StoryEditorOCM
Hajdukmuka ježeva

Hajduk u Puli na ‘prisilnom radu‘, ali nije sve crno, ima jedna sjajna vijest

12. svibnja 2024. - 13:55

Ne možemo se oteti dojmu i mislima "što bi bilo kad bi bilo". Treba sročiti najavu utakmice Hajduka protiv Istre 1961 i dok "bijeli" čekaju megdan u Puli, misli nam stalno bježe ne tako davno u povijest kad je prilikom gostovanja Puljana u Poljudu, ranije ovog proljeća, sportski direktor Istre, a nekoć i Hajduka, Zadranin Saša Bjelanović rekao:

- E, to će biti utakmica!

Svi smo mislili, a neka digne ruku tko nije, kako će utakmica u Puli, kad osim nje ostaje još samo dvije obveze odradit, bit jedna od ključnih etapa u pohodu Hajduka na titulu prvaka. Zagrijavanje za završnu feštu doma protiv Gorice i onda kod Lokomotive u Zagrebu.

Finiš ovog proljeća trebao je biti hajdučka pjesma. Šampionska.

Što (nam) se dogodilo od Hajduka, pratimo i patimo evo više od mjesec dana, od pozicije samo bod iza Rijeke, a ispred Dinama, Hajduk se srozao na niske grane (prije ovog kola i subotnjih utakmica) od 14 bodova manje od lidera Dinama?!

Mladen Delić, da ga dozovemo u komentar, zavapio bi:

- Ljudi, ma je li to moguće...

image
Ante Čizmić/Cropix

Svijetla točka

Itekako je moguće, dapače, stvarno je...

U tom, da tako kažemo "ležećem položaju", totalno grogiran u boksačkom ringu, Hajduk trpi udarac za udarcem i sad mora u Pulu odradit utakmicu koja je postala sasvim bezbojna, u iščekivanju "kad će više kraj".

Nastup trenutačnog trenera Hajduka Jure Ivankovića na pressici bio je znakovit da oslika svu teškoću trenutka "bijelih" i kako mu nije boriti se s okolnosti koje izviru iz svlačionice.

Jedna od rijetkih svijetlih točaka jest: nastupa Ivan Perišić od prve minute. I po tome se ova Pula može pamtiti, dan kad je Perišić prvi put u karijeri bio u prvih 11 Hajduka.

Nekako se sve tempiralo da se Perišić vrati u igru u ova doba svibnja nakon dugotrajne rehabilitacije. Računalo se ove zime kad je dolazio, taman krajem travnja i u svibnju da nam Perija da onaj završni špric osvajanju titule. Špric, a ne zadnje pomazanje uvenulih ambicija...

Danas već priče o tome kako je ova godina tekla, zapravo bujala u znaku slogana "vrime je..." i Perija, vrati se, izgleda nestvarno, kao da smo sanjali.

Sa 14 bodova iza Dinama na tri kola do kraja ništa ne sluti da je prije mjesec i pol dana Hajduk bio toliko živ i aktualan u borbi za titulom. Napose da je bio i jesenski prvak...

I kako sad u Pulu umjesto na pir i svadbu, ići kao na prisilni rad?!

Važno je da se Perišić vrati, nedvojbeno, ali ni blizu toliko kao što bi bilo da je šampionska utrka živa. Važno je ako će Perišić pristati ostati barem do 31. kolovoza i zadnjih trenutaka ljetnog prijelaznog roka. Neka pomogne kroz Europu da se izbjegnu "Gzire i Toboli" i zapinjanje u PAOK-ovoj mreži. U tom svjetlu je nastup Perije sjajna vijest.

image
Ante Čizmić/Cropix

Povratak Šarlije

No, o tom, potom.

U Pulu će se vratiti u igru Zvonimir Šarlija, zdrav je i spreman i to bi trebalo učvrstiti obranu.

Od ostatka momčadi po svemu sudeći opet će dvojac "penzića" biti u žarištu, Odjidja i Trajkovski, kako ćeš sastaviti momčad bez njih?! Pa onda neka se Sigur još malo muči kao lijevi bek, nema četvrte opcije, ako su Diallo i Hrgović aut.

Dok su u veznom redu eksponat za prodaju Pukštas i nadasve marljivi, pouzdana "pčelica radilica" Krovinović, onda je to svejedno – dobra momčad.

A u napadu uz Perišića je i Brekalo koji iskazuje svoju darovitost. Kleinheisler izostaje zbog žutih kartona.

Marka Livaju nismo posebno spominjali, osim što smo apostrofirali nekidan, pa eto ponavljamo, kako je stravičan niz neuuspjeha "bijelih" koincidirao s Livajinim izostankom. Kad nema najboljeg, logično je da se hramlje, šepa i u konačnici pada... A stalnoi smo pisali kako je Hajduk ovisan o Livaji. No Livaja, no party...

U Istri je trener Paolo Tramezzani i on će se potruditi još jednom svidjeti javnosti kao vrstan strateg. Pričao je o svojim simpatijama prema Hajduku, ali je prije svega strogi profi. Zanimljiva je družina koju je skladao kod pulske Arene Saša Bjelanović, a među njima su i Mario Čuić i Ivan Ćalušić, hajduci na posudbi.

Šarenu istrijansku družinu vodi trener Talijan, Koski je Finac, Marešić ima i austrijsko državljanstvo, Devetak je Srbin iz Vojvodine, Ekong je Šveđanin, Lawal Nigerijac, a Filet Francuz. Zanimljivo. Može li Hajduk u Puli izbjeći novi poraz? Eto, snizili smo granicu želja i očekivanja...

Potencijalni sastavi

Pula. Gradski stadion Aldo Drosina. Početak u 19.10 sati. Sudac Ante Čulina (Zagreb), pomoćnici Dario Kolarević (Zagreb) i Ivan Starčević (Bjelovar), četvrti Zdenko Lovrić (Đakovo). VAR Dario Bel (Osijek). AVAR Kruno Šarić (Županja). Delegat Željko Podrug (Zagreb). Kontrolor suđenja Domagoj Ljubičić (Osijek). Časnik za sigurnost Miroslav Cindrić (Zagreb).

Istra 1961 3 - 4 - 2 - 1: Majkić - Koski, Majstorović, Marešić - Hujber, Blagojević, Ćalušić, Devetak - Ekong, Lawal - Filet.

Hajduk 4 - 3 - 3: Buljan - Moufi, Uremović, Šarlija, Sigur - Pukštas, Odjidja, Krovinović - Brekalo, Trajkovski, Perišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 04:24