StoryEditorOCM
HajdukNapokon

Hajduk uoči derbija s Rijekom jači za čak petoricu igrača, Gattuso konačno na raspolaganju ima gotovo pa najjače snage

Piše Frane Vulas
24. rujna 2024. - 17:50

U jadranskom derbiju protiv Rijeke u nedjelju na Rujevici (20 sati) trener Hajduka Gennaro Gattuso imat će znatno širi kadar na raspolaganju nego u posljednjim susretima. Čak petoricu igrača više na dispoziciji trebao bi ovog tjedna imati talijanski stručnjak.

Od utorka je na Poljudu krenula akcija Rujevica. Momčad Hajduka je nakon kraće stanke poslije trijumfa nad Goricom krenula s pripremama za veliki prvenstveni derbi koji će odlučivati i o prvom mjestu na tablici SuperSport HNL-a. Rijeka i Hajduk vode s četiri boda prednosti u odnosu na Dinamo, ali momčad s Rujevice ima bolju gol razliku u odnosu na Splićane. Pobjednik ovog susreta samostalno će biti na vrhu ljestvice. Eventualnom remiju vjerojatno će se najviše radovati u Maksimiru.

Vraćaju se Moufi, Bamba...

U konkurenciju se u momčadi Hajduka vratio Rokas Pukštas koji je zbog akumulirana tri žuta kartona morao odraditi jedan susret suspenzije. Preskočio je Pukštas domaći susret s Goricom (pobjeda 4:1) i sada se vraća u momčad. To pak otvara pitanje tko će ispasti iz prvih 11 u slučaju da se mladi Amerikanac vraća odmah i u početnu postavu. Naime, na njegovoj najčešćoj ovosezonskoj poziciji ofenzivnog veznjaka koji igra iza napadača (Marka Livaje) je protiv Gorice zaigrao Anthony Kalik. Mnogo je bilo kritika na Kalikov račun, neće ga gol, ali borbenost i trud mu se nikako ne mogu osporiti. Uostalom, momčad koja pobjeđuje teško se mijenja. Podsjetimo, u tom je susretu na poziciji lijevog krila bio povratnik Stipe Biuk, a na desnoj mladi 16-godišnji Bruno Durdov, dvostruki strijelac. No, ne vraća se samo Pukštas.

image

Gennaro Gattuso

Vojko Bašić/Cropix

Sve bliže potpunom povratku utakmicama je niz igrača koji su zbog ozljeda jedno vrijeme izbivali s travnjaka, a od ovog tjedna su se vratili potpuno treninzima. Već je prošlog tjedna u najavi susreta s Goricom Gattuso najavio kako se od ovog tjedna treninzima odnosno u kadar vraćaju Fahd Moufi i Roko Brajković. Pogotovo je bitan povratak Moufija zbog toga što je u zadnje vrijeme na poziciji desnog bočnog Gattuso koristio igrače kojima je lijeva noga dominantna, Darija Melnjaka i prije toga Šimuna Hrgovića. Uz Moufija i Brajkovića ovo je i tjedan povratka Bambe Sanyanga i Aleksandra Trajkovskog u kadar. Time se dodatno zaoštrila konkurencija u ofenzivnom dijelu, pogotovo na krilima.

‘Zaboravljeni‘ Žaper

Moufija nije bilo više od mjesec dana. Zadnji nastup upisao je 18. kolovoza u 2:1 domaćem prvenstvenom trijumfu nad Varaždinom. Trajkovski je imao problema sa zglobom, obnovio je tu staru ozljedu dok je bio s reprezentacijom Sjeverne Makedonije. Hajduk je pak prije derbija s Dinamom pokušavao ubrzati povratak Bambe, ali nije išlo. Sada bi konačno sve trebalo doći na svoje.

image

Abdoulie Bamba

Duje Klarić/Cropix

Tako bi Hajduk uoči Rujevice mogao ukupno biti jači čak za petoricu što nije mala stvar. Nažalost, i dalje je izvan momčadi ‘zaboravljeni‘ Mihael Žaper. Važni, vrijedni veznjak još je od sredine veljače izvan travnjaka zbog teške ozljede koljena. Nije slučajno da je baš od tog trenutka krenuo Hajdukov pad prošle sezone, da se to sve "poklopilo". No, s druge strane Gattuso je najavio kako će igrati samo oni koji su potpuno fit. Tek oni koji su potpuno spremni vratit će se i na teren.

image

Reprezentativac Sjeverne Makedonije Aleksandar Trajkovski

Damir Škomrlj/Cropix
image

Fahd Moufi je izbivao više od mjesec dana

Božidar Vukičević/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 17:50