StoryEditor
HajdukNa derbi po bod(ove)

Idealno bi bilo europsku sezonu započeti krajem srpnja: hajducima je važno biti treći i u miru ispratiti Ultru

21. svibnja 2019. - 22:54
hajduk_istra46-190519

Europa je osigurana, ali sada valja zadržati treće mjesto koje bi omogućilo Hajduku da starta tek od drugog pretkola Europske lige, kasnije krene s pripremama za novu sezonu i koliko-toliko ublaži već tradicionalne infrastrukturalne probleme u vrijeme održavanja Ultre.

Hajduk je osigurao plasman u kvalifikacije Europske lige, ali u posljednjem ligaškom kolu past će odluka hoće li sezonu završiti na trećem ili četvrtom mjestu, hoće li početi od drugog ili od prvog pretkola EL. Hajduk ima tri boda prednosti nad Osijekom. Ukoliko "bijeli" ostanu neporaženi u Maksimiru ostat će na trećem mjestu bez obzira kako završio susret Osijeka i Intera koji se igra u isto vrijeme. U slučaju poraza Hajduka i pobjede Osijeka slavonski sastav je treći zbog boljeg međusobnog skora.

Momčadi trenera Siniše Oreščanina glavni zadatak je ovog proljeća uspješno odradila, ušuljala se u Europu, ali veliki je ulog i u posljednjih 90 minuta. Ako Hajduk sezonu završi na trećem mjestu startat će tek od drugog pretkola EL u kojem se prvi susret igra tek 25. srpnja, dok četvrto mjesto donosi raniji start već u prvom pretkolu u kojem se prvi susret igra već 11. srpnja. Nije stvar samo izbjegavanja jednog europskog protivnika nego i nešto duži odmor igrača u pauzi između dvije sezone, odnosno mogući kasniji početak priprema. Početak nove sezone Prve HNL predviđen je 19. srpnja. Ako bi Hajduk bio treći i krenuo od drugog pretkola, pripreme bi vjerojatno mogle startati desetak dana kasnije.

Dodatno olakšanje bilo bi zbog Ultre. Glazbeni spektakl ove će se godine na Poljudu održavati od 12. do 14. srpnja. Nakon koncerta morat će se ponovno mijenjati travnjak, po svemu sudeći postavljati novi. S obzirom na dosadašnja iskustva, pogotovo lanjsko kada je izostala prav(ovremen)a reakcija što je rezultiralo katastrofalnim travnjakom na startu sezone, to je tema koja će se provlačiti i ovih dana.

Ako bi Hajduk bio četvrti i igrao prvo pretkolo (11. ili 18. srpnja) morao bi vjerojatno opet biti domaćin u Dugopolju. To bi naravno osim organizacijskih problema u tom slučaju značilo i osjetno manji inkas od ulaznica. A izgledno je da će se i prvo ligaško kolo igrati izvan Poljuda ako Hajduk bude domaćin, odnosno ako ne zatraži zamjenu domaćinstva... Desetak dana od završetka Ultre do drugog pretkola čini se dovoljno vremena da se travnjak ovako ili onako dovede u zadovoljavajuće stanje.

Važni datumi

Treće mjesto – 2. pretkolo EL: 25. srpnja i 1. kolovoza

Četvrto mjesto – 1. pretkolo EL: 11. i 18. srpnja

Početak HNL-a: 19. srpnja

Ultra: 12. do 14. srpnja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 09:28