StoryEditorOCM
Hajduknova kolekcija

Hajdukovci uskoro mijenjaju opremu, a evo i koliko se prodalo dresova s logom novog tehničkog sponzora

Piše Krešimir Milić
14. listopada 2024. - 10:27

Dugogodišnjoj suradnji Hajduka i Macrona službeno je došao kraj početkom srpnja ove godine kad se na Poljudu predstavio novi tehnički sponzor. Najavilo se to i ranije, a nova era započela je s Adidasom, brendom svjetskog glasa koji oprema neke od najpoznatijih svjetskih nogometnih klubova poput Real Madrida, Manchester Uniteda, Newcastlea, Juventusa, Bayerna i niza drugih. 

Bilo je raznih polemika kako će izgledati suradnja, kakav će biti dizajn novih dresova i s kojom opremom će Adidas opremati ‘bijele‘. Možda se u nekim sredinama ne čini kao uvelike bitna tema, no Hajdukov marketing i prodaja donose značajan udio u budžetu kluba, posebice za navijače kluba koji broji preko 123 tisuće članova. A dovoljno govori i podatak da je samo prošle godine prodano 30 tisuća dresova, što je bio i važan argument u pregovorima s novim tehničkim sponzorom za osigurati što bolje uvjete.

Razgovor na Bledu sve nam je otkrio, sad je jasna uloga Marka Livaje u ‘akciji Adidas‘, evo zašto je išao u Grčku

Neke od detalja suradnje Hajduka s Adidasom saznali smo još za vrijeme priprema na Bledu u razgovoru s Marinkom Akrap, članicom uprave za marketing i komunikacije. Otkrila nam je tad i ulogu Marka Livaje tijekom pregovora, kao i da je sponzorski ugovor s Adidasom potpisan na četiri godine te koje se novosti mogu očekivati na policama Hajdukovih fan shopova. 

image

Marinka Akrap, direktorica marketinga HNK Hajduk.
 

Tom Dubravec/Cropix
image

Hajduk i Adidas fashion show u prostoru Instituta za oceanografiju i ribarstvo na Marjanu.
 

Duje Klarić/Cropix

Novi dresovi naišli su na niz pozitivnih komentara, ponajviše treći dres inspiriran uzorkom dalmatinskog psa, ali bilo je i polemika, možda i sumnje, oko opreme za putovanja u kojoj su se ‘bijeli‘ pojavili prvog dana priprema na Bledu. Među navijačima se razvila rasprava o ‘sivim tutama‘ koje su hajdukovci dobili kao opremu za putovanja, a ubrzo smo i dobili odgovor da bi ih u rujnu trebala zamijeniti nova kolekcija Adidasa.

- Ono što je konkretno u našem slučaju je da nismo zbog tri mjeseca htjeli žrtvovati ozbiljne iznose koje ćemo dobiti u ove četiri godine. Trenutno, konkretno ova prva isporuka koju smo dobili, da budemo precizniji ova oprema za putovanje je nešto što ćemo zamijeniti u rujnu s najnovijom kolekcijom. To će tad u tom trenutku biti najnovija kolekcija na svjetskoj razini, a riječ je o modelima Z.N.E. Svi koji se razumiju u sportsku opremu znaju da su Z.N.E. kolekcije izrazito popularne među mlađom populacijom svojom kvalitetom i dizajnom. Opremu će nositi naši prvotimci, ali će se moći i kupiti u našim trgovinama pa se nadam da će uskoro biti svi puno zadovoljniji Adidasovom opremom s grbom Hajduka - pojasnila nam je tad Akrap.

image

Hajduk oprema

Hnk Hajduk Split/

Hajduk je u međuvremenu u svojim fan shopovima pustio u prodaju niz artikala iz Adidasove proizvodnje s grbom Hajduka, a najavljena ‘zamjena‘ još nije stigla. Stoga smo se raspitali i kad bi navijači mogli očekivati novi asortiman Adidasa na policama fan shopova, a iz kluba su nam u službenom odgovoru otkrili razloge zbog kojih se još čeka s predstavljanjem i puštanjem u prodaju nove opreme. 

- Najnovija kolekcija Z.N.E. krenula je s prodajom najprije u Adidas shopovima zapadnih zemalja, krajem rujna 2024. godine. Zbog specifičnog sastava Z.N.E. kolekcije i tehnologije izrade iste (što je poslovna tajna Adidasa) planirane aplikacije naših grbova nisu mogle biti unaprijed testirane na artiklima. Kako bi izbjegli eventualne neželjene reakcije naših vjernih navijača i osigurali visoku kvalitetu premium proizvoda, a svjesni činjenice da partnerski na tržište stavljamo artikl svjetski poznatog branda kao što je Adidas, odlučili smo prezentirati novu opremu iz Z.N.E. kolekcije kada budemo u potpunosti zadovoljni kvalitetom i izgledom personaliziranog proizvoda. Po dostupnim informacijama, osim pojedinih premierligaša poput Manchester Uniteda i Newcastle Uniteda koji su Z.N.E. kolekciju objavili krajem rujna, ostali europski klubovi koji u asortiman smiju uvrstiti proizvode visoke kvalitete poput Z.N.E. kolekcije, još  uvijek nisu svojoj publici predstavili nove proizvode, a kolekcija je u SAD-u predstavljana tek prije dva dana. Prema trenutnom planu očekujemo da će Z.N.E. kolekcija biti dostupna u našem asortimanu početkom studenog - odgovorili su nam iz Hajdukovog marketinga. 

image

Slavlje Rakitića nakon prvijenca u bijelom dresu

Duje Klarić/Cropix
image

Livaja i Prpić u trećem dresu slave gol protiv Dinama u pobjedi 1:0 na Maksimiru

Damir Krajač/Cropix

Igrači će tako uskoro dobiti novu opremu koja će biti i u prodaji u fan shopovima. Siva svakako neće otići u povijest jer će i prva kolekcija ostati u prodaji, a u toj boji bi trebala biti nova oprema za koju se očekuje da će biti bolje kvalitete i izgleda. 

Inače, Hajduk je od početka suradnje s Adidasom prodao više od 17.500 dresova, a primijetit ćemo da se ne radi o maloj brojci u tom kratkom periodu usporedimo li s prošlogodišnjih 30.000 prodanih dresova. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 10:35