StoryEditorOCM
Hajdukvukovarac

Hrgović je Gattusu na pripremama ‘smetao‘, sada mu je donio veliku pobjedu: Hajduku ostaje samo jedna strategija

Piše Slaven Alfirević
19. kolovoza 2024. - 22:14

Šimun Hrgović (20) posebna je Hajdukova priča, jedan od srebrnih juniora iz generacije koja je lani, nema niti godinu i pol da je prošlo, osvojila drugo mjesto u Ligi mladih UEFA. Postali su „bijeli” viceprvaci Europe... U međuvremenu ostajao je Šimun nekako svo vrijeme blizu, a zapravo daleko prvog sastava Hajduka, malo je bio i na kaljenju u Solinu, pa na pripremama s Hajdukom ovog ljeta, ali po svim procjenama, totalno na margini.

Stizale su iz Slovenije i Austrije vijesti kako ga trener Gennaro Gattuso zapravo ne vidi uz konkurenciju koju ima na lijevom beku (Melnjak, Diallo), pa mu je nešto minuta namijenio na desnoj strani gdje ordinira tek Marokanac Moufi (uz također juniora Đolongu, a Mikanović je otišao, istekao mu je ugovor, nisu mu ponudili novi).

image
Damir Krajač/Cropix

I sad, spletom okolnosti i Moufijeve ozljede, lijevi bek iz juniora, stavljen je na desnu stranu, te je sjajnim centaršutem „pozvao” Livaju da poentira.

I više ništa nije kao što je bilo! Svi su odjednom skočili, to je to, stavljaj Hrgovića stalno, stavljaj mlade, dosta je plejade ovih „konfekcionara”, sivih igrača koji djeluju bezidejno, bezbojno. Šansu dajmo mladima, ne možemo pogriješiti, ne može biti lošije nego što jest.

Možda je doista sad ovo nekakav Rubikon koji će učiniti da Hajduk promijeni kurs, nešto sasvim drugačije, premda već viđeno u ranijem razdoblju. No, odavna nismo imali mantru „naša dica”. Posebno ne posljednjih godina intenzivnih snova o tituli prvaka i jačanja igračkog kadra iskusnima.

image
Ante Čizmić /Cropix

Hrgović je poseban lik jer je „self made man”, rođen u Vukovaru, doveden iz Cibalije, porijeklom iz Satrića, a otac Ivica je dragovoljac domovinskog rata.

- Mi smo porijeklom iz Satrića, tu iz Dalmatinske zagore, ali živjeli smo u Vukovaru. Moj tata je došao poslom u Vukovar, trbuhom za kruhom. Moj sin Šimun i ja rođeni smo Vukovarci. A dida Luka, moj otac, kupio mu je prvi balun čim je prohodao. Dida je umro - ispričao je otac Ivica lanjskog proljeća. Ivica je inače sudionik Domovinskog rata, koji je u borbi na Trpinjskoj cesti u Vukovaru dobio metak u vrat i bio ranjen.

Kad je Hajduk prošao kroz Dortmund, o juniorima pričamo, mali Šimun stavio je posvetu na majicu ispod dresa svome didu, taman preminulom:

- Dido, ovo je za tebe! - pisalo je na majici.

E da ga sad barem dido može vidjeti... Sad, kad bi trebao nanizati nekoliko utakmica zaredom kao prvotimac.

image
Ante Čizmić /Cropix

O Hrgoviću nam je svoje rekao i Ivan Strinić, nazvali smo nekadašnjeg lijevog beka Hajduka i „vatrenih” koji je dao savjet malom Šimunu videći u njemu i reinkarnaciju dijela vlastite karijere:

- Neka bude uporan, ni meni se nisu vrata odmah otvarala, ni otvorila, pa sam išao u Francusku i u Hrvatski dragovoljac sam išao dok se nisam vratio. Ništa nije bilo glatko, ali sam vjerovao u sebe. Neka bude uporan – ponavlja Strinić. I nastavlja:

- Drago mi je da ima mladih i neka ih bude sve više. Hrgović ima dobre predispozicije i trkački je eksplozivan, ima i kapacitet. Sve je stvar ponavljanja... I neka bude sve više mlađih – poručio je Strinić i Hajduku ono što misli, povodom Hrgovićeva kvalitetnog nastupa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 20:22