StoryEditorOCM
Hajdukaustrijski hrvat

Hajduku se otvara prilika za dovođenje napadača kojeg je htio ljetos, u potrazi je za novom sredinom

Piše Krešimir Milić
3. siječnja 2024. - 10:24

Kako se bliži zimski prijelazni rok, kruže i imena potencijalnih pojačanja na Poljudu. Jesenski dio prvenstva zaključen je na prvom mjestu u prvenstvu na radost svih kojima je Hajduk blizak srcu, a to je i konačna pozicija na kojoj je cilj zaključiti sezonu. Kostur momčadi s kojim su ‘bijeli‘ stigli do jesenskog uspjeha ne bi se trebao mijenjati, drugim riječima prodaja ne bi trebalo biti osim u slučaju ponuda koje nadilaze rekordne iznose.

Kad su u pitanju dolasci, onaj Laszla Kleinheislera se realizirao, a već je iskomunicirano da se momčadi ponovno priključuje Nikola Kalinić na početku priprema. Iskusni 35-godišnji napadač, neupitne kvalitete i zavidne karijere, tek je u procesu vraćanja forme s kojom bi bio dodatna ofenzivna opcija za trenera Mislava Karoglana. Najrealnije je za očekivati da će ta opcija biti pretežno ulasci s klupe kao potpora Marku Livaji, najboljem igraču lige koji je na dobrom putu da postane najbolji strijelac HNL-a treću sezonu zaredom.

Bespredmetno je ponavljati što Livaja donosi igri Hajduka svojom kvalitetom, a eto nije na odmet i spomenuti, no i za njegov eventualni izostanak, koji nitko ne priželjkuje, u vidu ozljede ili kartona ‘bijeli‘ bi trebali biti pripremljeni. Nećemo pretjerati kad kažemo da je nemoguće pronaći igrača te kvalitete koji bi mu bio potencijalna zamjena, a ništa lakši nije ni pronalazak igrača koji bi imao zadovoljavajuću razinu kvalitete u slučaju izostanka Livaje. 

Ta uloga dodatne opcije u vrhu napada tijekom jesenskog dijela bila je namijenjena za 20-godišnjeg Filipa Čuića, a on je u tom periodu upisao pet nastupa s ukupno 105 minuta bez golgeterskog učinka. Mladi napadač je i na dvojnoj registraciji u Solinu gdje je u tri nastupa zabio jedan gol. U nastavku sezone u kojoj se ‘bijeli‘ bore za naslov i Kup za vjerovati je da će više participirati pokraj Jadra nego na Poljudu, tj. realnije je da će tamo dobivati veću minutažu koja mu je važna i za osobni razvoj.

image
AFP
 

Poziciju centralnog napadača po potrebi može odigrati i 31-godišnji Aleksandar Trajkovski koji je stigao sredinom rujna. Forma u kojoj je odigrao jesenski dio nije bila u stilu njegovih najboljih izvedbi pa se i od njega se očekuje rast tijekom predstojećih priprema, a s druge strane i prirodnija pozicija mu je ona lijevog krila ili polušpica.

S obzirom na to da se u nastavku prvenstva i novoj godini ništa ne želi prepustiti slučaju, nije isključeno da će se ove zime, ako se za to otvori prava prilika, dočekati i još jednu napadačku opciju uz spomenute. U ovoj fazi se još uvijek o potencijalnim imenima može nagađati, ali nakon ljetnog prijelaznog roka spominjalo se u francuskim medijima jedno ime s kojim se razgovaralo. U listopadu je L‘Equipe prenio izjavu predsjednika Lorienta Loïca Féryja koji je potvrdio interes Hajduka za 27-godišnjeg austrijskog Hrvata Adriana Grbića.

- Ove sezone neće puno igrati kod nas, ali ako ode u Hajduk Split ili u Eibar u drugoj španjolskoj ligi tamo će imati veću minutažu – izjavio je tad predsjednik francuskog kluba o napadaču s četiri gola u devet nastupa za austrijsku reprezentaciju.

Grbićev cilj prošlog ljeta je bio ostati u Francuskoj gdje se htio pokušati nametnuti u Lorientu, koji ga je platio 9 milijuna eura prije tri sezone i potpisao do 2025. godine, ili otići na posudbu u klub gdje bi igrao, pisao je tada L‘Equipe. Naveli su tad kako mu je jedna od opcija bila posudba u Clermont za koji je u sezoni 2019./2020. zabio 17 golova u Ligue 2, što se nije na kraju ostvarilo, a spominjao se i kontakt s Bordeauxom i Sampdorijom.

Prošle sezone bio je na posudbi u Valenciennesu, gdje je u 14 utakmica zabio 9 golova, a dosta manje uspješna mu je bila sezona ranije na posudbi u Vitesseu gdje je zabio tek jedan gol. Prvi dio prvenstva ove sezone za Grbića je bio za zaborav s tek jednim nastupom od 30 minuta za Lorient. U takvoj situaciji gotovo napadač će gotovo sigurno krenuti u potragu za novom sredinom, a time se potencijalno otvara i nova runda pregovora za Hajduk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 10:42