Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Hajdukgazi konkurenciju

Hajdukov trotul juri gori-doli po lijevoj strani: volja i baratanje loptom miks je koji ga gura u prvi plan

Piše Slaven Alfirević
26. veljače 2020. - 21:15
Vladimir Dugandžić/Hanza media

Francesco Tahiraj prolazi ispod radara, nije dosad dobio pozornosti koliko zaslužuje. Ispravit će se i to, jer izlazi na vidjelo njegova dobra igra i posvetit ćemo mu nekoliko zasluženih rečenica.

Nije čudo da je ostao po strani u prvim izvješćima jer primjerice Jairo, pa Mijo Caktaš, a napose 19-godišnji Leon Kreković bili su ti majstori koji su obilježili visokih 6:0 protiv Gorice.

Međutim, ton igri Hajduka s lijeve strane davao je i okretni Tahiraj koji se nadmeće u oštroj konkurenciji za poziciju lijevog beka i tu pronalaz iz svog repertoara ono svoje najbolje. Hitrost, upornost, te sposobnost da po sto puta istrči gore-dolje. Nije mu teško, on to može. Ka trotul, šta bi rekli stari Splićani, odnosno zvrk.

Da Francesco nije za odbacit dao je naslutit u samom finišu jeseni i Damir Burić, nije da nije, pa ranijeg trenera Hajduka i ovom prilikom spominjemo. Zaslužuje svoje mjesto u reinkarnaciji mladog/malog Albanca talijanske putovnice.

Igor Tudor potom, izveo je pravu revoluciju: evoluciju igre i revoluciju sastava. Na lijevom beku stavio je Marina Jakoliša i Francesca Tahiraja da se nadmeću u prvom redu, Davida Čolinu stavio red iza (kao na startu formule 1, netko je u prvom, a ostali nisu u prvom redu na startu utrke), dok je još jedan pretendent za lijevog braniča, Ivan Dolček, prekvalificiran u rolu potencijalnog desnog krila.

Jakoliš je imao prve nastupe u šaci, a onda je svoju šansu dobio i Tahiraj. I objeručke je prihvatio. Imao je dojmljiv nastup protiv Gorice, dočim je u Koprivnici imao priliku i u veznom redu, što pokazuje kako ga Tudor vidi u više kombinacija. A nadasve sasvim blizu početnoj postavi.

Tahiraj je stigao, da podsjetimo, iz Slovenije, iz redova Aluminija iz Kidričeva, iz slovenske lige, kao iznenađenje, odabran (tajno) od skauta (Mario Brkljača, smatra se), te doveden od sportskog direktora Saše Bjelanovića.

U prvoj polusezoni imao je važnu ulogu u nacrtima Siniše Oreščanina kao polušpic i(li) alternacija Miji Caktašu koji je grabio ka naslovu prvog strijelca, golgetera lige.

Siks mu je vjerovao, uklapao mu se figurom i spretnošću u poimanje igre. Onda je došla s Malte zlosretna Gzira United koja je pomela i Oreščanina i ... Tahiraja.

Naprosto je nestao s mape i bili smo uvjereni da mu slijedi transport u neki drugi klub. Jer, nije nastupao. A nije bio ozlijeđen. Šutio je i radio. Što će mu se, pokazat će se, isplatiti.

Naime, u traganju prema jedanaestorici već ga se Damir Burić dosjetio u samom finišu jeseni. Bio je to šok, stavio ga je na beka!? Dva su nastupa Tahiraja kod Burića.

A tada dolazi ono najljepše za Tahiraja, stigao je Tudor koji je u njemu prepoznao vrline, odlike za postavu 3 – 5 – 2 . Dok je Juranović neprikosnoven na desnoj strani, na lijevoj se otvorio pravi konkurs, natječaj za radno mjesto „špartalo od 100 metara”. I tu Tahiraj gazi konkurenciju. Voljni momenat, te baratanje loptom, prave miks koji ga gura u prvi plan.

Sad Tahiraj i dodatna vrijednost postaje! Jer, ako nekima s klupe cijena pada, standardiziranim igračima - cijena raste!

Tahiraj je lani debitirao baš protiv Osijeka u gostima uz pobjedu 1:0. Lijepe uspomene za povratak na osječki Gradski vrt. Jači za saznanje kako se marljivošću nametnuo Tudoru u prvi plan...

#HAJDUK#FRANCESCO TAHIRAJ

Izdvojeno