StoryEditorOCM
HajdukHighlander

Hajduk sad mirno može pripremati gostovanje u Varaždinu, a PAOK i Hearts neka se muče na europskoj sceni

Piše Slaven Alfirević
21. kolovoza 2023. - 10:22

Bio je to lagan posao za Hajduk, dajte da se igra stalno protiv Rudeša, nemojte nas mučit s PAOK-om i ostalim paocima ili tobolima. Europa je arhivirana, a s njom i sve boljke i nesanica što je izaziva. Hajduku je merak prvenstvo, naslov prvaka, tu su mu protivnici po mjeri i po guštu i logično je da budan sanja – titulu.

Ufanje je da je puno sličnih Rudešu u HNL-u, ili Slaven Belupu kakav je prošlog vikenda bio u Poljudu i da Hajduk usiljenim maršom protiv kolopleta baš takvih protivnika mora i može hitati ka tituli prvaka, posebice što je još u prvoj rundi nokautirao Dinama.

Slabašni rival

U to ime je utakmica kontra slabašnog Rudeša prošla u ozračju - fešte, od četiri tisuće nazočnih, valjda ih je 3500 disalo za Hajduk. Još otkako je u četvrtoj minuti Marko Livaja zabio za rano vodstvo prigodno ‘zelenih‘, sve je bilo u pobjedničkom, feštarskom ozračju. Cijela sezona proteći će u znaku velikog iščekivanja i one ‘samo jednu želju imam, moj živote ludi...‘

Livaja, dakle, one man show. Zabio je kad se zavrtio oko svoje osi i svladao Kralja (na dodavanje Dolčeka), a onda je udijelio asistenciju Melnjaku stani, pa gledaj za 2:0. Melnjak po svoju, iznikne gdje ga ne siješ, lutalica s lijevog beka sve do centarfora i golgetera, a Marko mu zna udijelit balun koji ima oči...

Sve ono što Livaja ne uspijeva do kraja izvesti na europskoj sceni, za domaću je pozornicu tata-mata, kralj i car. Ne, nije kralj golman Rudeša, to mu je samo prezime, pravi je kralj Livaja i domaći vratar mogao je samo strepjeti što će mu sve Livaja uraditi i kakvu večer noćne more prirediti. Golom i asstencijom.

Bio je to još jedan Livaja show na sceni HNL-a, gdje je nevažno je li u prvih 11 bio Odjidja Ofoe, kako je igrao Krovinović i je li konačno Sahiti bio malo bolji i kako se snalazi Diallo.

Kad igra raspoloženi Livaja onda i Dambrauskas može biti trener, to smo već jednom konstatirali, a i Leko se može komotnije osjećati (mada je bio nervozan poviše nas u kažnjeničkoj klupi novinarske lože).

Hajduk s Lekom je nanizao osmu prvenstvenu pobjedu zaredom, četiri u finišu prošlog prvenstva i četiri u aktuelnom šampionatu.

Rekorderi su Nenad Gračan ujesen 2001. i Ante Miše kroz sezonu 2008/09. sa po devet uzastopnih pobjeda, a evo sad im se Ivan Leko opasno približio na korak i puše im za vratom. Ima osam uzastopnih pobjeda.

Posložene kockice

Jasno je da je Hajduk posložio kockice igre još sredinom proljeća i da sve to sasvim dobro pali na domaćoj sceni, otud i optimizam koji se širi da bi Hajduk doista mogao ove sezone čvrsto zaorati šampionsku brazdu.

Naravno da je sve to rano govoriti jer tek su četiri utakmice za nama, prvenstvo je dugo, ali mišljenja smo da se start sezone više oslikava u onoj ‘po jutru se dan poznaje‘, nego u kontra izreci ‘prvi se mačići u vodu bacaju‘.

I sad ima Hajduk vremena mirno pripremati gostovanje u Varaždinu, tamo gdje je od nogometa važniji ‘Špancirfest‘. A Hearts i PAOK neka se muče na europskoj sceni. Mi ćemo s aspekta Hajduka ovog tjedna s radošću gledati prvenstvenu ljestvicu iz dana u dan...

- Ruke ćemo skupa za bile dići, ko jedno srce za Hajduk ćemo dići – tresu se tribine u Kranjčevićevoj, poskakuje nam u ritmu i lap-top na drvenim stolovima starog stadiona.

image
Željko Puhovski/Cropix
image
Željko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 12:18