StoryEditorOCM
Hajdukuzvratni susret

Hajduk u Torshavnu ide po potvrdu prolaza, Gattuso neće puno mijenjati, očekuje se Perišić od prve minute

Piše Iz Torshavna: Krešimir Milić
1. kolovoza 2024. - 17:32

Stigli smo i na Farske Otoke, točnije u Torshavn, središte ove autonomne danske pokrajine gdje Hajduk čeka uzvratni ogled 2. pretkola Konferencijske lige. Onaj na Poljudu uspješno su ‘bijeli‘ apsolvirali s 2:0 i sad je ostalo samo potvrditi prolaz protiv HB Torshavna. Naglašavali smo već da bi bilo dobro i pobjedom s obzirom da se ‘bijelima‘ otvorio relativno lagan put za ‘bildanje‘ europskog koeficijenta. Prethodnih godina u ovaj segment je štekao, a za protivnike je Hajduk dobivao i teže protivnike zbog toga poput Villarreala, PAOK-a i sličnih. 

Pisali smo već i o velikoj kvalitativnoj razlici između Hajduka i kluba s Farskih Otoka te da bi i u tom segmentu bilo suludo razmišljati u ijednom drugom smjeru osim prolaza ‘bijelih‘ u 3. pretkolo Konferencijske lige. Saznat će i uoči ogleda s HB-om, koji je na rasporedu u 21 sat po našem vremenu, tko čeka u idućoj fazi, Ružomberok ili Trabzonspor nakon ispadanja iz Eurpske lige, a po svemu sudeći to će biti Slovaci. 

image
Vojko Basic/Cropix

Koliko god kvalitetom Hajduk odskakao od protivnika s Farskih Otoka za ovaj uzvratni susret spremali su se s punom ozbiljnošću. Gennaro Gattuso je nekoliko puta naglašavao da ne podcjenjuje protivnike te da je puštao igračima i njihove utakmice na televizijama u svlačionici, drugim riječima da su im u mislima u svakom trenutku. Uz to su se pripremali i na uvjete koji ih čekaju u Torshavnu, ne vremenske jer do njih u okolici Splita nije bilo baš moguće doći, nego na teren s umjetnom travom. Dva dana posvetio je Gattuso radu na umjetnoj travi da se igrači adaptiraju na podlogu kakva ih čeka u uzvratnom susretu u Torshavnu. 

Ovakvi tereni uobičajeni su u krajevima sjeverne Europe zbog lakšeg održavanja na ekstremno niskim temperaturama za koje prava ili hibridna trava nisu opcije. Uz to su i malo teža podloga za igranje od one na kakvu su se igrači Hajduka uglavnom navikli. No ni to ne bi trebalo biti opravdanje, a još manje alibi za ne pristupiti ozbiljno utakmici koja slijedi i krenuti po pobjedu od prve minute, tj. tim ishodom i zaključiti susret u Torshavnu.

image
Vojko Basic/Cropix

Za ovaj put na daleki sjever Europe od igrača Gattuso jedino nije mogao računati na Aleksandra Trajkovskog i Niku Sigura, a u Split je ostao Emir Sahiti. Dvojac se još oporavlja od ozljeda zadobivenih na pripremama, dok je Gattuso odlučio Sahitija ostaviti u Splitu za ovu utakmicu, a na put su zato krenuli Ivan Rakitić i Ivan Perišić. Potonjeg bi mogli u ovoj utakmici vidjeti u sastavu i od prve minute, a očekivao se i u prvoj utakmici no umjesto njega je započeo Kalik. Prve minute bi mogao upisati i Rakitić, ali teško je očekivati da će nastupiti od početka susreta. 

Stoga je za očekivati i da bi Gattuso mogao početi uzvrat u Torshavnu s praktički istim sastavom uz jednu izmjenu, kojom bi Perišić zauzeo svoju poziciju na lijevom krilu, dok bi se Kalik tako mogao prebaciti na drugo krilo izostankom Sahitija. Pravi sastav s onih nominalno prvih 11 teško će Gattuso još dobiti jer prijelazni rok još traje, a ima i ozlijeđenih čiji oporavak će bitno ojačati kadar momčadi poput Mihaela Žapera te spomenutih Sigura i Trajkovskog. No iz kadra koji mu je na raspolaganju ovo se iz trenutne perspektive čini kao vjerojatan izbor u pohodu na skupine Konferencijske lige za koje se više puta naglašavalo iz kluba kao jedan od ključnih ciljeva.

image
Ante Cizmic/Cropix

U ispunjavanju tog cilja, počevši od ovog koraka na Farskim Otocima, kako to biva i inače, Hajduk će imati značajnu podršku s tribina. Nije bilo kraja svijeta gdje je Hajduk igrao, a da netko nije uživo za ‘bijele‘ navijao. Ništa drugačije neće biti ni da dalekom sjeveru Europe, a prema posljednjim informacijama preko 300 navijača Hajduka osiguralo je ulaznice za ovaj gostujući dvoboj od oko 500 ih je HB Torshavn pustio u prodaju za gostujući sektor. 

Još da spomenemo i vremenske uvjete. Iz Splita smo uzletili u kratkim rukavima s 30-ak stupnjeva, a iz aviona smo izašli u dugim rukavima na nekih 10-ak Celzijevih. To je i temperatura na kojoj bi prema vremenskoj prognozi trebala biti odigrana utakmica, a kako najavljuju još uz to će biti i kiše. Ugodno je to osvježenje nakon sparine i vrućina kod kuće, samo isto se ne bi mijenjali na duže za ovo. 

Hajduk (4-3-3): Lučić - Moufi, Uremović, Šarlija, Diallo - Pukštas, Krovinović, Capan - Kalik, Livaja, Perišić 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 13:52