StoryEditor
Hajduk'za sva vrimena'

Hajduk još od 1911. ima svoje članove koji su uz njega uvijek bili i kada mu je bilo najteže, a tematski park je simbol borbe da on ostane klub navijača

22. kolovoza 2019. - 23:20

Podno zapadne tribine Poljuda, odmah uz glavni ulaz na stadion i spomenik Bernardu Bajdi Vukasu niče tematski park. Njegove konture se već naziru.

- Očekujemo da bi radovi trebali biti gotovi kroz početak listopada. U roku od mjesec i pol ili dva sve bi trebalo biti završeno – najavio je predstavnik Našeg Hajduka Tomislav Mikulić na jučer održanoj konferenciji za medije.

Na temu tematskog parka kao i na temu projekta otkupa dionica kluba “Za sva vrimena” uz gradilište, na otvorenom, upriličena je konferencija. Okupljenima su se obratili predstavnici Hajduka, Našeg Hajduka, Torcide, Grada Splita te sponzora i donatora.
Tajnik Našeg Hajduka Luka Domikulić je između ostalog kazao.

- Ovaj park je simbol našeg projekta otkupa dionica “Za sva vrimena” kroz koji se navijači bore da klub ostane ono što je uvijek bio – klub navijača. To su prepoznale tisuće donatora koji su se uključili u projekt i svaki mjesec izdvajaju sredstva kako bismo se približili otkupu paketa dionica.

Potom je Domikulić naglasio.

- Hajduk još od 1911. ima svoje članove koji su uz njega uvijek bili i kada mu je bilo najteže. Sjetimo se samo donacija zemljišta za Stari plac, obnovu Starog placa, za rasvjetu, izgradnju Poljuda. Ovaj park je simbol koji objedinjuje sve te generacije navijača koje su se trudile da klub ostane vezan za navijače “Za sva vrimena”. Zato smo se i odlučili da naziv ovog parka bude “Za sva vrimena” i da se i na taj način pokaže da će Hajduk živjeti vječno upravo zbog toga što su njegovi navijači bili i bit će uz njega za sva vrimena.

Okupljenima se potom obratio predsjednik NH-a Toni Baletić.

- Priča o stjecanju dionica počela je već 2008. projektom “Dite puka” kada su navijači kupovali prve dionice, nastavila se osnivanjem “NH-a” i traje do danas kada na deset godina otplaćujemo 25 posto dionica kluba. Ovaj park nam je kao spomenik cijele ove priče. Ovo je dokaz da nema toga što navijači ne mogu ostvariti.

Tajnik Torcide Toni Madunić je istaknuo.

- Torcida je uvijek bila i bit će štit Hajduka. Dužni smo čuvati Hajduka od nepotizma i korupcije te podržavati ove projekte koji će osigurati da Hajduk zauvijek ostane u rukama svojih članova i navijača.

Dopredsjednik Uprave Hajduka Lukša Jakobušić naglasio je kako je ono što Hajduk ističe od ostalih klubova privrženost navijača.

- To mora biti pogonsko gorivo da Hajduk učinimo boljim, ponovno moćnim. Hvala svima, Torcidi, Našem Hajduku, Gradu, sponzorima, a posebno “Tommyju” koji je stalno uz naš klub. Ovaj tematski park je upravo ono što trebati predstavljati Hajduk, kulisa koja će pokazati zajedništvo, način na koji klub treba izgledati – slikovit je bio Jakobušić.

Potom se u ime tvrtke “Tommy” okupljenima obratio Zoran Mamić koji se na to nadovezao.

- Zadovoljstvo nam je da je praktično ovaj projekt nastao iz našeg dogovora s Udrugom oko prodaje dionica. Navijači su pokretačka snaga kluba, moramo svi zajedno biti štit za veliki i jaki Hajduk.

Mikulić, Domikulić, Baletić, Madunić i Mamić ovom su prilikom pozvali sve navijače, članove Našeg Hajduka, Torcide koji to još nisu napravili da se priključe akciji.

Mikulić je podsjetio kako će se park sastojati od 18 betonskih elemanata visine blizu četiri metra koji će sa samo jedne točke gledanja činiti natpis Hajduk.

- Promjena u odnosu na inicijalni projekt autora je da će se koristiti bijeli, a ne sivi beton kao materijal za slova. Tu ćemo imati dodatnu simboliku, a to će parku dati i dodatnu dozu monumentalnosti. Ukupna vrijednost radova procjenjuje se na oko 900 tisuća kuna. Sa zadnje strane elemenata će biti pločice od eloksiranog aluminija na kojima će biti imena i članski brojevi donatora. Svi donatori koji dođu do iznosa od 7500 kuna kroz određeni period, dobit će svoje ime u parku. Bit će uz Hajduk za sva vrimena, i kada ih više ne bude bilo.

A donatora je već dosta.

- U protekle dvije godine u projekt se uključilo 3349 donatora. Njih 186 je već uplatilo 7500 kuna, njihova imena će se prva naći u tematskom parku na svečanosti otvorenja. Posebna privilegija za sve donatore koji uplaćuju 150 kuna mjesečno ili 1800 kuna godišnje je što će kroz nekoliko tjedana na našim stranicama krenuti rezervacijsko sučelje na kojem će točno moći rezervirati poziciju za svoje ime u parku – najavio je Mikulić.

Turistička atrakcija

Jurica Vojnović, pročelnik Službe za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima Grada Splita je naglasio kako im je čast i ponos što sudjeluju u realizaciji ovog projekta.

- Možda po veličini to nije veliki prostor, ali po značenju i simbolici koju nosi je veliki projekt – kazao je Vojnović.

Ivan Vučko, predstavnik “Domus gradnje”, obratio se u ime tvrtki donatora.

- Izuzetna nam je čast što možemo podržati ovaj projekt koji će vjerujemo postati lijepa razglednica Splita. I mi ćemo djeci i unucima jednog dana moći pričati da smo bili dio povijesti.

Isto je napravio i Kajo Perić iz tvrtke “Cemex Hrvatska”.

- Simbolika je da i Hajduk i mi u obavljanju svog posla imamo više od sto godina iskustva. Nastojat ćemo svoje iskustvo pretočiti u ovaj spomenik da postane okupljalište građana, turista.

'Hvala Gradu i gospodarstvenicima'

Mikulić se zahvalio mnogima koji su pomogli, od Grada do gospodarstvenika koji su pomogli kroz materijal, usluge, novčanim donacijama.

- Autori su se još u vrijeme natječaja odrekli naknade za prvo mjesto, a projektanti su potom gotovo u cijelosti donirali glavni projekt. To su arhitektonski ured “Arp” odnosno Dinko Peračić kao glavni projektant. Zatim je poduzeće “Bertolino ing” doniralo projekt vodovoda i kanalizacije, “Elektro klima projekt” projekt eletroinstalacija, poduzeće “Kap4” projekt statike i konstrukcije, a “Parkovi i nasadi” svoj dio vezano za krajobraznu arhitekturu.

Zatim je naveo donatore i sponzore vezano uz samu izgradnju.

- To su poduzeća “Atesti i zaštita” koje je doniralo usluge zaštite na radu, poduzeće “Bešlić d.o.o.” usluge prijevoza, “Cemex Hrvatska” je osigurao jedan dio betona, poduzeće “Domus Gradnja” sve radove iskopa, “Geo Pars” je donirao sve geodetske usluge, “Prolux” usluge elektroinstalacija te “Termodinamika” dio armature. Posebno hvala glavnom izvođaču firmi “Antal” koji su donirali dio radova. Hvala nadzornim inženjerima, kooperantima, posebno “Peri oplate i skele”.

 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 20:41