StoryEditorOCM
HajdukPamti se

Hajduk je tog popodneva odigrao za čistu desetku, na današnji dan ‘bijeli‘ su izborili rekordnu pobjedu u HNL-u

Piše Frane Vulas
5. lipnja 2023. - 18:28

Točno na današnji dan prije 29 godina, tog 5. lipnja 1994., nogometaši Hajduka izborili su rekordnu pobjedu u HNL-u. ‘Žrtva‘ raspucanog sastava trenera Ivana Katalinića bio je Radnik iz Velike Gorice, a konačan rezultat ogleda koji se pred oko tri tisuće gledatelja igrao na Poljudu bio je nevjerojatnih 10:0 (4:0).

Kolo ranije ‘bijeli‘ su dalekometnim projektilom Zorana Vulića izborili vrlo važnu 1:0 pobjedu kod glavnog konkurenta za titulu Zagreba i praktično osigurali naslov prvaka, makar se još imalo dosta igrati, no sve su po pitanju titule imali čvrsto u svojim rukama. U susretu s Radnikom tri boda su im unaprijed svi upisali, ali vladala je i nada kako bi se možda moglo i do rekordne pobjede, ponovno oteti rekord najvećem rivalu. Trebalo je nadmašiti Dinamo, tadašnju Croatiju, koja je ranije u tom prvenstvu svladala Pazinku s čak 10:1 i na taj način otela ‘bijelima‘ rekord. Hajduk je prethodno bio rekorder zbog 9:0 pobjede protiv Dubrovnika izborene 1992. godine.

image

Ante Miše u dresu Hajduka

Tom Dubravec/Cropix

Nije baš sve izgledalo tako u startu susreta, pogotovo nakon što je u 11. minuti Ante Miše zapucao kazneni udarac, njegov šut obranio je Igor Panadić. No, iskupio se Miše u 28. minuti nakon centaršuta Mikija Rapaića i tako je otvorio špinu. Kada je krenulo, već je do poluvremena bilo 4:0 i nije stalo sve do 90. minute kada je za rekord zabio Stipe Balajić. Kada su osjetili da su blizu, nakon pogodaka trčali su ‘bijeli‘ s balunom u rukama na centar u lovu na rekord i na koncu su uspjeli.

Trostruki strijelac bio je Tomislav Erceg (38., 44. i 88. minuta), po dva su gola zabili Balajić (55. i 90. minuta) i Rapaić (59. i 70.), a po jedan Miše (28.), Dean Računica (45.) i Nenad Pralija (77.). Ovih 10:0 do danas su ostali rekordan trijumf neke momčadi u HNl-u.

image

Izvještaj s utakmice Hajduk - Radnik u Slobodnoj Dalmaciji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:04