StoryEditor
Hajdukkontroverzni st. etienne

Hajdukove legende o dopingiranim Francuzima: Nestalo je struje, išli su u svlačionicu, a kad su se vratili, trčali su kao zvijeri! Vjerojatno su i nama nešto podmetnuli...

Piše S. Alfirević
18. studenog 2017. - 11:28
Željko Mijač

Izbacili su Hajduk iz Kupa prvaka s nevjerojatnih 5:1, nakon što su u Splitu, na Starom placu izgubili 1:4, a jučer je iz Francuske izvrila autobiografija, ispovijest što je kazao Jean Francois Larios (61), nekoć veliki nogometaš St. Etiennea i reprezentacije Francuske.

- Tijekom sedamdesetih godina redovito smo se dopingirali za europske utakmice... Mi u St. Etienneu!

Poraz Hajduka bio je velika prijevara! Igrači St. Etiennea bili su dopingirani kada su eliminirali 'bijele'

Željko Mijač također je suvremenik poraza u St. Etienneu. Priča Lariosa o dopingu, potakla ga je da oživi svoja sjećanja:

- Ja sam isto bio ozlijeđen, kad se igralo u St. Etienneu i nisam uspio nastupiti. Jer, tri dana ranije u Splitu protiv Sarajeva Anto Rajković mi je uklizao i noga mi je natekla. Skupa cijena pobjede od 2:0, a ja sam dao prvi gol, Žungul drugi... Međutim, htio sam biti spreman za revanš u St. Etienneu i zagrijavao sam se u hotelu i prije utakmice, ali ipak nisam mogao...

Znači, falili su i Holcer i Oblak i Peruzović, ali i - Mijač... Da je mogao, bio bi sigurno u prvih 11:

- Nikad neću zaboraviti kako sam s klupe, uz aut-liniju gledao nakon 90. minute igrače St. Etiennea kako im ide pjena na usta. Mislio sam, ovi se ne mogu dići, ustati, ne mogu odigrati produžetke. A kad tamo oni su letjeli...

- Kasnije sam i ja kroz karijeru u Francuskoj dobio potvrde da su se oni tih godina redovito - stimulirali, dopingirali.

I još:

- A kad se samo sjetim da je nama na poluvremenu maser Božidar Soldo davao po žlicu propolisa!? To je bio naš vitamin! - sjeća se Mijač.

Dražen Mužinić:

- Ja sam to tvrdio odavno, ali naravno nisam imao dokaze. Međutim, meni je Ivan Ćurković rekao, kad sam bio u Nici, sve europske utakmice da su "stefanisti" igrali pod stimulansima! Ako netko ne zna, Ćurković je Mostarac koji je bio vratar Partizana i reprezentacije bivše države, a onda dugo u St. Etienneu i branio je za St. Etienne u obje utakmice protiv nas.

- Ja sam bio u Nici u doba kad mi je tjeralica bila na granici, bio sam državni neprijatelj, jer su oni mislili da sam izbjegao služenje vojnog roka, a ja sam imao sve dokumente čiste da ne moram u vojsku, što se kasnije i dokazalo, te potvrdilo na sudu. Savez mi je dao dozvolu da igram za Norwich, a država stavila moje lice na tjeralicu, na granicu, pa neko vrijeme nisam dolazio kući dok sam igrao u Engleskoj. Nebitno sada...

- Nego da se vratim na St. Etienne. Dakle, došao bih u Nicu kod Josipa Katalinskog, a je bio i Nenad Bjeković i Vlatko Marković trener. I jednom je došao do nas i Ćurković. I on meni razgovoru prizna, mi smo ti, kaže mi, tih sedamdesetih često uzimali stimulativna sredstva za europske utakmice...

- Odvrtio sam film s utakmice u St. Etienneu i shvatio da sam tamo tek nakon dva sata od utakmice postao svjestan našeg poraza. Kao da sam bio omamljen. Vjerojatno su i nama nešto podmetnuli u hranu ili u piće ili u svlačionici pustili plin.

- A što se tiče dopinga i ovoga što Larios priča, mogu reći da smo vidjeli igrače St. Etinenna kako poslije utakmice gledaju u prazno, staklenih očiju i mnogi su povraćali uz aut-liniju dok je još utakmica trajala. Činili su klizeće startove i izvan igrališta, uopće ne karikiram, ja idem po balun da izvest aut, a jedan u mene ulijeće s dvije noge. "Zeleni" su trčali i jurišali nenormalno.

- Dugo smo se čudili što nam se dogodilo, ali smo kasnije odvrtili film. Tada nije bilo nikakve dopinške kontrole. I sada Larios priča, nakon 43 godine, da su uzimali nešto slično amfetaminu. Barem nam je to neka satisfakcija. Kad smo mi pričali, nisu nam htjeli vjerovati.

- Nestalo je struje, išli su u svlačionicu, kad su se vratili trčali su kao zvijeri. Što su radili, ne znam...

Ivica Šurjak:

- Što se same utakmice tiče, najprije treba biti pošten i kazati nismo odigrali kako treba, previše defanzivno, iako smo ih razbili u prvoj utakmici. Mi smo do 61. minute imali 1:1 i tada je nestalo svjetla, to je činjenica. Bez veze mi je tražit uzrok poraza u ovome ili onome, to je suvišno. Golovi su bili slijed naših grešaka, više nego plod njihova ludila. Ali, da je bilo ludila, bilo je. Općenito gledajući, ako je čovjek priznao, a to je zabranjeno i nije u redu, imali su nedopuštenu prednost. Tu i tamo, na utakmicama reprezentacije je bilo dopinške kontrole, na Svjetskom prvenstvu 1974., prije tog našeg St. Etiennea. A medicina je krupnim koracima grabila naprijed, vjerujem da su koristili nedopuštena sredstva, ali u tome ne tražim alibi našeg ispadanja. 

- Poznam Lariosa, Platini i on nisu bili u dobrim odnosima, tomu je bilo breme nad karijerom...

Navodno je s Platinijevom suprugom Christelle stvorio ljubavni trokut?

- To ja neću spominjati, ako ste to tako pročitali po internetu, neka vam bude. Upoznao sam ga na finalu Kupa Francuske 1981., moj Paris St. Germain protiv njihova St. Etiennea, bio je to moj mali revanš, dao sam gol i namjestio dva, osvojili smo sa 3:2 u produžecima kup protiv favoriziranog St. Etiennea. Potpisao sam dva dana ranije da iduću sezonu provedem u Udineseu, a poslije finala smo se našli na večeri u gradu. Da, bio je tu u društvu i Larios, bez obzira što je izgubio. Larios je osebujni lik, ne čudi me što je objavio takvu autobiografiju, ali istini za volju nikad nismo pričali o utakmici u St. Etienneu. On tada nije ni igrao, bio je još sasvim mlad... Spreman sam vjerovati u njihov doping, ali možda su i u Splitu bili dopingirani, pa smo ih isto razbili. Sami smo to prosuli u gostima, previše defanzivno igrali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 13:33