StoryEditorOCM
Hajdukpa neće valjda

Hajduku se ne smije dogoditi ono što su sebi dopustili u Velikoj Gorici, doduše, to ponoviti bio bi poseban podvig

Piše K. M.
1. prosinca 2023. - 21:27

Posljednju utakmicu HNL-a u ovoj kalendarskoj godini Hajduk će odigrati protiv Gorice u 17. kolu. Prvi ovosezonski susret nije ostao u pozitivnom sjećanju za Bijele nakon poraza u Velikoj Gorici. S dva gola u završnim minutama susreta preokrenuli su Turopoljci u 8. kolu vodstvo Hajduka i upisali tri boda, a ove sezone na sličan način rušili su i Dinamo na svom travnjaku.

Hajduk ovog puta dočekuje Goricu u drugačijem momentu. Od zadnje utakmice dogodile su se i promjene na klupi, a Mislav Karoglan povratkom na Poljud započeo je stopostotni niz pobjeda koji traje već šest utakmica i cilj je, naravno, da se nastavi. Pod vodstvom Karoglana padao je Osijek dvaput, a slavilo se i protiv Slaven Belupa, Rudeša, Varaždina i Istre 1961 u prvenstvu te Jadrana LP u Kupu.

Borba za ostanak

Prošle sezone Gorica se borila za ostanak u ligi i uspjela u tome kad su im mnogi davali minimalne ili gotovo nikakve šanse. Doživjeli su i oni promjenu na klupi od početka sezone kad je odlazak Željka Kopića uspješno nadoknadio Dinko Jeličić. Toliko uspješno da su ove sezone u borbi za Europu, s četiri boda više od Osijeka od kojeg imaju utakmicu manje, dok bod manje imaju od Dinama koji ima i utakmicu manje.

Turopoljci dijele s Hajdukom trenutno titulu najbolje obrane lige s devet primljenih golova, a predvodnik obrane je bivši Hajdukov kapetan Mario Maloča s Ivanom Banićem na golu, također bivšim hajdukovcem. Uz to u posljednjih šest utakmica imaju tek poraz od Rijeke, minimalni na Rujevici, a nakon toga su krenuli u niz od četiri utakmice bez poraza u kojima su upisali pobjede protiv Osijeka i Rudeša u prvenstvu, Radnika iz Križevaca u Kupu te remi bez golova sa Slaven Belupom.

- Očekujem kvalitetnog protivnika. Igraju kroz presing, a znaju igrati i zonski presing, blok, tu su stvarno kvalitetni. Pretendenti su za Europu, to dovoljno govori koliko su dobri. Spremamo se maksimalno ozbiljno za njih. Sviđa mi se ono što igraju i znam da će biti izuzetno teška utakmica. Momčad su koja ti neće ništa dati. Imamo određeni plan. Mogu pretpostaviti gdje će nas gurati i što će nam pokušati oduzimati. Kada analiziram Goricu pričam o pametnoj ekipi - oprezan je bio i Mislav Karoglan u najavi utakmice, a svjestan je i padova s kojima se Hajduk susreće na ulasku u drugo poluvrijeme. Naglasio je Karoglan kako u tom segmentu vidi prostora za napredak.

Pad u posljednjim minutama iz Velike Gorice ne bi se smio ponoviti i na Poljudu. Doduše teško je i po dojmu ponoviti jednu od najlošijih izvedbi Hajduka ove sezone, ako ne i najlošiju, a da se ne bi ponovilo vjeru daje rast Karoglanove momčadi u svakoj idućoj utakmici.

Kroz presing

Kako je rekao u najavi utakmice, Gorica zna igrati kroz presing i braniti se od njega, a taj segment igre jedan je od ključeva napretka momčadi pod Karoglanom. Važan igrač u sustavu Gorice je bivši hajdukovac Jurica Pršir, ponajbolji igrač Jeličićeve momčadi koji je i njen motor, a uz njega su tu Marko Soldo, dinamovac na posudbi, te Josip Mitrović među onima koji drže okosnicu momčadi. Gorica u Splitu želi pružiti i uzeti što više u sjajnoj atmosferi na Poljudu. Jeličić vjeruje u balans igre svoje momčadi i najavio da se njegova momčad dolazi na Poljud nadigravati s namjerom da prekine niz Bijelih.

No, veća briga za Karoglana je trenutno s kim započeti na vratima, a po svemu sudeći na gol se vraća za ovu utakmicu kapetan Lovre Kalinić. Nasrtaj Ante Ercega na Ivana Lučića u prošlom kolu protiv Istre rezultirao je ozljedom vratara Hajduka koji je tijekom proteklog tjedna trenirao odvojeno. Vratarsko pitanje bi trebala biti jedina dilema, a izostanci Darija Melnjaka i Ferra zbog ozljeda su poznati od ranije, dok bi ostatak sastava po svemu sudeći mogao biti isti kao i u Puli.

Hajduk je ove sezone lovina u HNL-u za sve ostale, i tu cilja ostati do kraja sezone, a jesenski dio će zaključiti derbijem na Maksimiru prije kojeg je važno osigurati maksimalan broj bodova. U zadnjoj utakmici kalendarske godine na Poljudu želja je nastaviti savršen niz, ali i za kraj godine, pred Božić, navijačima darovati još jedno slavlje u derbiju kojeg mnogi smatraju mogućom prekretnicom sezone, iako se do kraja ima još puno kola za igrati. Svakako, posljednja utakmica kalendarske godine na Poljudu i dosadašnji niz Hajduka izvanredna su pozivnica za navijače da dođu na stadion podržati Bijele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:07