StoryEditorOCM
Hajdukbiti ili ne biti

Hajduk mora napasti, promjene u zadnjoj liniji, a vrlo vjerojatno i na krilu

Piše Slaven Alfirević
15. kolovoza 2024. - 10:59

Najvažnije je proći Ružomberok, dosegnuti play-off rundu kvalifikacija za plasman u skupine Konferencijske lige.

S takvim rezultatom u džepu, pobjedom (makar na penale) bit će lakše do kraja probaviti sve ovo što se događalo oko sukoba Gennara Gattusa i Ivana Perišića, te kasnijih lamentacija glede možebitnog dolaska Ante Rebića(?!) što se u končanici pokazalo kao priča za dobro jutro, koja se do popodneva rasplinula već poput mjehura od sapunice.

Da Hajduk ima još dva boda iz Zagreba, od Lokomotive, umjesto mršavih 1:1, atmosfera bi bila vedrija, bodovni učinak ne bi patio, s Dinamom bi bili na 6:6, a ne na 4:6...

No, što je tu je, Ružino brdo treba preskočiti, a ruže pobrati, samo je to danas važno. Ako pogledate unatrag, Hajduk je ustrojio obranu, na stranu gol primljen iz penala sad u Zagrebu u Kranjčevićevoj ulici, ili onaj slučaj, prodor Šakote u dresu Slavena koji jest radio određene probleme “bijelima”, ali ne naročito.

image
Duje Klarić/Cropix

Gostovanja protiv Torshavna i Ružomberoka prošla su bez primljenih golova i koliko god to bio nepopularan omjer, daje sigurnost “bijelima”. Na način da bi im i jedan pogodak ovog četvrtka u Poljudu trebao biti dovoljan za pobjedu i prolaz dalje.

Ujedno, obrambena linija trebala bi biti još jača povratkom Nike Sigura i to na poziciji desnog beka premda Fahd Moufi nije igrao loše. Ali, neka Marokanac predahne, predmnijevamo.

Ivan Lučić, pa kvartet Sigur, Filip Uremović, Zvonimir Šarlija, Dario Melnjak već su na svoj način zaštitni znak nepropusne obrane Rina Gattusa.

E sad dalje nastaju problemi, kako (os)misliti ofenzivu?

Ako su dvojica standardnih, Marko Livaja napad – centralno i na lijevom krilu Anthony Kalik (kao da je Ivica Šurjak), u svojstvu očiglednog ljubimca trenera koji valorizira/vrednuje rad simpatičnog Australca, kako dalje sastaviti ostatak ofenzive?

Vrime je... za Livaju da zabije

Ne bi trebalo biti promjena, samo što bi linije kretanja trebale biti plodonosnije. Kako osvježiti vezni red da postane kreativan? Rješenje se nameće tako da se Ivan Rakitić vrati što prije u punu formu. Kopča zadnjih veznih Rakitić i Rokas Pukštas. Raketa je pokazao dosad mnogo dobrih poteza, iskazuje kvalitet, premda još kvantitet nije na težini. No, bit će to. Čekamo, primjerice, Rakitićev ubitačan slobodan udarac.

Filipa Krovinovića guramo prema poziciji “10”, Krova je već odradio svoj zgubired, na užas onih koji ga poštuju, a na krilima Kalik (ionako bi Perišić bio rezerva), te na desno Sanyang, rečeni Bamba koji je u nešto boljoj formi od Emira Sahitija.

Hajduku treba pobjeda, Hajduk mora napasti, to je ono što je dosad Gattusov Hajduk činio nesuvislo i stihijski, ali iz te siline, upornosti rodi se nekakav prekid, korner, gužva, ruka, penal, penalčić.

Ako nas pitate detaljnije, vrijeme je da Livaja zabije gol(ove).

E da, a zašto ne bi Trajkovski u prvih 11? Čini se da ipak nije toliko fizički spreman da zaigra od prve minute, bolje da intervenira u pomoć u finišu. Antunovića ovaj put nećemo spominjati, pa neka mali Mate strpljivo čeka svojih pet minuta.

image

Navijači Hajduka nosit će Bijele, ali bilo bi zbog kluba dobro da se opet kao i na domaćem susretu protiv Torshavna sudrže paljenja baklji, da se izbjegnu velike kazne UEFA-e duje klarić/cropix

Duje Klarić/Cropix

Napadački Hajduk nadasve, juriš po golove i pobjedu, Ružomberok je – bez uvrede – europski ispodprosječan protivnik, što ne znači da ih treba potcijeniti, jer uvijek i iznova sjetimo se Gzire s Malte. Opreza nikad dosta...

Glatka pobjeda gurnula bi iznova Hajduk u redovnu svakodnevicu, a to Hajduku baš nužno treba.

U slučaju neodlučenog rezultata igrat će se produžeci, nema pravila gola u gostima. Ako ni nakon produžetaka ne bude pobjednika, izvodit će se jedanaesterci.

Pobjednik ovog sraza u play off rundi igrat će protiv boljeg iz dva susreta grčkog AEK-a i armenskog Noaha. U prvom susretu Noah je na svom terenu slavio s 3:1. Uzvrat se igra danas od 19.30 sati. 

Očekivani sastavi Hajduka i Ružomberoka

Hajduk (4 – 2 – 3 - 1): Lučić – Sigur, Uremović, Šarlija, Melnjak – Pukštas, Rakitić – Sanyang, Krovinović, Kalik – Livaja.

Ružomberok: Fruchwald – Gabriel, Maly, Mojžiš – Gomola, Lavrinčik, Luteran, Madlenak – Hladik, Domonkos – Chrien.

Igra se s početkom u 21 sat u Poljudu, prva utakmica 0:0, sudi Luca Pairetto (Italija). Prijenosi MaxSport 1 i HDTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 19:28