StoryEditor
HajdukOdluka u travnju

Hoće li Hajduk otkupiti 'čuvara snova': Brbić svaki eurić dvaput prevrće, ali Veli Joža bi se isplatio

Piše Slaven Alfirević
29. ožujka 2019. - 14:36
jp_hajduk_osijek16-071018

Travanj bi trebao bit mjesec odluke o definitivnom prodoru Hajduka prema pozicijama koje vode na europsku scenu, ali i rješenja dvojbe koja to zapravo nije. Treba li Josipa Posaveca otkupiti od Palerma?

Pitanje je na dnevnom redu u kancelariji sportskog direktora Saše Bjelanovića, ali i predsjednika Marina Brbića, a ako nas pitate ima li dvojbe, odgovor je - nema. Otkupiti ga – treba!

U zimskoj pauzi smo još dvojili glede Posavčeva statusa, nije nas kupio svojim obranama ujesen, ali kako je sezona odmicala u proljeće, iskazao je svoj reprezentativni potencijal.

Priča o Posavecu nadovezuje se na storiju o Ivi Grbiću, konkurenti su na golu "do 21" reprezentacije, o Grbiću smo pisali jučer. Grbić je lani otišao iz Hajduka nakon što se nije dogovorio o nastavku ugovora u Poljudu, odabrao je poziv Lokomotive, a onda su u Hajduku "pod mus" reagirali: Saša Bjelanović je popravljao štetu i upražnjenu golmansku križaljku (trojica su otišla odjednom, svaki sa svojom pričom, Dante Stipica, Karlo Letica i Ivo Grbić). Bjelanović je uspješno angažirao Posaveca. Iz Palerma. Pod posebnim uvjetima.

Sad je Hajduk u poziciji da:

1. od vlastitog Grbića nije zaradio eventualnom prodajom, izgubio ga je.

2. kad već nema Grbića treba uložiti u – Posaveca. I vjerovati da će uloženo u perspektivi duplo vratiti. I sasvim se "refat".

Posavec se iskazao zadnjih mjeseci, treba uskoro odlučiti o njegovu otkupu. Travanj će pokazati koliko to ima smisla, ali po današnjem trenutku – dvojbe nema.

Istina, to je i prvi zadatak i izdatak štedljivog predsjednika Marina Brbića. Na stol će predsjedniku doći da potpiše odluku o isplati obeštećenja Palermu. Hoće li mu ruka zadrhtati?

Brbić će svaki euro dvaput prevrnuti, zbog toga su ga i vratili nakon novčarskih ekshibicija i izdašnih ugovora u Poljudu, ali ovo je zahvat koji bi Brbić naprosto trebao odraditi.

Nije javno objavljen iznos odštete koju treba uplatiti Palermu. Sportski direktor Saša Bjelanović je u zimu rekao da je manja odšteta nego što je Posavčeva tržišna vrijednost (1,5 milijuna eura), pa pretpostavljamo da se odšteta kreće između 600 i 800 tisuća eura, što nije malo.

No, bolje i to nego da se Posavec vrati Palermu.

Ne zaboravimo, u trenutku kad Posavec bude otkupljen, Palermo ima deset dana vremena da Posavca re-otkupi, vrati Hajduku uplatu i još refundira ono što je Hajduk dao Posavcu.

I to bi bio dobar posao za Hajduk, ali kako ćeš to znati, ako Posavca ne otkupiš?

I tako nastaviš momčad graditi od temelja, što znači od golmana. Reprezentativnog, dokazanog vratara.

Uz nadu da si kupio vrijednost, uloženo bi trebao vratiti. Stara je stvar:

1. Kupiš jeftino – gubiš, dalje ne možeš ni prodat, ni darovat.

2. Kupiš malo skuplje, preprodat ćeš bolje. To je rizik koji se isplati.

Zaboravimo Grbića, on je prošlost, premda ostaje nauk zauvijek. Zato se sad Posavec iskazuje na golu Hajduka. Obojica su reprezentativci, a da imaš dvojicu reprezentativnih golmana u klubu, ne bi valjalo, obojica bi htjela na gol i tu onda ne bi bilo sreće, ni prave hijerarhije, svi bi bili nezadovoljni.

Ako im je već Grbić umakao, u Hajduku moraju biti (i jesu) sretni što su nabavili Posaveca.

Dakle: Hajduk je pred otkupom Posaveca, ali pogledajmo još travanj: da se Veli Jože, odnosno Joža (svaki je Josip uokolo i sjeverno od Zagreba – Joža) do kraja potvrdi.

Bude li branio kao dosad, neće ni Brbić ni Bjelanović žaliti odštete.

Uostalom, Palaversa je prodan, novca (valjda) ima, tako se pravi business: otkupi Posaveca za 800, prodaj ga za milijun i pol, dva. Kad bude...

I sve je na svom mjestu.

#HAJDUK#JOSIP POSAVEC#OTKUP#VRATAR

Izdvojeno

09. srpanj 2020 01:19