, zato je ovo posebno. Hvala Tommyju što je omogućio i što je njegova želja da budem dio Hajduka. Jedva čekam krenuti s treningom, da se priključim momčadi. Hvala sportskom direktoru i predsjedniku, naravno - rekao je Rakitić.

U kakvoj si formi?

- Bilo mi je jasno da ću se morati priključiti, želio sam biti najbolje moguće spreman. Nije isto kad si sam i kad si s cijelom momčadi. Jako se dobro osjećam, vidjet ćemo ovih dana kad krenem s momčadi. Radio sam zadnih dana po posebnom programu da to bude što bliže treningu s momčadi. Dođe moment kad ti je dosta odmora, treba mi travnjak, suigrači, borba i jedva čekam - rekao je Rakitić.

Pozicija?

- Mogu što god, i desni bek. Tu sam da dam sve od sebe. Bitno je da se upoznamo, iz dana u dan da vidimo kako dišemo...

Pitanje za Kalinića, sad je dignuta letvica?

- Nećemo na silu, dug je prijelazni rok. Nikome se u Europi ne žuri, ali nama da, počinju utakmice. Prijelazni rok je dug, svi kalkuliraju, čekaju, važu. Zadnjih desetak dana će se najviše događati, ako se ukaže prilika, reagirat ćemo.

Koliko je Džeko blizu?

- Svi radimo zajedno i žečlimo dobro Hajduku. Mi moramo više raditi na terenu kojeg imamo. A to je jedan jedini, ljeti zapaljen, zimi pliva u vodi. Želimo top rezultate, a uvjeti su amaterski. Djeca se ozljeđuju, kukovi, leđa, zglobovi.  Pričali smo s ljudima iz Grada, nešto će se napraviti. A Džeko, pisalo se puno neistina, ne bih o tome špekulirao. 

image

 

 

Vojko Basic/Cropix

Hoće li Hajduk biti prvak?

- Želim raditi svaki dan, da dam sve od sebe. Tako je od prvog dana u Baselu, svi imamo taj gen u sebi da želiš pobijediti sve. Djeci doma na Uno teškog srca djeci puštam, želim ih pobijediti. Tako i ovdje, da povučem cijelu momčad. Iz utakmice u utakmicu, jednu po jednu...

Kako istrčati po hrvatskim travnjacima nakon svih svjetskih pozornica?

- Gdje god igram, ja volim nogomet. Direktor je da se bori za uvjete, mi ćemo dati sve od sebe da u bilo kakvim uvjetima budemo pravi, da dobro radimo. Nema boljeg osjećaja nego igrati nogomet, možemo i na betonu.

Jesi li pratio HNL proteklih godina?

- Jesam, ali nisam insajder. Provest ću sada puno vremena pred kompjuterom. Neće biti problema, naše ljude znam, to je bitno, ostalo ću nadoknaditi.

Nije u šoldima sve, koliko je strast navijača bila presudna?

- Kad mi je vjenčani kum rekao da je gotovo, kad je zaplakao od emocija, sve je rečeno. Prije 17 godina akd sam prvi put došao ovdje, nisam mogao ni slutiti ovo. Čista odluka srca, emocija, ljubav. Osjetiš da te žele imati tu, direktor, predsjednik, Tommy... Od prvog je dana jasno... Kad smo nakon puno priča i zafrkamncija sjeli ozbiljno, kad pričam sa ženom o tome, dolazila je sa mnom, vidjela ljude i zavoljela ih... To je najbitnije, kad vidiš ženu, djecu, kuma, sretne i kad im je puno srce, to je to.

Možeš li biti mentor mlađima?

- Uvijek mi je bilo bitno učiti od iskusnijih. Sad ja mogu imati tu ulogu, jedva čekam ući u svlačionicu i biti dio njih. Pratio sam njigove rezultate i lani u Ligi prvaka. Svi se borimo za isto, za pobjede Hajduka i sad tu više nema godina. Svima ću jednako pomoći. 

image

 

 

Vojko Basic/Cropix

Je li reprezentacija gotova priča?

- Ne, od prvog dana, Vatrenima sam na raspolaganju, ali to je iz ljubavi prema izborniku. Bogu hvala nikad nije trebalo, sve je u redu. Ponosan sam kako su to primili i rade, nemam više ništa s time, koncentracija je maksimalno na Hajduk. Izbornik i predsjednik znaju da mogu sve što treba, ali nadam se da neće trebati.

Kako razvijati mlade, upitan je Nikola Kalinić?

- Nema mladih i starih, samo onih koji mogu. Tko brani mladima da se nametnu, kao što neki jesu sada. Luku Vuškovića samo skoro upropastili, sad je fama oko Durdova, treba postepeno. Trener na njih računa, ali treba pričati na terenu, ne van njega.

Kako upropastili Vuškovića?

- Pa možda ne tako, sa 16 se čekalo da zaigra, tri utakmice u malo vremena, a na kraju je sjedio na klupi. Na kraju se dobro prodao, a moglo je i lošije završiti. Ja sam kao jnior išao po posudbama, jedna, druga. Dokazao sam se i vratio kao nositelj igre.v U Hajduk je teško da iskoči netko izravmo iz juniora i postane nositelj igre. U svakom velikom klubu je tako.

Pitanje za Rakitića, kakav doček na stadionima drugdje u Hrvatskoj očekuje?

- Da budem iskren, to ćemo vidjeti. Ali jako sam sretan i ponosan da sam tu. Imao sam želju igrati u Hrvatskoj, nema lješeg osjećaja nego igrati u svojoj državi. Stadion, koliko sati, kakva trava... A drugdje, sve ću reakcije, pozitivne i negativne razumjeti. Tu sam da pomognem Hajduku, Splitu i Hrvatskoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 15:33