StoryEditor
Hajdukčetiri priče

Hajdukova katarza među stativama: Ljubić kao Grbić, s Poljuda ide bez odštete, a navijači dobili mlade vratare

23. listopada 2019. - 11:33

Hajduk je kroz vikend i onda “krešendom” u ponedjeljak navečer nizom odluka doživio pravu katarzu s vratarima.

Marin Ljubić preseljen je u drugu momčad, po kazni, Tomislavu Duki uručili su otkaz iliti sporazumni razlaz, kako se to elegantno kaže, a dvojicu mlađih, Davora Matijaša i Vicu Baždarića prebacili su, prekomandirali iz druge u ešalon prve momčadi kod Damira Burića i Tonća Gabrića.

Za sve je posredno “kriva” osjetljivost Josipa Posavca, sklonost Velog Jože da bude ozlijeđen i ne može branit u seriji. Pa mu se traži pričuva. A onda pričuva postaje sve važnija. I traži svoje, ono što misli da je zasluženo...

Četiri vratara, četiri priče:

1. MARIN LJUBIĆ 

Prebacili su Ljubića u drugu momčad, za neke je to nemilosrdan potez, u rangu Saida ili Memolle svojedobno, drugi će reći da je to normalno kad već pregovori dugo i mučno traju, a bez napretka. Oko Ljubića se plete navodni interes Lokomotive i Gorice, premda su to vijesti bez potvrde, jer klubovi mu se ne smiju javljati prije 1. siječnja, mogu slati signale agentima. Međutim, bitno je reći da je Marinu iz Varoša Hajduk uvijek bio životni san i prioritet, ali ne za 3500 eura mjesečno, dok neki drugi, u B momčadi, imaju i po 6000 eura?!

E, ali te neke je dovodio Krešimir Gojun, a sad se slaže drugačija hijerarhija! Dobro, ali to Ljubića ne mora i nije ga briga. Osjetio se podcijenjen. Povuci-potegni, duh Ive Grbića u liku Marina Ljubića izašao je iz boce usred Poljuda: još jedan darovit vratar iz vlastite škole koji ne produžuje ugovor. Ljubić je bio junak pobjede protiv Dinama, što nije rastvorilo novčanik “bijelih” prema svome ditetu. A u drugoj će momčadi, slutimo, sjedit na tvrdoj klupi.

2. TOMISLAV DUKA 

E da Posavec brani, problema ne bi bilo. Nego Posavec ne bi baš mogao, nježni Veli Jože je ozlijeđen, vrat mu je opet zaštukao, ajde ti Ljubiću potpiši i branit ćeš. Nećeš potpisat? E onda ćemo posegnit za Dukom. I tu leži zec naglog razlaza s bivšim vratarom Splita koji je lani hitro začepio rupu u Hajduku kad su ono preko noći ostali bez Letice, Stipice i Grbića. 
No, pegulanom Duki tada su u Osijeku slomili ruku... Vratio se ovog ljeta, branio protiv Gzire, pa onda i u Koprivnici, poslije duge pauze nije to bilo bajno. Kao da je osjetio nepovjerenje. I da sad, kad nema ni Posavca ni Ljubića iznebuha stane na branku?

Nisam spreman, navodno je odgovorio na hitan poziv. Kao u školi, prozove vas iznenada na tablu i lakše vam je iz klupe reći “nisam spreman”, nego se znojit pred školskom pločom. Sjedni, jedan. Pa ću ispravit drugi put?! E, ali nema drugog puta. Ni milosti za Duku. Na taj Dukin odgovor Posavca su navrat-nanos poslali u Zagreb da kontra Lokomotive brani na svu silu, a Duku u ponedjeljak pozvali da mu uruče – sporazumni raskid ugovora. Sporazumni, to se tako kaže.

3. DAVOR MATIJAŠ 

Prigode beru jagode, iz druge momčadi u prvu, tko bi doli sad je gori, rekao bi Ivan Gundulić, slavni Dubrovčanin. Ima i u Matijaša godina, rođen je 23. kolovoza 1999. godine, znači da je navršio 20, a još u proljeće objavljeno je da je produžio ugovor s Hajdukom sve do 2023. godine, pa što se tiče toga problema na vidiku nema. Za koliku gažu, zasad ta brojka nije izašla na vidjelo. 

S prvom momčadi prošao je pripreme u Turskoj, vratar koji čeka priliku, a nakon što je Ljubić bio najbolji vratar druge lige i logično prešao među prvotimce, na branku ekipe Marija Despotovića stao je Matijaš. Kad se ono išlo u goste Gorniku u Zabrze, Željko Kopić ga je poveo na put. Navijači koji prate omladinski pogon, sjetit će se kako je u Ludbregu, prije dvije godine, branivši penale protiv Dinama donio Hajduku juniorski kup. Splićanin, ali porijeklom iz Marine kod Trogira. Dok je još kadet bio, zvao ga je Omladinac iz Vranjica da im brani za seniore, što je Hajduk dopustio, bilo mu je to posebno iskustvo.

4. VICE BAŽDARIĆ 

Mlađi je od Davora Matijaša, rođen je na Valentinovo 2000., dan poslije Hajdukova rođendana. I to u Zadru. Zadranin, iz Paljuva. Novi Danijel Subašić, novi Dominik Livaković. Novi Tomislav Tumba Rogić. 

Zapravo, Livaković je produžio u Zagreb, ali za Vicu postoji samo Hajduk, klub u koji je došao prije četiri godine. Vice je u prošloj sezoni branio na kaljenju za Neretvanac iz Opuzena, uz polja mandarina se kalio, prikupljao iskustvo za ono što slijedi. Jučer je uzeo broj 1, trenirao je s Tonćom Gabrićem. U proljeće je bio posuđen Neretvencu iz Opuzena gdje je branio odlično, ostali su u ligi. Sad je i on pri prvoj momčadi “bijelih”. 

Izdvojeno

10. srpanj 2020 01:35