StoryEditor
HajdukKantun od taktike

Hoće li prvi put Oreščanin suspregnuti svoj nagon, ideju nadigravanja ili će svejedno nastupiti otvorena garda

Piše Slaven Alfirević
26. svibnja 2019. - 10:00
hajduk_slaven102-100519

Šlag na kraju, tko će ga staviti na svoju tortu? A opet, remi bi zadovoljio baš - sve, odnosno ne bi nikoga ojadio. Makar smo i jučer, na pressicama, što u Poljudu, odnosno Maksimiru čuli od obojice trenera kako bi oni radije pobijedili nego što bi – ponavljanjem poteza – iznudili velemajstorski remi; opet pozivamo šah u pomoć, ne bismo li zornije oslikali taktiku.

Uglavnom, ništa od beskrajnog dodavanja u prazno, nego će se jurnuti po povoljan rezultat.

Hajduk će više taktizirati, jer ne smije izgubiti. Međutim, neće Nenad Bjelica imati milosti spram želja Siniše Oreščanina, taman posla da stavi na kocku i drugi derbi nakon kup-kraha kontra Riječana.

Gledajući brojke derbija upada u oči kako Hajduk četiri utakmice zaredom nije zabio ni gola Dinamu? Je li to moguće?Ni jednog jedinog? Jest, moguće je. Doduše, nije puno ni primao, ukupno tri, ali od lanjskog finala kupa u Vinkovcima, pa do danas, točno godinu dana, četiri utakmice - nula golova!

Zato smo Oreščaninu dobacili na kraju pressice, ma samo zabijte gol na Maksimiru, eto dovoljnog razloga za slavlje, da se šeširi bacaju u ariju! Tako se nekad slavilo, kad su gledatelji španćere/šešire nosili u neka davna vremena, što ih je Velo misto oslikalo...

Kako god, Hajduk traži bod. Aktivnom igrom. Oreščanin je u problemima kako sastaviti zadnji red, pa na pitanje je li moguće da bekovski par bude u sastavu Tudor – Fomitschow, sastavljen od dvojice da tako kažemo ražalovanih hajdukovaca koji već u ponedjeljak postaju slobodni igrači, u mislima daleko od Hajduka, Siks uvjereno kaže:

- Moguće je!

Da, teoretski. Obojica su pod zastavom i uzbunom, u svojih posljednjih 24 sata s obavezom da služe Hajduku.

Ipak, duboko u utrobi Poljuda Oreščanin smišlja drugačiju, dvojaku obranu. Jednog od dvojice stopera rado bi prebacio na bok. Ovisi hoće li rošadu napraviti zdesna ili slijeva. Hoće li Ismajli biti desni bek, pa da stoperi budu Svatok i Lopez i na lijevom beku Fomitschow ili Tudor, ili će pak Jurić biti desni bek, stoperi Ismajli i Svatok, a Lopez na lijevom beku (gdje ga je u doba igre protiv rumunjskog FCSB-a stavljao Željko Kopić), ostaje nam vidjeti.

Tu čuči dvojba kako sastaviti posljednju crtu obrane, kad je izvjesno da nema ni Juranovića, a ni Bradarića, obojice ozlijeđenih, dok je Tudor u posebnom statusu, omiljen za Oreščanina, ali svojom odlukom da ne produži ugovor na izlaznim je vratima.

Ofenziva je jasna – naglasak na Miji Caktašu, može li do naslova prvog strijelca lige? Poravnat je sa 18 na vrhu s Osječaninom Mirkom Marićem.

Bod k'o kuća, ka' Marjan za Hajduk. Vidjet ćemo hoće li prvi put Oreščanin suspregnut svoj nagon, ideju nadigravanja, ne bi li iskamčio barem bod za treće mjesto. Ili će svejedno nastupiti otvorena garda, kako to običava, pa što bude?!

U svakom slučaju, Siks se suočio već s ambijentom u kojem apetit još više raste, čim se bolje jede: umjesto da mu se zahvali i čestita što se uopće "ušuljao" u Europu i spasio Hajduku mrvice od sezone, bio je suočen s pitanjim kako je "ovo presudno da Hajduk na kraju bude treći"?!

Samo se (gorko) osmjehnmuo, zna kako to ide i srodio se već s dalmatinskim amplitudama euforije i depresije, te najava takozvanih povijesnih utakmica. I nitko da kaže "Rijeku koja je u finalu isprašila Dinamo, vi ste svladali čak sa 4:0"!?

Da, ta je voda već protekla ispod mosta, ili što bismo rekli more koje je već udaralo o stijene. Novi su izazovi na redu, sad je jedino važno ostati neporažen u Maksimiru!

Može li to Hajduk, da bude Oreščaninov bod prvijenac na stadionu koji je donedavno i njegov bio?!

#HAJDUK#DINAMO#DERBI#TAKTIKA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 17:19