StoryEditor
HajdukPOBJEDE DO KRAJA

Hajduku je treće mjesto vrijedno, evo i razloga zbog čega se isplati boriti za taj cilj

5. svibnja 2017. - 18:38
vd_hajduk_osijek22-301016

Hajduk želi biti treći, nekoliko je razloga da je to - baš važno. Nije doduše o' glavu, jer ako na kraju Hajduk i bude  - četvrti, svejedno će u Europu, na europsku scenu. A to je ono, rekli bismo, najvažnije. S tog aspekta rasplet sa četvrtom pozicijom ne treba i neće se u Poljudu doživjeti tragično.

Međutim, Hajduk svakako želi biti treći, a ćakule o tome kako je možda bolje biti četvrti, jer bi se igrala jedna utakmica više u Europi, apsolutno ne drže vodu. Ta utakmica Hajduku nipošto nije dobrodošla kao ranije dok je financijski bio u problemima. Do grla u dugovima tada je morao loviti svaku kunu nauštrb rezultata. Danas više ne mora.

Imao bi doduše gažu od cca 200.000 eura za prvu pred-rundu, ali i niz pratećih neugodnosti; od (pre)ranog termina utakmice (29. lipnja), te sukladno tome još ranijeg početka priprema, do cjelokupne situacije koja bi otežala formiranje i pripremanje momčadi za iduću sezonu.

Rana utakmica može naštetiti ambicijama za bit konkurentniji iduće godine.

Gdje ćeš bolje nego u finišu osvojiti treće mjesto! Bio bi to gušt u rvanju s ambicioznim Osijekom kao mala titula.

Napokon, sportski direktor Mario Branco je rekao kako bi četvrto mjesto doživio kao neuspjeh, pa i zbog njegove satisfakcije i logike da nastavi posao (nakon što je u prvoj godini obavio tek "grube radove"), traži se – treće mjesto.

Važno je biti treći prije svega radi statusa i osjećaja napretka momčadi, a mi bismo to razradili u tri točke:

1. NEUGODNOST RANOG POČETKA SEZONE – kakva nepogoda bude li se četvrti, sezona bi počela 29. lipnja, što bi značilo da bi pripreme krenule već oko - 5. lipnja! Sve navrat-nanos. U suprotnom, start s treće pozicije daje desetak dana duže vremena za regeneraciju, moglo bi se igračima priuštiti ljudski odmor. Prva europska utakmica bila bi 13. srpnja, a onda bi pripreme počele oko 14. lipnja što je golema razlika. Igrači bi se bolje odmorili i bilo bi više vremena za složiti ekipu za novu sezone, te odlučiti se za neke nogometaše koji imaju opciju produženja.

2. ULTRA I DUGOPOLJE – bude li je, održala bi se od 14. do 16. srpnja, "ultraši" u Poljud s gomilom opreme ulaze uvijek znatno ranije. Hajduk će pokušati dogovorom kod ždrijeba izbjeći da u tom terminu bude domaćin. I bolje da ne igra prvo pretkolo, premda se eventualna Ultra poklapa s terminom prve utakmice drugog pretkola. Hajduku je alternativni stadion u Dugopolju, bude li baš morao seliti. Lakše je samo drugo kolo pokušati modificirati; da uzvrat igra kod kuće, znači u Poljudu.

3. PRESTIŽ – nije zanemariv, dapače. Posebice Brancu i Carrillo bilo bi vrlo važno preskočiti Osijek. Potvrditi status i napredak ekipe. Dobiti povjerenje da primjerice sportski direktor Mario Branco, kao čovjek od riječi ("četvrto mjesto bio bi neuspjeh") nesmetano radi svoj posao i s više temelja potvrdi Carrilla za trenera. Osigurati kontinuitet s pokrićem. Sada izgleda izvjesno nakon što su Futacs i Said potvrđeni kako bi se s Terzievom, Barryjem, Memollom i Gentsoglouom tražilo modalitete ostanka, oko Ćosića se pregovara, dok je recimo Kvesić najbliže odlasku. Sve je to lakše kad si – treći!

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 21:51