StoryEditor
Hajduknauk baluna

Istraživački rad kondicijskih trenera Hajduka objavljen je u jednom od najcjenjenijih časopisa za sportsku znanost, a oni su nam otkrili o čemu se točno radi

Piše Frane Vulas
7. studenog 2019. - 09:06

Istraživanje kondicijskih trenera Hajduka Tonija Modrića i Šime Veršića objavljeno je u jednom od najcjenjenijih svjetskih “sport science” časopisa “International Journal of Environmental Research and Public Health”.

- Istraživali smo utjecaj trkačkih sposobnosti na učinak igrača i uspjeh momčadi. Bilo je to prvo istraživanje ovog tipa u Hrvatskoj – rekao nam je Modrić, autor rada “Analysis of the Association between Running Performance and Game Performance Indicators in Professional Soccer Players”. Velika je rijetkost što je znanstveni rad naših stručnjaka dobio ovakvo priznanje, pogotovo kada je riječ o nogometu.

- Po našim saznanjima ni u Europi ne postoje istraživanja koja su na službenim utakmicama analizirala trkačke sposobnosti GPS tehnologijom u odnosu na specifične nogometne varijable – kazao je Veršić.

Kako ste uopće došli na ovu ideju?

- S obzirom da moderni nogomet, osim nogometne vještine, sve više zahtjeva visoki nivo fizičke pripremljenosti igrača, htjeli smo utvrditi koliko trkačke sposobnosti utječu na nogometnu učinkovitost igrača i uspjeh momčadi. Pojedinačno smo analizirali svaku poziciju i došli do saznanja koje to točno trkačke sposobnosti na pojedinim pozicijama najviše pridonose većoj efikasnosti igrača tijekom utakmice, što u konačnici utječe i na pobjedu – kazao je Modrić.

- Za istraživanje se koristila najmodernija tehnologija koja putem GPS-a prati sve kretnje igrača. Obuhvatili smo 14 utakmica 1. HNL u prošloj sezoni. Istu tehnologiju koriste i najveći svjetski klubovi. Služi za strukturalnu analizu kretanja na treninzima i utakmicama, praćenje opterećenja igrača, prevenciju ozljeda...– rekao je Veršić.

Ona grba ispod dresova, to igrači nose GPS uređaj tzv. Catapult koji snima željene parametre, te ih u realnom vremenu prenosi na laptop, tablet.

- Analizirali smo pretrčane kilometre, udaljenosti u nisko, srednje ili visoko intenzivnom tempu i sprintu, broj akceleracija (ubrzanja) i deceleracija (zaustavljanja)... – pojasnio je Veršić.

Do kojih ste zaključaka došli?

- Utvrdili smo da trkačke sposobnosti na nekim pozicijama direktno utječu na nogometnu izvedbu. Tako su, naprimjer, napadači koji imaju veliku količinu sprinta tijekom utakmice ili stoperi s velikim brojem maksimalnih ubrzanja više učinkoviti u svojim nogometnim zadacima, što u konačnici povećava i mogućnost pobjede momčadi. Ove spoznaje su iznimno važne, trenerskom timu služe za kreiranje specifičnih trenažnih sadržaja kako bi se maksimalno unaprijedila nogometna učinkovitost igrača na različitim pozicijama – pojasnio je Modrić.

Kako to izgleda u praksi?

- Kad smo došli u klub, analizirali smo stanje i utvrdili da neke stvari moramo dignuti na veći nivo kako bismo mogli provoditi željeni stil igre. Između ostalog to se odnosilo na podizanje agresije i igre u visoko intenzivnom tempu, što je po znanstvenim spoznajama jedan od ključnih elemenata uspjeha, dok s druge strane maksimalno odgovara mentalitetu podneblja, a i po čemu je Hajduk bio prepoznatljiv kroz povijest.

Kroz treninge smo svakodnevnim sustavnim radom tijekom zadnja tri mjeseca pomalo podizali razinu agresije i visoko intenzivne igre. Trenutno su ti elementi napredovali za više od 40% u odnosu na početno stanje, što je zasluga cijelog trenerskog tima na čelu s glavnim trenerom Burićem. Tako sada neki od igrača na utakmici trče više od 12 kilometara od čega u visoko intenzivnom tempu provode više od 10% vremena, što je profil najboljih svjetskih igrača današnjice – rekao je Modrić.

Ovo je pokazatelj kako u Hajduku prate najnovije trendove i koriste ih u radu. Trener Damir Burić s pomoćnicima Joškom Španjićem i Tončijem Gabrićem dobiva najnovije informacije od Modrića i Veršića kako temeljem znanstvenih spoznaja unaprijediti rad. Trenažni proces Hajduka spoj je iskustva starijeg dijela stožera i znanstveno utemeljenih spoznaja mlađeg dijela.

Igrače Hajduka pohvalili su Modrić i Veršić za angažman na treninzima.

- Ispunjavaju sve zahtjeve koje stručni stožer stavlja pred njih. Često im zaista nije lako. No to je jedini način da se ide naprijed, a brojke pokazuju da se ide u svim segmentima.

O autorima...

Modrić je glavni kondicijski trener. Radio je u Splitu, Karabüksporu, Pafosu, Galatasarayu s Igorom Tudorom (sa Sneijderom, Podolskim).

Veršić je zadužen za individualan rad te prevenciju i rehabilitaciju ozljeda. Radio je u Splitu, KK Splitu, AFCU-u, a zaposlen je na Kineziološkom fakultetu.

Mentor istraživanja bio je dekan Kineziološkog fakulteta u Splitu Damir Sekulić, bivši kondicijski trener u vaterpolskoj (srebro na OI 1996.) i jedriličarskoj reprezentaciji (preko 20 svjetskih i europskih medalja).

 

#HAJDUK#TONI MODRIĆ#ŠIME VERŠIĆ

Izdvojeno

30. lipanj 2020 14:36