StoryEditorOCM
HajdukDO KRAJA SEZONE JE IGRAČ ZADRA

Hajduk Tomasovu duguje još 110 tisuća kuna za jednu plaću: Valja ponovno uživati u nogometu!

Piše PSD.
17. travnja 2012. - 18:39
Marin Tomasov dobio je raskid ugovora na štetu Hajduka, sada već bivši 'bijeli' je postao slobodan igrač. Po svemu sudeći Tomasov će ipak ostatak sezone provesti u dresu Zadra iz kojeg je i došao u Hajduk prije tri i pol godine, no ovim je doliveno i ulje na vatru špekulacija kako će karijeru iduće sezone nastaviti u Dinamu, a čemu je doprinio i njegov sastanak sa Zdravkom Mamićem u ponedjeljak u Zagrebu, s kojim je već razgovarao i njegov impresario Reno Sinovčić.

Arbitražni sud HNS-a odlučio je usvojiti zahtjev 24-godišnjeg nogometaša za raskidom ugovora koji je podnio zbog toga što mu klub u tom trenutku nije isplatio tri mjesečne plaće. Na prvom ročištu je Arbitražni sud saslušao argumente obaju strana, a vrlo brzo je donesena i odluka u sporu, očekivana.
- Arbitražni sud je odlučio da se sa jučerašnjim danom prihvaća zahtjev Tomasova i da se raskida ugovor između Hajduka i igrača na štetu kluba - potvrdio je odvjetnik Hajduka Damir Primorac.

Na ovu sapunicu stavljen je konačno ad acta, pravno su Hajduku ruke zavezane.
- Odluka Arbiražnog suda je konačna budući da protiv nje nije moguće podnošenje žalbe - dodao je Primorac.

Osim raskida ugovora Hajduku je naloženo i da igraču mora platiti zaostatke zbog kojih je pravni spor i nastao, a što je na koncu dovelo do raskida ugovora. Iako je spor krenuo kada je Hajduk Tomasovu bio dužan tri plaće, Hajduk je Tomasovu dužan isplatiti još jednu plaću. Naime preostale dvije plaće Hajduk je u međuvremenu, od pokretanja postupka tijekom trajanja ove pravne zavrzlame, uplatio na račun igrača, prvo jednu za zatim i drugu.

Tako je preostala još jedna plaća koju 'bijeli' duguju Tomasovu, a riječ o iznosu od oko 110 tisuća kuna.
- U roku od 15 dana klub mora postupiti po odluci Arbitražnog suda i platiti taj iznos, u suprotnom postoji mogućnost pokretanja disciplinskog postupka - pojasnio je Primorac.
 
Hajduk dakle ima dva tjedna da preostali novac uplati Tomasovu, no nemjerljivo veći gubitak je gubitak igrača koji je jesenas bio najbolji nogometaš Hajduka, kada je uostalom u polusezoni zabio čak osam prvenstvenih pogodaka. Tomasov je na koncu otišao bez ikakve odštete, a izgledno je kako bi mogao u redove najvećeg rivala Dinama.

Slučaj Tomasov međutim nije nastao kada i spor, problemi su se mogli očekivati još ljetos kada s njim i Subašićem nije dogovoreno produženje ugovora koji su isticali u ljeto ove godine. U uređenom klubu se ne bi smjelo događati da igrač na kojeg se računa, bilo na travnjaku ili kao na vrijednost od koje klub može profitirati na tržištu nogu, uđe u zadnju godinu ugovora. Još tijekom jeseni predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš je najavljivao kako će u slučaju da ne potpišu obojicu prebaciti u drugu momčad. Do dogovora oko ugovora nije došlo pa nisu ni otišli na pripreme u Tursku u siječnju. I dok je zimus Subašić ipak transferiran u francuski Monaco Tomasovu se nije svidjela opcija odlaska u Izrael (Maccabi Haifa).

Na koncu je postignut dogovor s upravom Hajduka, odnosno predsjednikom Malešom, i to po dotadašnjim uvjetima, na početnoj točki od oko 180 tisuća eura po sezoni, ali je Nadzorni odbor u ožujku taj ugovor suspendirao zbog već poznate klauzule po kojoj bi Tomasov imao 70 posto nastupa. U Hajduku su se unatoč praznoj blagajni držali svojih principa, pa čak i kada je posljednjih tjedana nakon što je slučaj stigao na arbitražu bilo sasvim jasno da igrač odlazi. Princip je bio važniji i od toga da se igrača plaća čak i do 30. lipnja.


FRANE VULAS

Reno: Odluka očekivana, žao mi je što se na nju ovoliko čekalo

Reno Sinovčić nije zatečen odlukom Arbitraže pri Hrvatskom nogometnom savezu prema kojoj je Marin Tomasov slobodan igrač, ima odriješene ruke i nikakve obveze prema Hajduku. Naprotiv, iz „ bijele“ blagajne će njemu, kad - tad , biti isporučeno dugovanje zbog kojeg je i poveo spor s bivšim klubom.
- Svaka druga odluka bila bi pravno silovanje pravilnika HNS-a, jedino nisam zadovoljan što to nije učinjeno ranije, nego se nepotrebno gubilo vrijeme i stvaralo nepotrebnu nervozu - veli Sinovčić koji u rukavu ima sprema odgovor na temu koji su novi koraci kad je o Tomasovu riječ.

- Nije nikakva tajna, odavno je u vašim novinama pisalo kako će se nakratko vratiti u Stanove. Zapravo, već sutra Marin će potpisati ugovor sa Zadrom i očekujem njegov nastup protiv Cibalije u subotu. Jer, ako u HNS- u budu tumačili zakon na isti način kao što je to bilo u slučaju naše žalbe na nastup Vice Kendeša na utakmici Zadar - Šibenik, ne vidim nikakvu smetnju da se isto pravilo ne primjeni još jedanput. Čim Tomasov potpiše ugovor i ovjeri ga u matičnom savezu ima pravo nastupa. U tom slučaju pečat iz Zagreba će biti samo dekoracija, baš kako je bilo i kod Kendeša! Zar ne? - upitao je Reno.

Još jednom smo željeli čuti Sinovčićevu potvrdu kako se Tomasov ništa nije dogovorio sa Zdravkom Mamićem o žurnom prelasku u Dinamo, odnosno postoji li plan „ B“?
- Jedini plan u ovom trenutku je taj da Marin do kraja sezone odradi u dresu Zadru, sve druge opcije na red dolaze tek nakon toga - zaključio je Sinovčić.

Od velikih , pak, riječi nije bio Tomasov, koji je ponudio tek kratku izjavu koju je sročio onako „ s nogu“.
- Moram iskazati zadovoljstvo što je odluka Arbitraže donesena u moju korist i sretan sam što je napokon završila ova agonija. Sad opet mogu razmišljati isključivo o nogometu. Neka mi nitko ne zamjeri, o svemu što je bilo prije ne želim govoriti niti se vraćati na tu završenu priču. Nema nikakve svrhe! Valja okrenuti novu stranicu, novo poglavlje i ponovno uživati u nogometu - kazao je Tomasov. 


DRAŽEN ŽURA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 23:13