StoryEditorOCM
Hajdukodnija đava euforiju

Hajduk je na vrhu, ali opečeni i na hladno puše. Evo zašto Gattuso stalno upozorava kako momčad još ništa nije napravila

Piše David Kapetanović
25. listopada 2024. - 16:14

Sedam pobjeda, tri remija i ono što najviše veseli, nijedan poraz. To je pogled koji "blagoslovi" sve navijače Hajduka kada bace oko na ljestvicu prvenstva.

Lijep je to niz bez poraza, rekordan početak u ligi 10 za Hajduk, a i posve - neočekivan. Potpisuje ga skupina igrača od koje se nije očekivalo puno. Nema dugo da se najavljivao raspad, ne samo od strane vanjskih "zlobnika", već i od onih kojima je bijela boja bliska srcu. Sada je ta "raspadnuta" skupina na vrhu prvenstva, izgleda složnije nego ikad.

Mada, istina je da nije slutilo na dobro krajem ljeta. Još uvijek je bolno ispadanje iz Europe, a nije Hajduk oduševljavao ni u domaćim natjecanjima. Ali, bijeli brod je preživio neveru i sve valove, a kormilar Gennaro Gattuso uspješno je odveo svoju posadu u mirnije, stabilnije vode.

Eto nas sada, deset kola bez poraza, jedanaest domaćih utakmica ukupno ako računamo i kup susret s Bilogorom 91., a već mnogi zamišljaju i dvanaest, trinaest, pa i dalje.

Dijelimo želje da ta "nula" u stupcu poraza ostane što duže vremena, da ekipa u bijelom ostane usamljena na vrhu tablice, kao "žrtva" vlastitog uspjeha.

Ipak, nema pretpostavke koliko će Gattusov lijepi niz trajati. Na kraju, priča se odnosi samo na domaća prvenstva, spomenuti poraz u Europi je tu, kvari statistiku. Ali pamte i prethodnici Talijana lijepe serije u kojima su tjednima izbjegavali poraze. Mislav Karoglan, Ivan Leko i Valdas Dambrauskas, tri bivša trenera Hajduka imali su nizove koji su obilježili njihove mandate.

image

Trener Hajduka Gennaro Gattuso

Damir Škomrlj/Cropix

Stat na balun

Ivan Leko (8 utakmica bez poraza i primljenog gola)

Nije Leko dobro počeo u Hajduku, doveden je kao velika želja tadašnjeg predsjednika Lukše Jakobušića, da bude vođa juriša na titulu. Ipak, početak mandata prošao mu je u znaku neuspjelih eksperimenata s tri igrača u obrani, pa i poraza od Istre (3:0), Dinama (4:0) i Lokomotive (3:4). 

Ali, prilagodio se Leko ubrzo, posložio "hajduke" i zabetonirao obranu. Na Poljudu je 22. travnja pao Varaždin (2:0), bila je to prva utakmica od osam bez poraza, ali i bez primljenog gola. Uključeno u nizu je i finale Kupa protiv Šibenika na Rujevici. Dao je osvojen kup pravo Hajduku da se bori za Superkup protiv Dinama na Maksimiru, gdje su hajdukovci zaustavljeni, poraženi prvi put u tri mjeseca.

Kasnije je Hajduk izgubio i u Solunu protiv PAOK-a, a prvenstvena neporaženost preživjela je sve do trećeg kola prvenstva, tada je kobna bila Istra na Poljudu (0:1).

Mislav Karoglan (21 utakmica bez poraza)

Lekin prethodnik, pa i nasljednik, Mislav Karoglan budi miješane emocije kod navijača. Čak 21 utakmicu zaredom je vodio Bijele bez da je izgubio (18 u prvenstvu, 3 u kupu). Sjajan je to pothvat podijeljen u dva mandata. Ali, ništa ne traje vječno, a 22. utakmica bila je protiv Rijeke na Poljudu, u siječnju ove godine. Izgubio je tada Hajduk 1:2, bio je poraz nagovještaj teškog proljeća.

Valdas Dambrauskas (12 utakmica bez poraza)

Prije nego su Karoglanu uzde momčadi prepuštene, bio je pomoćnik Valdasu Dambrauskasu. Litavac je doveden kao stari poznanik Mindaugasa Nikoličiusa, bivšeg sportskog direktora u Poljudu. Zajedno su sunarodnjaci ranije surađivali u Gorici. Krenuo je odmah jako Valdas, nanizao pet pobjeda, slavio na Rujevici i Maksimiru. Dogurao je do deset utakmica u prvenstvu, jedanaest ukupno, Hajduk je izgledao nezaustavljivo. U 24 susreta izgubio je samo jednom, u veljači 2022. slavila je Rijeka na Poljudu 1:3. Stigla je u svibnju osveta, Hajduk je slavio u finalu Kupa na Poljudu.

Grabi naprijed i Gattuso, piše svoju poljudsku priču. Nabrojani treneri nisu uspjeli postići glavni cilj, osvojiti prvenstvo, upisati se na poseban način u hajdučku povijest. Ali, kako i sam Gennaro kaže, ne zamara se tim, ide korak po korak, utakmicu po utakmicu. Na kraju, samo par tjedana ranije ovakva situacija bila je teško zamisliva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2024 16:19