StoryEditorOCM
Hajdukipak se kreće...

Hajduku bi kamp dobro došao u vrijeme pandemije: gradonačelnik Trogira otkrio kada bi zahtjev za prebacivanje zemljišta u Divuljama mogao biti odobren

13. siječnja 2022. - 11:38

“Nogometaši Hajduka odradili su prvih deset dana priprema za nastavak sezone u svom kampu u Divuljama. 

Ako se i činilo da bi se možda poljudski klub mogao naći u poteškoćama zbog neočekivanog otkazivanja odlaska na pripreme u Portugal zbog širenja novog vala Covida-19, ispostavilo se kako ne nedostaje „bijelima” u Divuljama ni tičjeg mlika. Od ukupno pet igrališta u kampu, momčad trenera Valdasa Dambrauskasa na raspolaganju ima čak četiri travnjaka punih dimenzija (prirodnih i umjetnih) pa su tereni na Poljudu ostali sačuvani, a ima na dispoziciji i sve ostale prateće objekte, teretanu, prostore za rehabilitaciju i regeneraciju (bazeni), prostorije za rekreaciju, dnevni odmor... 

Uz to, momčad je i smještena u tamošnjem klupskom „hotelu”, kao da je na stvarnim pripremama u Portugalu ili kao prethodnih godina Turskoj, samo što je – doma. Ujedno u ova luda vremena pandemije i praktično u karanteni/izolaciji.

Brzo je i riješen problem protivnika. Danas će Splićani na centralnom igralištu kampa odigrati prvu od planirane dvije prijateljske utakmice u iduća tri dana protiv Širokog Brijega koji je odsjeo u blizini i tjedan dana će trenirati u Hajdukovom kampu. 

A pronađen i novi termin odgođenog prijateljskog susreta koji je Hajduk u nedjelju trebao igrati sa slavnim Ajaxom u Portugalu. „Kopljanici” će u srpnju kada Covid-19 manje „divlja” dio priprema odrađivati u Divuljama, kao gosti Hajduka. U sklopu tog boravka dogovorena je zauzvrat i prijateljska utakmica s „bijelima” na Poljudu, kao generalna proba uoči nove sezone ili dio svojevrsne obnove Trofeja Marjan.

Uz prvu momčad ovih dana uspješno se u Divuljama za nastavak sezone, play off susret UEFA Lige mladih s Atleticom iz Madrida, pripremaju i juniori Hajduka. Ima mjesta za sve! 

Podsjetimo, zajedničkim snagama Hajduk i Grad Trogir uz pomoć državnih institucija te jednim dijelom i uz povlačenje novca iz EU fondova uspjeli su podići ovaj stotinjak milijuna kuna vrijedan kompleks u blizini zračne luke koji je od velike važnosti „bijelima”, ali i generalno razvoju sporta u Trogiru.”

Bila je to ‘vijest iz budućnosti’

Tako bi možda ovaj tekst izgledao u nekoj paralelnoj, ljepšoj stvarnosti, da je Hajduk ova pandemijska vremena dočekao sa svojom davnom željom – izgrađenim kampom. Ali, nažalost, nije. Ovako sve zvuči kao nekakva vijest iz budućnosti. Nažalost, daleke budućnosti.

A u stvarnosti u ovim pandemijskim godinama kada je prošle zime Hajduk bio prisiljen ostati na pripremama u Postirama, a ove pripreme odrađivati na Poljudu, kamp bi klubu došao kao naručen. No, taj planirani kapitalni infrastrukturalni projekt, temelj napretka Hajduka, zapeo je već godinu i pol na jednoj od prvih prepreka.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Još u srpnju 2020. godine Gradsko vijeće Trogira izglasalo je sporazum o suradnji s Hajdukom. Tadašnji predsjednik Uprave „bijelih” Marin Brbić i gradonačelnik Trogira Ante Bilić potpisali su povijesni ugovor, a na budućoj lokaciji kampa održana je i prezentacija. 

U studenom iste godine tada novi predsjednik Lukša Jakobušić imao je na temu budućeg kampa u Trogiru sastanak s Bilićem i predstavnicima Grada. Razgovaralo se o više tema, ali prioritet je bio postupak prebacivanja zemljišta s Ministarstva obrane na Grad Trogir. Od tada je prošlo 14 mjeseci, ali i dalje zemljište nije prebačeno.

Komplicirana procedura

- Vjerujemo da bi do kraja ovog mjeseca to moglo biti gotovo – kazao nam je gradonačelnik Trogira Ante Bilić. Dao nam je nadu, gotovo da je kao Galileo Galilei rekao „eppur si muove” - ipak se kreće. Pa je obrazložio:

- To je sve skupa prilično komplicirana procedura u koju je uključeno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, parcelacija zemljišta, upisivanje u katastar. Zahtjev je u Ministarstvu obrane i nadamo se da će do kraja siječnja ta prva, vrlo komplicirana faza projekta, u kojoj se obujam odrađenog posla ne vid,i biti napokon završena. Baš sam jučer zvao odvjetnika koji na tome radi, a uoči Nove godine na tu temu smo imali sastanak s članom Uprave Hajduka gospodinom Ivanom Matanom (između ostalog prije godinu dana imenovan i zbog projekta izgradnje kampa, nap.a.) – rekao nam je Bilić.

Kada bi se zemljište prebacilo na Grad, onda bi slijedili idući koraci, sastanak s Društvom arhitekata, raspisivanje natječaja, slaganje financijske konstrukcije, ishođenje svih dozvola...

Bageri za godinu dana?

Naravno, ljude uvijek najviše zanima kad se možda mogu očekivati prve lopate, bageri.

- Kriza je, korona, bit će teško, ali vjerujem da ćemo uspjeti. Plan je da do kraja iduće godine završimo projektnu dokumentaciju, ishodimo građevinsku dozvolu, a kako bi se početkom 2022. mogla zakopati prva lopata – govorio je Brbić u Divuljama u srpnju 2020. Došao je početak 2022., a ne da nismo vidjeli prvu lopatu, nego zemljište još nije ni prebačeno na Grad.

Pa tek slijede projektna dokumentacija, dozvola... Pitali smo Bilića kakvo nam je sada „prolazno vrijeme” za prve lopate, bagere, naravno u scenariju ako bi se do kraja siječnja zemljište prebacilo na Grad.

- Za možda godinu dana. 

Jakobušićev plan: u svome mandatu završiti dokumentaciju i u zemlju zabiti prvu lopatu

Nakon sastanka predstavnika Grada Trogira i Hajduka u studenome 2020. klub s Poljuda je između ostalog iznio tadašnji plan.

- Gradnja kampa planirana je u fazama, a zajednički cilj Grada i Hajduka je da kamp bude u punom pogonu u naredne četiri godine.

Međutim, zastoj je utjecao na planove. Još na skupštini Hajduka 30. kolovoza na temu kampa predsjednik Jakobušić je kazao.

- Do travnja smo nešto i radili. Čak je to išlo i dobrim tempom. Bili smo vrlo optimistični, htjeli smo u idućih godinu i pol završiti projektiranje i da se potom u sljedeće dvije godine počne graditi. Međutim, moram sa žalosti reći da nema nikakvog napretka u zadnja četiri mjeseca. Prepreke su administrativne. Sve je na državi, mora prebaciti zemljište na Grad. Naravno da država ima svojih problema, ovo je kap u moru. Imamo obećanja da će se to napraviti i vjerujem da hoće.

- Za realizirati ovaj projekt do kraja godine trebalo bi se zemljište prebaciti s MORH-a na Trogir. I Grad i mi smo spremni da u našem mandatu, u iduće tri godine ili nešto malo manje, ipak završimo dokumentaciju. Ne samo da zakopamo lopatu, nego da i nešto napravimo. Puno je obećanja. Ako ne, onda ćemo iskomunicirati neku promjenu. Dat ćemo vremena državi i svima uključenima u projekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 01:25