StoryEditor
HajdukBudućnost je osigurana

Hajduk i Neretvanac u zajedničkom projektu: 150 dječaka sanjaju bili dres!

16. listopada 2017. - 23:55
neretvanac_skola2-041017

Gotovo devet desetljeća NK Neretvanac ponos je grada Opuzena. Taj nogometni klub koji se trenutačno natječe u Trećoj HNL jug neraskidivo je vezan uz ovu lokalnu zajednicu. Iz njega su ponikli brojni nogometni talenti, a ako ćemo suditi po pomlatku koji trenira u Neretvančevoj Akademiji, nogomet na ovim prostorima ima itekako svijetlu budućnost.

“Grad mandarina”, kako često nazivaju Opuzen, rasadnik je mladih talentiranih nogometaša, što je prepoznao veliki Hajduk, koji je krenuo u zajednički projekt s Neretvancem, koji je vrlo brzo postao jedna od značajnijih selekcijskih baza splitskih bilih.

Riječ je o svojevrsnoj poslovno-tehničkoj suradnji kojoj je glavni cilj ulaganje u djecu i mlade talente kojih u Opuzenu ne nedostaje.

Ugovor su potpisali u ožujku predsjednik Uprave HNK Hajduk Ivan Kos i predsjednik NK Neretvanca Damir Deak, čime je i formalizirana ova suradnja, “velikog” Hajduka i “malog” Neretvanca.

Kako je tada kazano, “Hajduk otvara vrata suradnji malim sredinama i malim klubovima kao mini centrima u kojima ćemo stvarati nogometaše i ljude. Cilj projekta je ulaganje u djecu i talente, uz veliku potporu u Hajduku, koji će u svojoj karijeri obući bijeli dres”.

Da se u ovome uspjelo potvrdila je Selekcija održana u lipnju, kada je Opuzen tri dana živio za Hajduk. Na selekciji je sudjelovalo oko dvjesto igrača svih kategorija, što pokazuje kakav nogometni potencijal ima regija Južne Dalmacije i Hercegovine. Selekcijskim utakmicama su tijekom tri dana prisustvovali treneri iz Akademije HNK Hajduk, koji su u suradnji s trenerima voditeljima iz NK Neretvanac obavili temeljni odabir igrača koji će osvježiti akademiju Hajduka.

- NK Neretvanac je sa svojim trenerskim i infrastrukturnim kapacitetima dobra selekcijska baza Akademije HNK Hajduk - kaže Kristijan Soče, sportski direktor Neretvanca, navodeći primjere Nikole Katića, koji je pozvan u nacionalnu selekciju ili Dina Deaka, koji je jedan od najboljih obrambenih igrača Premier lige BiH. Ne treba zanemariti ni Maria Popića koji je sa šesnaest godina zaigrao u momčadi Neretvanca.

- Tako je najmlađa “desetka” u povijesti Seniorske ekipe i momak koji drži rekord kao jedan od najmlađih koji je zabilježio nastup za seniorsku momčad Neretvanca u povijesti Treće HNL jug, dobio je priliku karijere za dokazivanje u HNK Hajduk Split - naglasio je Soče.

- I u ovom slučaju vidljivi su rezultati poslovno-tehničke suradnje s Hajdukom jer su interes za Marija pokazali još neki hrvatski prvoligaši. Međutim, nakon potpisane suradnje Hajduka i Neretvanca, Mario je otišao ipak u Hajduk kao jedan od proizvoda naše akademije, kako bi pokazao što sve zna - ponosno ističe Soče.

NK Neretvanac Opuzen je klub koji je “izbacio” najviše mladih talenata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a suradnja s Hajdukom pruža mu još bolje mogućnosti za uspjeh mladih igrača, koji se tek trebaju afirmirati na travnjaku.

Stotinjak djece, budućih mladih talenata, svakodnevno trenira na travnjaku u Opuzenu. Impresivna je to slika koja se svako poslijepodne može vidjeti s magistrale.

Kako je došlo do suradnje s Hajdukom? - pitamo sportskog direktora Soču.

- Zadnjih desetak godina Neretvanac je u vrhu Treće lige i plasiran je među prvih nekoliko momčadi. Dosta naših mladih igrača je otišlo u veći rang natjecanja - Prvu hrvatsku ligu ili Premier ligu BiH. I to nam je najveće zadovoljstvo, jer smo svojevrsni poligon - odskočna daska za mlade talentirane igrače - govori Soče, koji podsjeća da je u ožujku potpisan ugovor s Hajdukom koji je izabrao upravo Neretvanac za svoga partnera u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, čime je Neretvančeva omladinska škola podignuta na još jedan veći nivo.

- Naši treneri su već dva puta bili na Poljudu na edukaciji trenera, u lipnju je u Opuzenu odrađen selekcijski kamp za Hajduk na kojem je sudjelovalo više od dvjesto dječaka koji su u tri dana odigrali petnaestak utakmica. Tako je taj kamp poslužio i nama i Hajduku da vidimo talentirane dječake iz doline Neretve i susjedne Hercegovine - priča nam Soče.

Međutim, ekonomska kriza i nedostatak novca i sponzora nisu zaobišli ni Neretvanca.

- Zato smo krenuli u podmlađivanje naše prve ekipe i smanjivanje proračuna, pa tako u našem klubu imamo samo dva igrača starija od dvadeset i jedne godine. To su mladi talentirani momci koji traže iskorak za nešto dalje, a tu su igrači iz Neretve i susjedne Hercegovine. Imamo i jednoga igrača iz Slavonije, koji je preko Neretvanca tražio dodatni iskorak, prepoznavši nas kao dobru odskočnu dasku za dalje - priča nam Soče, ističući da je trener prve momčadi Metkovac, Mario Svaguša, on je licencirani UEFA pro trener, željan rada i uspjeha, pa će i rezultat biti zadovoljavajući.

Što se tiče omladinske škole krenuli smo sa sve četiri kategorije u Dalmatinsku ligu, što je preveliki izazov za jedan grad od tri tisuće stanovnika, koji upisuje po jedan razred po generaciji u osnovnoj školi. Rezultati su varljivi, imamo dvije generacije koje su dobre, dvije su malo lošije ali dalje u suradnji s Hajdukom i edukacijom trenera na Poljudu mislim da uspjeh neće izostati - optimističan je Soče.

U Neretvančevoj omladinskoj školi trenutačno trenira oko 150 dječaka i njihov je san zaigrati u dresu bilih na Poljudu. Zanimljivo je i da je upisano tridesetak djece “sa strane”, dakle oni koji nisu iz Opuzena kada je krenula suradnja s Akademijom Hajduka.

- Hajduk je svojevrsni magnet za mlade sportaše i u Dalmaciji i u susjednoj BiH. Nas je iznenadilo da je za selekcijski kamp Hajduka koji smo organizirali u Opuzenu došao veliki broj dječaka iz BiH. Čak su neki došli i iz mostarskog Zrinskog. Definitivno suradnja a Hajdukom nam je veliki poticaj u daljnjem radu - kaže Soče, naglašavajući da treneri omladinske škole uskoro idu na sedmodnevnu edukaciju na Poljud.

Jedan mali Neretvanac iz Opuzena uspio se afirmirati na sportskom planu i postati selekcijska baza velikog Hajduka.

- Tako je. Hajduk nas potpomaže kroz rekvizite, opremu i sve ostalo što je potrebno za rad naše omladinske škole. Ovo ljeto smo poslali desetak naših dječaka da u Hajduku odrade sedmodnevni trening. Hajduk se želi vratiti malim sredinama u Dalmaciji. Tako je, na našu sreću, izbor pao na Neretvanca, koji je određen kao selekcijska baza za jug Hrvatske - kaže Soče, najavljujući velike planove poput igrališta s umjetnom travom na pomoćnom igralištu.

Sredstva će se tražiti od potencijalnih investitora ili iz EU fondova.

- Budućnost Neretvanca je osigurana - smatra dopredsjednik kluba Nikica Rešetina, koji je iznimno zadovoljan pomlađenom ekipom i suradnjom s Akademijom Hajduka.

- Ako je mladić u dobi od nekih šesnaest godina dobar igrač, treba ga dodatno usmjeriti pa je tako i ta naša suradnja s Hajdukom pokrenuta s tim ciljem - kaže Rešetina.

Voditelj omladinske škole Neretvanca, rođeni Splićanin Ante Strinić, kojega je posao odveo u Ljubuški, da bi na kraju završio na obali Neretve, zadovoljan je s Hajdukovom Akademijom.

- Ovdje imamo veliki nogometni potencijal. Stalno idemo naprijed. Rad u omladinskoj školi podignut je na veći nivo, što su prepoznala djeca iz okolnih mjesta pa kod nas dolaze trenirati - govori Strinić.

Ugovor s Hajdukom daje vjetar u leđa opuzenskoj omladinskoj školi i Neretvancu, a Hajduk se pokazao kao magnet koji privlači djecu da odjenu dres splitskih bilih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 00:16