stdClass Object ( [id] => 275155 [title] => Hrabar: Spasili smo Hajduk od stečaja, no na čisto sportskome planu bile su to četiri godine stagnacije [alias] => hrabar-spasili-smo-hajduk-od-stecaja-no-na-cisto-sportskome-planu-bile-su-to-cetiri-godine-stagnacije [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => U proljeće 2011. bio je izabran za predsjednika Hajduka. Na samo nekoliko sati ostvario je navijački san. A onda su rekli da je preskup, pa su uzeli jeftinijega. U proljeće 2015. odlazi s mjesta člana Nadzornog odbora i za Spektar Slobodne Dalmacije otvoreno govori o danima kada je (neuspješno) pokušavao promijeniti mentalni sklop 104 godine staroga kluba.

Vjekoslav Hrabar nije se prijavio na novi natječaj za Nadzorni odbor Hajduka, ne može više, umorio se, a ništa, kaže, nije napravio. Na početku razgovora duboko je uzdahnuo.

- Ah.... Nisam se javio na natječaj jer je riječ o grupi ljudi, a čim je u pitanju funkcioniranje grupe to znači da treba pristajati na kompromise, a kompromisi su zadnje što Hajduku treba. Hajduku, naime, treba čvrsta ruka, koja će točno znato što čini i u kojem smjeru vodi klub.

Da ste kojim slučajem 2011. godine (p)ostali predsjednik, u kojem biste smjeru vi odveli klub?

- Vjerujem da bi to bio smjer sasvim različit od današnjega.

A to konkretno znači...

- Maksimalno rezanje troškova i zabrana dovođenja igrača sa strane. Ili, ako nam već nužno trebaju pojačanja, onda bih inzistirao na tome da je bolje dovesti jednog pravog igrača negoli pet prosječnih. Uglavnom, ulaganje prije svega u mladiće iz vlastitog pogona i dalmatinskog bazena. Njihovo forsiranje jedina je Hajdukova budućnost.

Zar se niste i kao član Nadzornog odbora mogli zalagati za takvu klupsku politiku?

- I zalagao sam se, ali sam praktično uvijek bio nadglasan, što sam, kao demokrat, naravno, i prihvaćao. Stoput sam ponovio da nam treba četverogodišnja strategija, da samo uz strogo zacrtani plan i program možemo klub osoviti na čvrste noge i pripremiti ga za povratak na staze stare slave, odnosno za napad na prvo mjesto te ulazak u skupinu Europske lige, a potom i u skupinu Lige prvaka. Bojim se, međutim, da smo uzalud potrošili vrijeme i da smo sada opet na početku.

Kako? Pa stalno slušamo priču o novčanoj konsolidaciji, smanjenju dugova, rješavanju "kostura iz ormara"...?

- Istinita je ta priča, na tom polju su stvarno veliki pomaci napravljeni, toliki da se možda čak i nije moglo bolje, ali na sportskome planu, koji navijače najviše zanima, zakazali smo. Ovo što sada imamo jako je loše. A da smo napravili strategiju sve bi bilo drukčije, uvjeren sam u to! Volio bih da novi Nadzorni odbor ne upadne u istu zamku, no bojim se da će im se upravo to dogoditi i da ćemo se i iduće četiri godine vrtjeti u krugu.

Tko vam je branio izraditi strategiju?

- Rekoh već da sam bio nadglasan i da je Nadzorni odbor tijelo u kojem je, da bi moglo funkcionirati, kompromis iznimno bitan. Pa sam tako i ja pristajao na kompromis.

Da vam nisu "nasapunali dasku" pričom o velikoj plaći, mogli ste još 2011. postati predsjednik Hajduka i beskompromisno se obračunati s mnogim klupskim anomalijama. Tako ste barem u programu, koji vam je donio pobjedu na izborima, bili najavili...

- Ne bih se sada vraćao na to. Mogao sam prihvatiti manju plaću koju su mi bili nudili i postati predsjednik. Ali, eto, nisam, previše cijenim svoj posao...

...da biste pristali na kompromis?

- Posao u Nadzornom odboru je volonterski, a funkcija predsjednika je profesionalna. Predsjednik Hajduka mora biti dobro plaćen i točka. On tu plaću, naravno, mora i zaslužiti, zaraditi, a ako to nije u stanju treba ga smijeniti. Sve ostalo je deplasirano. Da sam tada postao predsjednik, uvjeren sam da bih svoju plaću i zaslužio i zaradio.
Je li Marin Brbić zaslužio i zaradio svoju plaću?

- Jest, bez ikakve sumnje. No, molim vas, nemojmo više o ovakvim stvarima, u ozbiljnom poslovnom svijetu o ovome se ne priča.

U kakvom ste odnosu s gospodinom Brbićem?

- Poslovno smo u iznimno korektnom, čak i jako dobrom odnosu. Marin Brbić je, kad me već za njega pitate, jedan od onih koji bi i dalje trebali ostati u Hajduku. Ako ne na mjestu predsjednika, onda na nekoj drugoj funkciji. Istina, znalo je među nama biti i vatre, znali smo se i posvađati, ali sve je to bilo u interesu kluba. Kod mene, naime, nema povlađivanja, što mislim to i kažem. Evo, zadnji put su iskre frcale kad je Vučević nakon samo dvije utakmice rekao da ne može više biti trener. Brbić mu je dopustio da se vrati na mjesto sportskoga direktora, a ja sam izričito tražio da odmah dobije otkaz. Na stranu što ja privatno mislim o Vučeviću, ali takvo njegovo ponašanje bilo je nedopustivo i nedostojno kluba.

Ni prvi ni zadnji. Ajmo napokon razjasniti zašto je s klupe otišao Igor Tudor, to je čini se misterij veći i od abdikacije Ive Sanadera?

- Tudor se prepao, shvatio je nekoliko dana prije početka prvenstva s kakvom momčadi raspolaže, pa je pobjegao.

Je li mu se Nadzorni odbor miješao u rad, navodno ste ga često pozivali na ispovijed...

- Da se mene pitalo, Tudor bi odavno bio smijenjen. To bi bilo tako bez obzira kakvo ja privatno mišljenje imam o njemu, jer, kako sam već naveo, kod mene u poslu ne postoje kompromisi.

Nadzorni odbor ne bi se trebao dirati u struku...

- Nisam se miješao u struku, ali sam kao član Nadzornog odbora sudjelovao u kreiranju klupske politike, a ona je bila forsiranje mladih igrača. Naših igrača. Na sastanku bi Tudoru jasno bilo rečeno da sljedeću utakmicu u momčadi želimo najmanje šest mladih igrača, i to bez spominjanja imena jer mu nismo željeli sastavljati ekipu nego određivati klupsku politiku, a kada bih došao na stadion i pogledao sastav redovno bih dobivao slom živaca. Takav trener, da se samo mene pitalo, isti trenutak bio bi smijenjen.

Nije vas se pitalo?

- Bio sam nadglasan. Smirivali su me riječima da ćemo tako uzdrmati klub. A što smo ovako napravili?! Umjesto da s navijačima iskomuniciramo da ćemo ove četiri godine graditi momčad, te da ćemo nakon toga napasti prvo mjesto i ozbiljniji ulazak u Europu, mi smo im pružali nekakvu iluziju borbe za vrh ljestvice i opet se vratili na početak.

Trebaju li, kako to neki zagovaraju, kandidati za visoke klupske funkcije jamčiti uspjeh i ostvarenje ciljeva vlastitom imovinom?

- U poslovnom svijetu, ma koliko god navijačima ova ideja primamljivo zvučala, to ne prolazi. Nema menadžera koji jamče za nešto svojom imovinom. Ali, eto, kad već neki hoće, ja sam za Hajduka i to spreman napraviti. Samo, znači li to da osobe bez vlastite imovine ne mogu biti kandidati za upravljačke funkcije u klubu, odnosno da samo bogati imaju pravo voditi klub. Besmisleno, je li tako? Isto tako, ako osoba koja jamči svojom imovinom dovede klub u plus, uvede ga u Europsku ligu, je li onda klub spreman toj osobi platiti 10 puta više od jamčene imovine? Na ovoj razini, dakle, nije razumno razgovarati, ponekad ljudi koji nisu u biznisu imaju krivu percepciju odnosa vlasnika i menadžera.

Tko je od aktualnih nadzornika zaslužio ostanak u klubu?

- Vidite i sami da se velika većina nije ponovno kandidirala.

Je li istina da Ljubo Pavasović Visković, koji se prijavio i na novi natječaj, vodi glavnu riječ?

- Istina je da je on imao najviše kontakata prilikom kupovine ili prodaje pojedinih igrača, i kod određene pomoći gospodinu Brbiću, ali u Nadzornom odboru njegov glas vrijedio je i vrijedi kao i svaki drugi.

Kako se dogodilo da Nadzorni odbor obavlja posao Uprave, što vi imate s momčadi?

- Obujam posla je bio takav da je Marinu trebala pomoć u nekim trenucima, no s vremenom smo došli u zaista nenormalnu dualističku situaciju da zapravo Nadzorni odbor ima ulogu sportskoga direktora i da se miješa u ingerencije Uprave. Osobno nisam u tome sudjelovao, jedan sam od rijetkih koji nije dovodio igrače, niti je sudjelovao u pregovorima oko njihova dovođenja i kupovine. Možda je ponekad i trebalo uskočiti, pomoći, ali svakako ne u ovolikoj mjeri i na ovakav način.

U oči posebno upada što se uglavnom posluje s jednom agencijom...

- O tome znam koliko i vi, iz medija. Nemam pojma tko zastupa kojeg igrača, no čujem da se najčešće spominje ime jedne agencije, a to nije dobro. Uveo bih stoga pravilo da jedna agencija ili jedan menadžer u klubu mogu biti povezani s maksimalno dva igrača, dok bi sva odšteta nakon budućeg transfera pripadala klubu. Priča pak da igrača koji bi pristali na takve uvjete nema ne drži vodu jer ih, vjerujte mi, ima. Sadašnja situacija prema kojoj igračima koji dođu bez odštete i na malu plaću omogućujemo transfer uz podjelu novca nije nam puno dobra donijela. Dapače, potpuni je promašaj. Politika treba biti rezolutna: Hajduku ide 100-postotna odšteta ili igrač ne treba ni dolaziti.

Pa, tko će pod takvim uvjetima doći u ovakav Hajduk?

- Hoće, hoće, ne brinite. Hajduk je još uvijek velik klub, da nije, ne bismo ni mi sada razgovarali, zar ne?

Biste li i danas, nakon prospavanih nekoliko mjeseci, podržali odluku da se ne igra derbi u Maksimiru?

- Naravno! To je bila jedina ispravna odluka. Uostalom, dokazali smo, ma koliko god jedna nakaradna institucija poput aktualnog saziva Hrvatskog nogometnog saveza to ne željela priznati, da nismo branili huligane i da ulica ne vodi naš klub. U ovakvom sustavu, do srži pokvarenom, to, istina, i ne vrijedi mnogo, ali moramo ustrajati u toj borbi, jer ona je ono najčasnije što hrvatski nogomet trenutačno ima.

Kaže Davor Šuker da mu je ovotjedni sastanak s Hajdukovom delegacijom izmamio osmijeh na lice...

- Nikakvih sastanaka ne bi bilo da se u sve nije umiješala politika. No, sve je to samo igra, čelnici HNS-a, predvođeni najmoćnijim čovjekom hrvatskog nogometa kojemu, očito, nitko ništa ne može, samo se poigravaju s nama. Nema tu sreće dok država uistinu ne odluči iz korijena očistiti i HNS i HNL. Priče kako se država ne može miješati u nogomet su netočne, recite vi meni u kojoj državi je UEFA iznad vlast? Nema te države, ako država želi, riješit će stanje u mjesec dana i pozvati UEFA-u i reći: Mi smo riješili problem našeg nogometa i od sada u Hrvatskoj vrijede ova pravila. Mislite da UEFA ne bi to prihvatila?

Što mogu napraviti novi nadzornici?

- Bojim se, ništa. A ako ne naprave drastičan zaokret u odnosu na način kako smi mi radili, tako će i biti. Želim im, međutim, svu sreću ovoga svijeta, da budu hrabri pri donošenju odluka i da ne pristaju na kompromis. Neka jasno i glasno kažu što žele, neka detektiraju probleme, odrede cilj i jurnu prema njemu. Današnji Hajduk, naime, živi od slučaja do slučaja, pa nam se tako i neki uspjeh, poput pobjede ili dvije u Europi, može samo slučajno dogoditi. Znam da zvuči grubo, ali to je jedina istina. Mi smo klub spasili od stečaja, to je povijesna činjenica koju nam nitko neće moći oduzeti, no na čisto sportskome planu bile su to četiri godine stagnacije. Novi Nadzorni odbor ne smije ponoviti našu grešku.

vinko vuković

Majka i maćeha

- Čini mi se da nema privatnika koji bi želio kupiti klub. Nisam ja izričito protiv toga, ali mi razum govori da Grad neće dobiti novac od prodaje, a pogotovo ne onoliko novca koliko bi mogao dobiti kad bi se potrudio da klub postane profitabilan. 

Dokapitalizacija kluba od Grada stoga je jedino rješenje. I majčinsko, a ne maćehinsko upravljanje kao što je bilo do sada. Nema tog gradskog resursa koji poput Hajduka može vratiti uloženi novac. I to izravno i neizravno, preko europskih utakmica i turističke promocije čitavoga Splita. Uvjet je, naravno, pošten rad i dolazak karakternih ljudi, ljudi bez sitnih osobnih interesa, koji postoje, nemojte misliti da ne postoje, samo što se ne žele aktivirati u ovom amoralnom društvu, a to se posebno odnosi na nogometno okruženje.

Paladino i Sapunar

- Strašno nas je pogodio odlazak iz Nadzornog odbora Šime Luketina i Josipa Paladina. Poglavito doktora Paladina koji je bio ključan da klub preživi. Njegova uloga je nemjerljiva, on je zbog Hajduka, za razliku od nekih, i svoj ugled stavljao na kocku, teško će mu se klub ikad moći odužiti za sve što je za njega napravio.

Koji su to drugi, možda nadzornik Petroslav Sapunar, koji je tužio klub jer mu nisu isplaćene naknade za rad u Nadzornom odboru, naknade kojih ste se svi vi ostali odrekli?

- Gospodin kojeg spominjete nije se pojavio na zadnjih pet, šest sjednica. To dovoljno govori o njemu i o odnosu Grada prema klubu, jer, ne zaboravimo, njega je Grad postavio u NO.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na odlasku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-05-30 18:26:42 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-06-01 17:28:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-05-30 21:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 21628 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/05/30/Spektar/hrabar-080212.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "850x573" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38507213 Threads: 6 Questions: 7104953346 Slow queries: 3302694 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608531446 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/hrabar-spasili-smo-hajduk-od-stecaja-no-na-cisto-sportskome-planu-bile-su-to-cetiri-godine-stagnacije-275155 [printLink] => /sport/hajduk/hrabar-spasili-smo-hajduk-od-stecaja-no-na-cisto-sportskome-planu-bile-su-to-cetiri-godine-stagnacije-275155?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 218346 [name] => vjekoslavhrabar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vjekoslavhrabar [link] => /tag/vjekoslavhrabar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na odlasku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrabar: Spasili smo Hajduk od stečaja, no na čisto sportskome planu bile su to četiri godine stagnacije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-03-58-53-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/30/Spektar/hrabar-080212.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/30/Spektar/hrabar-080212.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}U proljeće 2011. bio je izabran za predsjednika Hajduka. Na samo nekoliko sati ostvario je navijački san. A onda su rekli da je preskup, pa su uzeli jeftinijega. U proljeće 2015. odlazi s mjesta člana Nadzornog odbora i za Spektar Slobodne Dalmacije otvoreno govori o danima kada je (neuspješno) pokušavao promijeniti mentalni sklop 104 godine staroga kluba.

Vjekoslav Hrabar nije se prijavio na novi natječaj za Nadzorni odbor Hajduka, ne može više, umorio se, a ništa, kaže, nije napravio. Na početku razgovora duboko je uzdahnuo.

- Ah.... Nisam se javio na natječaj jer je riječ o grupi ljudi, a čim je u pitanju funkcioniranje grupe to znači da treba pristajati na kompromise, a kompromisi su zadnje što Hajduku treba. Hajduku, naime, treba čvrsta ruka, koja će točno znato što čini i u kojem smjeru vodi klub.

Da ste kojim slučajem 2011. godine (p)ostali predsjednik, u kojem biste smjeru vi odveli klub?

- Vjerujem da bi to bio smjer sasvim različit od današnjega.

A to konkretno znači...

- Maksimalno rezanje troškova i zabrana dovođenja igrača sa strane. Ili, ako nam već nužno trebaju pojačanja, onda bih inzistirao na tome da je bolje dovesti jednog pravog igrača negoli pet prosječnih. Uglavnom, ulaganje prije svega u mladiće iz vlastitog pogona i dalmatinskog bazena. Njihovo forsiranje jedina je Hajdukova budućnost.

Zar se niste i kao član Nadzornog odbora mogli zalagati za takvu klupsku politiku?

- I zalagao sam se, ali sam praktično uvijek bio nadglasan, što sam, kao demokrat, naravno, i prihvaćao. Stoput sam ponovio da nam treba četverogodišnja strategija, da samo uz strogo zacrtani plan i program možemo klub osoviti na čvrste noge i pripremiti ga za povratak na staze stare slave, odnosno za napad na prvo mjesto te ulazak u skupinu Europske lige, a potom i u skupinu Lige prvaka. Bojim se, međutim, da smo uzalud potrošili vrijeme i da smo sada opet na početku.

Kako? Pa stalno slušamo priču o novčanoj konsolidaciji, smanjenju dugova, rješavanju "kostura iz ormara"...?

- Istinita je ta priča, na tom polju su stvarno veliki pomaci napravljeni, toliki da se možda čak i nije moglo bolje, ali na sportskome planu, koji navijače najviše zanima, zakazali smo. Ovo što sada imamo jako je loše. A da smo napravili strategiju sve bi bilo drukčije, uvjeren sam u to! Volio bih da novi Nadzorni odbor ne upadne u istu zamku, no bojim se da će im se upravo to dogoditi i da ćemo se i iduće četiri godine vrtjeti u krugu.

Tko vam je branio izraditi strategiju?

- Rekoh već da sam bio nadglasan i da je Nadzorni odbor tijelo u kojem je, da bi moglo funkcionirati, kompromis iznimno bitan. Pa sam tako i ja pristajao na kompromis.

Da vam nisu "nasapunali dasku" pričom o velikoj plaći, mogli ste još 2011. postati predsjednik Hajduka i beskompromisno se obračunati s mnogim klupskim anomalijama. Tako ste barem u programu, koji vam je donio pobjedu na izborima, bili najavili...

- Ne bih se sada vraćao na to. Mogao sam prihvatiti manju plaću koju su mi bili nudili i postati predsjednik. Ali, eto, nisam, previše cijenim svoj posao...

...da biste pristali na kompromis?

- Posao u Nadzornom odboru je volonterski, a funkcija predsjednika je profesionalna. Predsjednik Hajduka mora biti dobro plaćen i točka. On tu plaću, naravno, mora i zaslužiti, zaraditi, a ako to nije u stanju treba ga smijeniti. Sve ostalo je deplasirano. Da sam tada postao predsjednik, uvjeren sam da bih svoju plaću i zaslužio i zaradio.
Je li Marin Brbić zaslužio i zaradio svoju plaću?

- Jest, bez ikakve sumnje. No, molim vas, nemojmo više o ovakvim stvarima, u ozbiljnom poslovnom svijetu o ovome se ne priča.

U kakvom ste odnosu s gospodinom Brbićem?

- Poslovno smo u iznimno korektnom, čak i jako dobrom odnosu. Marin Brbić je, kad me već za njega pitate, jedan od onih koji bi i dalje trebali ostati u Hajduku. Ako ne na mjestu predsjednika, onda na nekoj drugoj funkciji. Istina, znalo je među nama biti i vatre, znali smo se i posvađati, ali sve je to bilo u interesu kluba. Kod mene, naime, nema povlađivanja, što mislim to i kažem. Evo, zadnji put su iskre frcale kad je Vučević nakon samo dvije utakmice rekao da ne može više biti trener. Brbić mu je dopustio da se vrati na mjesto sportskoga direktora, a ja sam izričito tražio da odmah dobije otkaz. Na stranu što ja privatno mislim o Vučeviću, ali takvo njegovo ponašanje bilo je nedopustivo i nedostojno kluba.

Ni prvi ni zadnji. Ajmo napokon razjasniti zašto je s klupe otišao Igor Tudor, to je čini se misterij veći i od abdikacije Ive Sanadera?

- Tudor se prepao, shvatio je nekoliko dana prije početka prvenstva s kakvom momčadi raspolaže, pa je pobjegao.

Je li mu se Nadzorni odbor miješao u rad, navodno ste ga često pozivali na ispovijed...

- Da se mene pitalo, Tudor bi odavno bio smijenjen. To bi bilo tako bez obzira kakvo ja privatno mišljenje imam o njemu, jer, kako sam već naveo, kod mene u poslu ne postoje kompromisi.

Nadzorni odbor ne bi se trebao dirati u struku...

- Nisam se miješao u struku, ali sam kao član Nadzornog odbora sudjelovao u kreiranju klupske politike, a ona je bila forsiranje mladih igrača. Naših igrača. Na sastanku bi Tudoru jasno bilo rečeno da sljedeću utakmicu u momčadi želimo najmanje šest mladih igrača, i to bez spominjanja imena jer mu nismo željeli sastavljati ekipu nego određivati klupsku politiku, a kada bih došao na stadion i pogledao sastav redovno bih dobivao slom živaca. Takav trener, da se samo mene pitalo, isti trenutak bio bi smijenjen.

Nije vas se pitalo?

- Bio sam nadglasan. Smirivali su me riječima da ćemo tako uzdrmati klub. A što smo ovako napravili?! Umjesto da s navijačima iskomuniciramo da ćemo ove četiri godine graditi momčad, te da ćemo nakon toga napasti prvo mjesto i ozbiljniji ulazak u Europu, mi smo im pružali nekakvu iluziju borbe za vrh ljestvice i opet se vratili na početak.

Trebaju li, kako to neki zagovaraju, kandidati za visoke klupske funkcije jamčiti uspjeh i ostvarenje ciljeva vlastitom imovinom?

- U poslovnom svijetu, ma koliko god navijačima ova ideja primamljivo zvučala, to ne prolazi. Nema menadžera koji jamče za nešto svojom imovinom. Ali, eto, kad već neki hoće, ja sam za Hajduka i to spreman napraviti. Samo, znači li to da osobe bez vlastite imovine ne mogu biti kandidati za upravljačke funkcije u klubu, odnosno da samo bogati imaju pravo voditi klub. Besmisleno, je li tako? Isto tako, ako osoba koja jamči svojom imovinom dovede klub u plus, uvede ga u Europsku ligu, je li onda klub spreman toj osobi platiti 10 puta više od jamčene imovine? Na ovoj razini, dakle, nije razumno razgovarati, ponekad ljudi koji nisu u biznisu imaju krivu percepciju odnosa vlasnika i menadžera.

Tko je od aktualnih nadzornika zaslužio ostanak u klubu?

- Vidite i sami da se velika većina nije ponovno kandidirala.

Je li istina da Ljubo Pavasović Visković, koji se prijavio i na novi natječaj, vodi glavnu riječ?

- Istina je da je on imao najviše kontakata prilikom kupovine ili prodaje pojedinih igrača, i kod određene pomoći gospodinu Brbiću, ali u Nadzornom odboru njegov glas vrijedio je i vrijedi kao i svaki drugi.

Kako se dogodilo da Nadzorni odbor obavlja posao Uprave, što vi imate s momčadi?

- Obujam posla je bio takav da je Marinu trebala pomoć u nekim trenucima, no s vremenom smo došli u zaista nenormalnu dualističku situaciju da zapravo Nadzorni odbor ima ulogu sportskoga direktora i da se miješa u ingerencije Uprave. Osobno nisam u tome sudjelovao, jedan sam od rijetkih koji nije dovodio igrače, niti je sudjelovao u pregovorima oko njihova dovođenja i kupovine. Možda je ponekad i trebalo uskočiti, pomoći, ali svakako ne u ovolikoj mjeri i na ovakav način.

U oči posebno upada što se uglavnom posluje s jednom agencijom...

- O tome znam koliko i vi, iz medija. Nemam pojma tko zastupa kojeg igrača, no čujem da se najčešće spominje ime jedne agencije, a to nije dobro. Uveo bih stoga pravilo da jedna agencija ili jedan menadžer u klubu mogu biti povezani s maksimalno dva igrača, dok bi sva odšteta nakon budućeg transfera pripadala klubu. Priča pak da igrača koji bi pristali na takve uvjete nema ne drži vodu jer ih, vjerujte mi, ima. Sadašnja situacija prema kojoj igračima koji dođu bez odštete i na malu plaću omogućujemo transfer uz podjelu novca nije nam puno dobra donijela. Dapače, potpuni je promašaj. Politika treba biti rezolutna: Hajduku ide 100-postotna odšteta ili igrač ne treba ni dolaziti.

Pa, tko će pod takvim uvjetima doći u ovakav Hajduk?

- Hoće, hoće, ne brinite. Hajduk je još uvijek velik klub, da nije, ne bismo ni mi sada razgovarali, zar ne?

Biste li i danas, nakon prospavanih nekoliko mjeseci, podržali odluku da se ne igra derbi u Maksimiru?

- Naravno! To je bila jedina ispravna odluka. Uostalom, dokazali smo, ma koliko god jedna nakaradna institucija poput aktualnog saziva Hrvatskog nogometnog saveza to ne željela priznati, da nismo branili huligane i da ulica ne vodi naš klub. U ovakvom sustavu, do srži pokvarenom, to, istina, i ne vrijedi mnogo, ali moramo ustrajati u toj borbi, jer ona je ono najčasnije što hrvatski nogomet trenutačno ima.

Kaže Davor Šuker da mu je ovotjedni sastanak s Hajdukovom delegacijom izmamio osmijeh na lice...

- Nikakvih sastanaka ne bi bilo da se u sve nije umiješala politika. No, sve je to samo igra, čelnici HNS-a, predvođeni najmoćnijim čovjekom hrvatskog nogometa kojemu, očito, nitko ništa ne može, samo se poigravaju s nama. Nema tu sreće dok država uistinu ne odluči iz korijena očistiti i HNS i HNL. Priče kako se država ne može miješati u nogomet su netočne, recite vi meni u kojoj državi je UEFA iznad vlast? Nema te države, ako država želi, riješit će stanje u mjesec dana i pozvati UEFA-u i reći: Mi smo riješili problem našeg nogometa i od sada u Hrvatskoj vrijede ova pravila. Mislite da UEFA ne bi to prihvatila?

Što mogu napraviti novi nadzornici?

- Bojim se, ništa. A ako ne naprave drastičan zaokret u odnosu na način kako smi mi radili, tako će i biti. Želim im, međutim, svu sreću ovoga svijeta, da budu hrabri pri donošenju odluka i da ne pristaju na kompromis. Neka jasno i glasno kažu što žele, neka detektiraju probleme, odrede cilj i jurnu prema njemu. Današnji Hajduk, naime, živi od slučaja do slučaja, pa nam se tako i neki uspjeh, poput pobjede ili dvije u Europi, može samo slučajno dogoditi. Znam da zvuči grubo, ali to je jedina istina. Mi smo klub spasili od stečaja, to je povijesna činjenica koju nam nitko neće moći oduzeti, no na čisto sportskome planu bile su to četiri godine stagnacije. Novi Nadzorni odbor ne smije ponoviti našu grešku.

vinko vuković

Majka i maćeha

- Čini mi se da nema privatnika koji bi želio kupiti klub. Nisam ja izričito protiv toga, ali mi razum govori da Grad neće dobiti novac od prodaje, a pogotovo ne onoliko novca koliko bi mogao dobiti kad bi se potrudio da klub postane profitabilan. 

Dokapitalizacija kluba od Grada stoga je jedino rješenje. I majčinsko, a ne maćehinsko upravljanje kao što je bilo do sada. Nema tog gradskog resursa koji poput Hajduka može vratiti uloženi novac. I to izravno i neizravno, preko europskih utakmica i turističke promocije čitavoga Splita. Uvjet je, naravno, pošten rad i dolazak karakternih ljudi, ljudi bez sitnih osobnih interesa, koji postoje, nemojte misliti da ne postoje, samo što se ne žele aktivirati u ovom amoralnom društvu, a to se posebno odnosi na nogometno okruženje.

Paladino i Sapunar

- Strašno nas je pogodio odlazak iz Nadzornog odbora Šime Luketina i Josipa Paladina. Poglavito doktora Paladina koji je bio ključan da klub preživi. Njegova uloga je nemjerljiva, on je zbog Hajduka, za razliku od nekih, i svoj ugled stavljao na kocku, teško će mu se klub ikad moći odužiti za sve što je za njega napravio.

Koji su to drugi, možda nadzornik Petroslav Sapunar, koji je tužio klub jer mu nisu isplaćene naknade za rad u Nadzornom odboru, naknade kojih ste se svi vi ostali odrekli?

- Gospodin kojeg spominjete nije se pojavio na zadnjih pet, šest sjednica. To dovoljno govori o njemu i o odnosu Grada prema klubu, jer, ne zaboravimo, njega je Grad postavio u NO.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/hrabar-spasili-smo-hajduk-od-stecaja-no-na-cisto-sportskome-planu-bile-su-to-cetiri-godine-stagnacije-275155 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f4781daf8f240a0d7fb2945ca7e7e07da35ea8d8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrabar%3A+Spasili+smo+Hajduk+od+ste%C4%8Daja%2C+no+na+%C4%8Disto+sportskome+planu+bile+su+to+%C4%8Detiri+godine+stagnacije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fhrabar-spasili-smo-hajduk-od-stecaja-no-na-cisto-sportskome-planu-bile-su-to-cetiri-godine-stagnacije-275155 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fhrabar-spasili-smo-hajduk-od-stecaja-no-na-cisto-sportskome-planu-bile-su-to-cetiri-godine-stagnacije-275155 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na odlasku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukna odlasku

Hrabar: Spasili smo Hajduk od stečaja, no na čisto sportskome planu bile su to četiri godine stagnacije

Piše PSD.
30. svibnja 2015. - 23:32
U proljeće 2011. bio je izabran za predsjednika Hajduka. Na samo nekoliko sati ostvario je navijački san. A onda su rekli da je preskup, pa su uzeli jeftinijega. U proljeće 2015. odlazi s mjesta člana Nadzornog odbora i za Spektar Slobodne Dalmacije otvoreno govori o danima kada je (neuspješno) pokušavao promijeniti mentalni sklop 104 godine staroga kluba.

Vjekoslav Hrabar nije se prijavio na novi natječaj za Nadzorni odbor Hajduka, ne može više, umorio se, a ništa, kaže, nije napravio. Na početku razgovora duboko je uzdahnuo.

- Ah.... Nisam se javio na natječaj jer je riječ o grupi ljudi, a čim je u pitanju funkcioniranje grupe to znači da treba pristajati na kompromise, a kompromisi su zadnje što Hajduku treba. Hajduku, naime, treba čvrsta ruka, koja će točno znato što čini ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 05:58