StoryEditorOCM
HajdukO mogućem protivniku

Hearts ima hajdučku poveznicu: Nikoličius je radio za njih, a igraju na stadionu gotovo 100 godina starijem od Poljuda

Piše Ivan Renić
7. kolovoza 2023. - 18:36

U dvomeču s Heartsom Rosenborg je sigurno poznatije, zvučnije ime. Ali poveznicu itekako imamo sa škotskom momčadi. Naime, sportski direktor Hajduka Mindaugas Nikoličius istu funkciju obnašao je u Heartsu od 2006. do 2008. godine. Kalio se Niko u „uredima” škotske momčadi, a znamo kako ga je nogometni put doveo u Hrvatsku i Hajduk...

Riječ je o četverostrukom prvaku Škotske (zadnji naslov davne 1960.) koji je posljednjih godina u prilično turbulentnom razdoblju. Naime, u jeku koronavirusa, 2020. godine, ispali su u drugu škotsku ligu (Championship). Prvenstvo je prekinuto zbog pandemije i donesena je odluka da će o pozicijama odlučivati prosjek osvojenih bodova do trenutka prekida. A tu je Hearts nagrabusio.

Međutim, Heart of Midlothian, kako im je službeno ime, odmah se u sljedećoj sezonu vratio u škotski Premiership. Nakon posljednje utakmice uslijedilo je neobično „slavlje”. Na dodjeli trofeja uopće nisu htjeli slaviti u znak protesta što su, po njima, nepravedno izbačeni iz lige.

image
Ewan Bootman/Nurphoto Via AFP

Spasili ih navijači

Vratili su se u velikom stilu i prošlu sezonu završili na četvrtom mjestu što im je donijelo kvalifikacije za Konferencijsku ligu. I u Škotskoj je počela nova sezona, a u prvom su kolu s 2:0 pobijedili St. Johnstone. Klub iz Edinburgha igra na stadionu Tynecastle Park izgrađenom 1886. godine, a može primiti 19.852 gledatelja. Najstariji su klub glavnog grada Škotske.

Uz njih se veže i jedna zanimljiva navijačka priča. Naime, 2013. su se našli u velikoj financijskoj krizi, a klub su svojim donacijama od bankrota spasili navijači. Iz kluba su im se zahvalili time što su na dresove ispisali imena svih 8.000 navijača koji su donirali novac.

Njihova momčad po Transfermarktu vrijedi 14.88 milijuna eura. A to znači da je Hajduk sa svojih 49 milijuna više od tri puta vrjedniji. Najskuplji igrač im je Lawrence Shankland s 1.3 milijuna, zatim Kye Rowles s 1.2, Stephen Kingsley s milijunom... S klupe ih vodi 49-godišnji Frankie McAvoy, trenerska prinova od ovog ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 17:49