StoryEditor
Hajdukzašutjeli topovi

Hajduk je jalov - evo zašto, i kako to riješiti

24. listopada 2016. - 19:50
hajduk_split40-161016.JPG

Nakon golijada, barut se smočio i sad je to bila suša golova "bijelih" u Puli. Pula kao nula, stara je poštapalica, pa sad je li čaša do pola puna ili prazna, mišljenja su razna.

Ozračje nije kao da je pala atomska bomba, daleko od toga, ali da su "bijeli" razočarani, jesu. Lani se događalo da bi se remi u gostima smatrao koji put dobrim, pozitivnim rezultatom, ove sezone izraženija je glad za pobjedama.

No, zašto su sad strijelci šutjeli? Razbijaju glavu u klubu, seciraju i reporteri slabosti "bijelih", makar – budimo iskreni - veliki dio zasluga treba pripisati pragmatičnom treneru Puljana Šibenčaninu Goranu Tomiću koji je posložio čunjeve pred svojim golom, sasvim oduzeo Hajduku prostor, a u čudo od vratara promovirao gotovo debitanta, Riječanina Ivušića.

Rekao je trener Hajduka Marijan Pušnik da u HNL-u osim Dinama i Rijeke i donekle Osijeka (to ćemo baš vidjeti u idućoj rundi), svi ostali parkiraju pun autobus igrača pred vlastitim golom, pa ajde ti igraj. To je stari problem.

Što je Hajduk mogao i morao drugačije u Puli? Zašto Hajduk nije dao golove? Nije se ukazao čovjek odluke a la Toma Bašić koji je zecom iz šešira razriješio "bunker Split".

Što smo naučili u Puli, kakve su pouke i konstatacije?

1. FUTACS MORAO OD PRVE MINUTE – ako se već znalo da će Istra zatvoriti sve prilaze, onda je bilo logično da visoki Mađar, Pušnikova klasa A, odigra od početka, pa neka ga još uvijek mnogi doživljuju "penzionerom", nedovoljno spremnim. Istra je kopirala – Jalžabet, pa premda vam usporedba zvuči nezgrapno, to je bilo to. Trebalo je odmah krenuti na pritisak i visoke lopte i tražiti "orijentir" u Mađaru. Doduše, kad je ušao napravio je dva kontrafaula, a centaršutevi ga nisu pronalazili.

2. PROBLEM CENTARŠUTEVA – apostrofirao ga je Pušnik, vrlo nezadovoljan zbog toga što energija i upornostnisu rezultirali boljim akcijama. "Sve smo nabačene llopte" promašili. Kako se igra namjestila očito je to bio zadatak da Juranović i Memolla, dakle, dva leteća beka stignu i nabacuju. Koliko god je Juranović odigrao dojmljivu partiju, sve do završnog pasa, istina je da se nije dobro centriralo. Ima i drugo, kome će centrirati ako nema Futacsa?! To je već problem koridora igre.

3. KOJA JE IDEJA KAKO DOĆI DO BRANKE? - evo nas do ideje, Pušnik kaže kako momci previše igraju po svoju, a ne po treningu... Činjenica je da Pušnikov Hajduk mnogo i žustro trči, za fizičku pripremu kapa do poda. No, igra "zapinje", nije tečna. Packe i Hamzi Barryju. Nije bio dobar. Nijednu dugu loptu nije pogodio. Ranije se spominjalo kako Sušić "davi balun", usporava igru, ali sad Tina nema već dva mjeseca i Sušić više "ne smeta". Balun mora brže protjecati, a to se još ne vidi, posebno kad se protivnik u bunkeru naoruža do zuba. Barry je odigrao dvije zaredom loše.

4. VLAŠIĆ JOŠ NE ZABIJA – primjetna je velika želja u 19-godišnjeg Vlašića da vlastitu sušu gola od 13 mjeseci napokon prekine. Nije imao ni sreće, a malo i sam žuri, ishitren je. Napravi vrhunski potez u 18. minuti, primi desnom, puca lijevom, ne pogodi... Ulaže trud da sve dođe na svoje, ali treba biti strpljiv. Pamtimo kako je jednom Vukušić "presušio" i ništa mu nije ulazilo. Nije trajalo vječno, proradio je.

5. SAID NEVIDLJIV – mogli smo s njim i početi ove crne točke jalovosti, svejedno. Počeo je previše solirati, pa i gestikulirati prema sucima. Sad ima i treći žuti karton, pa ga nema protiv Osijeka. Bio je iznenađenje u Netanyi, primjerice, šutevi iz mrtvog kuta probijali su vratare na prvoj vratnici. Sad se češće povlači iz špica u sredinu, što pravi dodatnu konfuziju, a premalo se i kreće. Mora se i on trgnuti.

Možda je sve ovo previše kritički, nakon 10 golova Slavenu i Cibaliji i ode efikasnosti. Ali, muke protiv Splita i sad Istre (0:0 u Maksimiru imaju posebnu dimenziju), teško probijanje bunkera u svjetlu dolaska Osijeka u Poljud otvaraju upitnike.

A koji su lijekovi?

1. BEZ OHANDZE, BEZ OPASNOSTI - više vrijedi makar pola sata Francka Ohandze nego svi ostali napadači zajedno, čuje se i ta konstatacija kao dijagnoza neslužbenih komentatora. S Ohandzom u arsenalu druga je priča, u prvih 11 ili u kadru kao joker s klupe, svejedno. Bez njega je praznina veća...

2. POVRATAK ANTE ERCEGA - u Poljudu se silno vesele potpunom oporavku Ante Ercega, koji bi već u Solinu u srijedu trebao zaigrati, nakon duže pauze. Erceg ima ofenzivni mot, asistenciju, dribling i realizaciju i što ga više nema, promeće se u poseban hendikep. Posebno dok ostali šute.    

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. kolovoz 2022 11:37