StoryEditorOCM
Hajduksamo jednu želju ima

Hajdukovac koji je bio nenadmašan po borbenosti danas slavi 71. rođendan: ‘Svi govore gotovo je, a to je opasno‘

Piše Slaven Alfirević
25. siječnja 2024. - 13:38

Hajdučko srce, prvo da se pamti na takav način po izuzetnoj borbenosti bio je – Ljubo Kokeza, desni bek pedesetih. Koke bi i glavom u stativu tuka‘ od bijesa kad ne bi sve išlo kako treba. Ono što je bio Bajdo, Bernard Vukas u ofenzivi, a obrani je za momčad značio Kokeza... Bekovski par Kokeza – Broketa, legenda.

A onda je sedamdesetih neprikosnoveno Hajdučko srce, s velikim H, jer je potom uspostavljen i istoimeni trofej, postao – Dražen Mužinić, zvani Frfa. Nenadmašan po borbenosti.

E pa Frfi je danas 71. rođendan, rodio se u Splitu 25. siječnja 1953. godine. Jedan je od sinonima „zlatne generacije” pod ravnanjem Tomislava Ivića, ono kad se kaže Šurjak, Mužinić, Jerković, Buljan, Džoni itd. Tu je, odmah u vrhu zlatnog niza.

Zvoni, samo zvoni

Prigodu za par riječi sa svečarom nismo propustili, zahvalio se kako je i red:

- Hvala vam, niste zaboravili... Zvoni mobitel cijeli dan, a najčešće zvoni jer šalju poruke. Moram priznati da još nisam sve pregledao, čekam smiraj dana. Svima ću zahvalit od puta, nemam živaca da odgovaram pojedinačno – smije se Mužinić, a tako nestrpljiv, borben, prgav bio je i kao igrač.

Pravi je pripadnik prgave familije. Rodonačelnik, smijem se. Tko ga je gledao kako igra, zna o čemu govorimo.

Za rođendan, 71., samo jednu želju ima:

- Ma to je jasno, da budemo napokon prvaci, moramo iskoristit ovo što se događa u Dinamu... Bolja smo i ekipa od Dinama, bolji zadnji red, vezni red i napad je bolji. Samo treba biti pametan – priziva Mužinić, a mi pitamo:

Što to znači bit pametan?

- Svi govore gotovo je, gotovo, a to je opasno. Treba znati živit s psihozom pritiska našeg grada i okruženja, a ja se nadam da da ćemo sve to izdržat. To gotovo je, smiju pomislit navijači, ali igrači moraju bit koncentrirani i misliti iz utakmice u utakmicu kako pobjeđivat. Uvjeren sam da su svjesni svih zamki i da će biti super ozbiljni. A da se šansa sama nudi, to svi vidimo.

image

Split, 131021.
Drazen Muzinic Frfa, legendarni nogometas Hajduka.
Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Ante Cizmic/Cropix

Nered u Dinamu

A Rijeka?

- Rijeka je isto opasna, ali sve je u našim rukama. Ne vjerujem da Rijeka može izdržat na duge staze. Zato se ja referiram na Dinamo, kad vidim da su oni u neredu, naša je šansa veća. A fala bogu da treba pripazit i na Rijeku, već u nedjelju ćemo bit pametniji...

Evo se poklapa uz vaš 71. rođendan i 50 godina od Trofeja Marjan, osobito slavnog turnira, bili ste mladi, imali 21 godinu tog siječnja, sve je tek bilo pred vama, titule prvaka Jugoslavije i odlazak na Svjetsko prvenstvo s reprezentacijom...

- Je, pola stoljeća taman, kad se toga sjetim kako je sve samo prohujalo. A jesmo se naosvajali trofeja... Sad je suša za naslovom prvaka i zato će ta titula bit još puno slađa kad dođe. A Trofej Marjan je bio vizionarski turnir, žao mi je što nije opstao. Klimatski uvjeti su povoljni u nas i meni bi baš zimski period odgovarao da se priredi turnir. Znam da je stiska s terminima i da ga nije lako obnovit. Mi smo, istina, onda imali dužu pauzu i bilo je lakše.

I selio se turnir na ljeto?

- Istina je i to, međutim sad je ljeto naročito prebukirano, odmah počnu europske kvalifikacije, a prije su se priređivali turniri i po Španjolskoj, samo da se rupa popuni. Sad je ljeto začepljeno. Zato mislim da bi zima bolje odgovarala, ako se turnir ikad bude obnavljao. Istina je i to, može i bura zapuhati i poremetit planove. Ali, ajmo mi najprije bit prvaci. I kako sam reka‘, nemojmo mislit da je gotovo, treba bit ozbiljan.

Kako bi zapjevao Toma Bebić, nije gotovo kad je gotovo, nego je gotovo kad ja kažem da je gotovo!

- E, bravo, kad Hajduk kaže gotovo je, onda ćemo slavit! Nemojmo unaprid! - oprezan je svečar Dražen Mužinić Frfa.

image

Split, 191021.
Drazen Frfa Muzinic bivsi igrac Hajduka arhivske fotografije
Foto: privatna arhiva, presnimio Paun Paunovic/CROPIX

Paun Paunovic/HANZA MEDIA
image

Split, 191021.
Drazen Frfa Muzinic bivsi igrac Hajduka arhivske fotografije
Foto: privatna arhiva, presnimio Paun Paunovic/CROPIX

/ Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:12