StoryEditorOCM
HajdukRazličiti sportovi

Hajduku bi trebale godine da postigne ono što se Dinamu smiješi već idući tjedan: financijski jaz postaje nedostižan

Piše David Kapetanović
21. kolovoza 2024. - 22:50

Kada je riječ o pobjedama i uspjesima u nogometu, jedno je pravilo iznad svih. Ima kod navijača strasti, ljubavi, emocije, tradicije i svega toga lijepoga. Ali jedno mišljenje, koje se može opisati voljenom starom uzrečicom, bolje od ostalih predviđa uspjehe kluba: Koliko para, toliko muzike.

Slavio je Dinamo u utorak nad azerbajdžanskim Qarabagom, velika tri gola prednosti u prvom susretu play offa dovela su ga na rub Lige prvaka. Kažu dinamovci nakon utakmice, nije još ništa gotovo, oprezni su, ali puni će samopouzdanja otputovati na uzvrat.

Posebna će ove godine biti "grupna faza", potpuno nova, veća, drukčija, bogatija... Trljaju klubovi ruke ponajviše zbog ovog "bogatija". Samo za biti tu, sudjelovati, UEFA daje nevjerojatnih 18 milijuna eura. Preciznosti radi, 18.62 milijuna. Da još ne pišemo i objašnjavamo bonuse za svaku pobjedu, remi... UEFA ni tu ne štedi, a još će se i stadioni dobro napuniti nekoliko puta, i to su nemali novci, od tv prava, marketinga.

Da se osvrnemo sada i na Hajduka našeg, daleko od Lige prvaka da ne može biti dalje. Muku muči s financijama, ali i stotinu drugih stvari. Govorili su čelnici Hajduka, istu stvari su konstantno napominjale razne uprave: trebaju nam dvije Europe za stabilnost. Svim navijačima je ta fraza "utuvljena" u glavu: dvije Europe. Ne jedna, ne trebaju tri. Dvije Europe i financijska stabilnost bit će osigurana, bar na neko vrijeme. Spominjao je to i Lukša Jakobušić, pritom naravno mislio na dvije grupne faze Konferencijske lige, najniže vrste europskog natjecanja.

image

Marko Livaja nakon eliminacije iz kvalifikacija Konferencijske lige od Ružomberoka

Ante Čizmić/Cropix

Ipak, ništa od toga. Prošlih par pokušaja netko bi rekao, loša sreća u ždrijebu. PAOK, Villarreal, što se može. Ali evo, stiglo je i ovo ljeto, nasmiješio se ždrijeb. Napokon, stići će prva od dvije Europe potrebne za stabilnost, tako se već gledalo. Pa opet ništa.

Ali i ta grupa, što ju već generacije predsjednika Hajduka spominju, potpuno je smiješna kada se usporedi s ovim što je na meti Dinamu. Par klikova po internetu i odmah se pronađu sve usporedbe, koliko novaca ide kome, zašto, i kada. Sve UEFA objasni.

Dakle, "grupa", ilitiga skupina Konferencijske lige, klubovima donosi 3.17 milijuna eura. To znači da bi Hajduk trebao šest uzastopnih godina igrati tu skupinu da bi dobio novaca koliko se klubu iz Zagreba sprema potencijalno već idućeg tjedna, samo od ulaska u grupnu fazu. Ako idemo korak dalje, procjena je da bi ukupno od svih prihoda Dinamo od Lige prvaka mogao zaraditi oko 35 milijuna eura. Konferencijska liga bi, da se Hajduk plasirao, također donijela veći prihod klubu od osnovnih 3,17 milijuna eura. No, opet se radi o cca šest-sedam puta manje novca.

Zato se prošle sezone toliko inzistiralo na prvenstvu. Bilo ga je jako važno osvojiti, zato su u Hajduku bačene sve karte u napad. Prilika za juriš na "novu" Ligu prvaka, pa makar je oduzeti svojim rivalima, imala bi dugoročne benefite u budućnosti, koje sada težim putem treba nadoknaditi.

image

Sandro Kulenović slavi zgoditak

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 16:21