StoryEditorOCM
Hajdukderbi

Hajduk je našao recept, Dinamo je prizivao igrača koji ih nije spasio, a ‘bijelima‘ se ukazao neočekivani junak

Piše Slaven Alfirević
13. rujna 2024. - 22:21

Hajduk je šokirao Maksimir, svladao je Dinamo sa 1:0 i zasjeo na čelo ljestvice! I to je nogomet, nikad ne reci nikad, Hajduk je u srce nogometnog Zagreba došao u najjadnijem stanju što može biti, mislimo na klupske trzavice minulih dana, ali se momčad uzdigla kao Feniks, ptica koja je iz pepela smrti došla do pobjede. Mrtva, a živa! Itekako živa! Najživlja! Feniks je Marko Livaja, čudesan opet i iznova.

Došli su „šareni”, u dresovima s maćama psa dalmatinca vrlo koncentrirani i spremni da skupo prodaju svoju kožu i tu sve pohvale pripadaju Gennaru Gattusu, treneru koji svojim radom napreduje i držao je momčad s fokusom na nogomet. Svaka čast!

Dinamo uspavan, na momente bahat, a i rastrošan u šansama, a morate nam priznati da smo ga takvog i očekivali, osjetili u najavi susreta da nisu „modri” na sto posto „našpanani”, da su siti, a ne gladni. Njihova je glava drugamo, po Europama.

Majstorija Livaje, fantastičan udarac iskosa, u padu kojim je dohvatio isto tako briljantnu asistenciju Prpića, donijela je Hajduku i njegovim (napaćenim) navijačima ogromnu radost.

Plemeniti vezni

Livaja kao Livaja, najbolji, jedini, a Prpić u ruhu najboljeg, najplemenitijeg veznog igrača.

Gol Livaje otvorio je derbi, dotad je to bio uglavnom mlak susret, ponešto faulova, ali činilo se da je 0:0 kuvertirano. Ali, prerano je bilo za te procjene, Livaja je mislio drugačije. Dinamo nešto bolji u polju, ali i Hajduk se nije dao.

Do šok-pogotka Livaje pisali smo dotad kako smo gledali mlak prvi dio derbija, Gattuso je stavio Melnjaka na desnog beka, a Jakirović je u prvih 11 uveo Cordobu. Kao da su oba trenera kemijala, s time da je Hajdukova kormilara Gattusa navela ljuta potreba popunit poziciju desnog beka, a Jakirović kombinira i dozira minutažu, na klupi ima, kakobisereklo blago božje materijala.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Hajduk se postavio sa 4 – 4 – 1 – 1 impostacijom, Pukštas je bio najbliži Livaji, ostali u paketu iza baluna, pa što prije naprijed. S druge strane Dinamo isto sa četvoricom otraga, Jakirović to kombinira od prilike do prilike, trojicu ili četvoricu... Dinamo je bio latentno opasniji, ali Hajduk je imao udarac Livaje, preko gola...Pjaca je mučio Melnjaka, ali zapravo smo onaj pravi nogomet očekivali tek u nastavku.

I dobili smo ga!

Ulazak Kulenovića kod Dinama, pa Biuka u redovima Hajduka trebao je donijeti oktavu više uzbuđenja na travnjaku Maksimiru, nakon sat vremena u Dinamu je ušao Rog, a komentatori do nas istakli su kao iznenađenje da je večeras bio bolji Ademi, nego Sučić, ali su za reć pravo prizivali Roga još od sredine prvog dijela da osvježi igru „modrih”.

I onda Gattuso pojačava snagu svoje momčadi, Sigur i Benrahou ušli su umjesto Kalika i Pukštasa.

Pukija je bilo po terenu, radio je, ali daleko je od iskričave forme, bez završnice.

Neočekivani potez

No, glavni udar uslijedio je u neočekivanom potezu Prpića i bijegu Livaje zdesna, iznenadio je Nevistića – 0:1!

Bakljada Torcide što je u slavlju zbog vodstva svojih ljubimaca ispalila desetak topovskih udara i stresla Maksimir do temelja napravila je da se nakon 90 minuta igra još 13 minuta nadoknade.

image
Damir Krajac/Cropix

Gattuso je izvadio Livaju, uveo je i Eleza, momčad povukao u obrambeni blok, a onda je Diallo napravio drugi žuti karton, isključenje, gdje će s rukom, ali bila je vanka tijela i nije bilo prigovora na odluku suca Pajača. S igračem manje Hajduku je preostala borba da sačuva veliku pobjedu.

Ruku na srce, Dinamo je nastavio promašivati šanse i u sučevoj nadoknadi vremena, Hajduk je imao svoju začaranu branku, balun te poljubi kad zaslužiš, baš kako je Dinamu lopta, a barba Biće bi rekao da je lopta ženskog roda i prevrtljive ćudi, okrenula leđa. Opsada Dinama bila je jalova.

Srce plus malo sreće jednako su tri boda. Ogromna tri boda boda za Hajduk. I prvo mjesto na ljestvici. Nakon četiri remija na četiri gostovanja, računamo i Europu, a bez poraza, eto i prve pobjede. U gostima kod Dinama!

Pozvali smo Gattusa da nastavi niz u Maksimiru, pobjeda Leke, remi Karoglana i sad pobjeda Gattusa. Bravo! Bravo za Livaju i Prpića. I sve ostale. Sezona nije izgubljena. Tek počinje! S velikim guštom za sve hajdukovce!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 22:21