Hajdukmorao je bolje

Hajduk se uspio riješiti Gyurcsovog ugovora, a sada ostaje samo nada da će u Mađarskoj briljirati kao po dolasku u Split pa da Bijeli vrate dio uloženog novca

Piše Slaven Alfirević

Adam Gyurcso odlazi doma, u Mađarsku, u Puskas Academy, radi se o posudbi s mogućnošću otkupa na kraju sezone, ali se Hajduk već sad riješio svog dojučer aduta kojemu se u zadnjih mjesec dana pretvorio u uteg, u balast.

Tako se zatvorio krug, Hajduk ga je svojedobno posudio iz Poljske, iz Pogona iz Szczecina u kojem danas, usput rečeno, blistaju i Zvonimir Kožulj i Dante Stipica. Onda ga je otkupio, sportski direktor Saša Bjelanović je dovršio posao koji je započeo njegov prethodnik Mario Branco.

Gyurcso se toliko dobrim činio da ge je vrijedilo otkupiti, uložiti u njega, pisali smo da njegov otkup vrijedi 350.000 eura, plus ranije plaćena posudba, uložilo se u njegov dolazak ukupnih 450.000 eura.

E, ali onda Gyurcso više nije igrao ni blizu tako dobro, Hajduk je lani imao slabu sezonu u kojoj se s Goricom i Lokomotivom utrkivao da bude barem četvrti, a na proljeće i posebno ovog ljeta Gyurcso je bivao nekako sve tanji, sve manjeg učinka.

Kad je dobio prinovu u obitelji i kad je letio iz Antalyje doma u Budimpeštu, pa se vraćao u Tursku činilo se da će živnut, s prelijepom Eszter Horvath dobio je kćer Adelinu, mislilo se da će živnut. Ali je već u lipnju na pripremama na Pohorju donedavni trener Siniša Oreščanin vrtio glavom "da mi je barem Adama probudit". Onda se na sve to nadovezao Damir Burić koji je odmah počeo čistit Adamov status: ne samo da  ga nije uspio probudit, nego naprotiv, uspio je problem – produbit!

Ima mjesec dana kako je Adam Gyurcso na izlaznim vratima, otkad ga je Burić izostavio s popisa putnika za utakmicu u Varaždinu. Burić je to lakonski objasnio kako na put mogu ići samo oni koji su koncentrirani na posao i vezani uz dres kluba kojeg nose.

Shvatilo se lako kako Gyurcso traži izlaz iz Hajduka.

Za koliko? Sanjalo se o jačoj odšteti, recimo 800.000 eura, pa da se vrati sve uloženo, ali jedno je planirati, okolnosti navode često na skromnija rješenja.

I nije malo što su se dogovorili da Puskas Academy preuzme ugovor Gyurcsa, a on u Poljudu iznosi oko 200.000 eura. Preuzeli su Mađare obaveze i barem su ga skinuli s kazana i to je ipak olakšanje u promišljanju planova za blisku budućnost. A dogodine neka ga otkupe. Ili vrate. Pa ćemo sve iznova...

Gyurcso je jučer bio u Budimpešti na liječničkim pregledima, Puskas Academy je osnovana kao klub 2012., iz grada su Felcsuta koji je nedaleko Budimpešte, Osijek primjerice s njima blisko surađuje, tamo je Ezekiel Henty kojeg pamtimo iz dresa Osijeka prošle sezone, a 2015. je Puskas Acadamy vodio naš Robert Jarni, bivši igrač i trener Hajduka. Samo nekoliko poveznica s poviješću...

Sad Adam Gyurcso odlazi kod Puskasa, kod kuće, valjda će ga družina koja nosi slavno Puskasevo ime dogodine i – otkupiti. Dobro je što su ga sad barem - posudili.

#HAJDUK#ADAM GYURCSO