StoryEditorOCM
Hajdukpriča o ‘zmajčekima‘

Hajduk danas igra protiv ljubljanske Olimpije, kluba koji je prošao velike turbulencije i koji lovi Ligu prvaka

2. srpnja 2023. - 08:45

Hajduk svoju drugu prijateljsku utakmicu na pripremama igra danas (18 sati) u Ljubljani protiv Olimpije, momčadi koja je prošle godine osvojila naslov slovenskog prvaka prvi put nakon pet godina.

“Zmajčeki” su tituli pridružili i trofej pobjednika kupa, a ove sezone ambicije su im još veće. Cilj im je plasirati se u skupine Lige prvaka, što im nikada u povijesti nije pošlo za rukom. Da misle ozbiljno, možda najbolje pokazuje to što su za ovu sezonu na klupu doveli Joãa Henriquesa, Portugalca s dugogodišnjim iskustvom vođenja klubova u Primeiri, elitnom razredu tamošnjeg nogometa.

On je već četvrti stručnjak na klupi ljubljanskog kluba otkad ga je od Milana Mandarića u listopadu 2021. kupio Adam Delius, njemački biznismen koji se bavi nekretninama. Kontroverzni američki poduzetnik srpskog porijekla godinama je pokušavao prodati Olimpiju, a na kraju je naišao Delius koji je pristao otplatiti navodno tri milijuna eura klupskih dugova te još dva milijuna dati Mandariću.

Jedan od Deliusovih prvih poteza bio je vraćanje na klupu Dina Skendera, koji je već obnašao dužnost trenera Olimpije između lipnja 2020. i siječnja 2021. Skendera je naslijedio Robert Prosinečki, koji je nakon samo osam utakmica na klupi dobio otkaz.

Iz Olimpije su tada uputili teške optužbe prema „velikom žutom”, napisavši u priopćenju kako je tijekom priprema sa svojim stručnim stožerom gotovo svaki dan kartao do 4 ujutro uz alkohol i cigarete te da je neodgovorno odgađao ili čak otkazivao zakazane treninge.

Zanimljiv je bio i odnos Deliusa i čovjeka koji je zasjeo na klupu Olimpije nakon Prosinečkog. Na početku prošle sezone u Ljubljanu je stigao Albert Riera, Španjolac koji je u svojoj bogatoj igračkoj karijeri nosio dres Mallorce, Bordeauxa, Espanyola, Manchester Cityja, Liverpoola, Olympiacosa, Galatasaraya i mnogih drugih klubova.

image

Milan Mandarić

AFP

On je na klupi „zmajčeka” izdržao cijelu sezonu i odveo ih do dvostruke krune, ali trzavice koje je imao s Deliusom i direktorom Igorom Barišićem s vremenom su se pretvorile u pravi rat. Riera je u jednom trenutku prekinuo komunikaciju s klupskom upravom, a Delius je nakon završetka sezone rekao kako Španjolac „nije sav svoj” te da se stalno morao ispričavati predsjednicima drugih klubova zbog njegovog ponašanja.

Posebno je zanimljiva i priča da je Riera tražio od Matevža Vidovšeka da brani iako je bio ozlijeđen. Vidovšek je inače 22-godišnji vratar i najvrjedniji igrač Olimpije, a za njega se veže i jedna zanimljivost. Naime, u svojih prvih devet utakmica u slovenskom prvenstvu uspio je sačuvati mrežu netaknutom, a što je još zanimljivije, dok je bio ozlijeđen njegova ekipa je primila čak 15 golova u samo šest susreta.

Za razliku od Riere, koji ima bogat igrački CV, Henriques nikada nije igrao profesionalni nogomet. Također, među navijačima ljubljanskog kluba vlada lagana zabrinutost zbog različitog stila nogometa koji njeguju Španjolac i Portugalac. Riera je volio dominirati posjedom i stvarati šanse iz kontinuiranog napada, dok se Henriques uglavnom oslanjao na tranziciju.

Glavni razlog je to što je do sada vodio momčadi koje su po kvaliteti pripadale donjem dijelu portugalske Primeire, zbog čega je u pravilu bio u podređenom položaju i na neki način bio prisiljen oslanjati se na takav stil.

Olimpija će ovo biti već četvrta prijateljska utakmica na ovim pripremama. Slovenci su dosad pobijedili Radomlje (3:2) i austrijskog trećeligaša TWL Elektru (4:0), dok su od Slovana iz Bratislave izgubili s 2:1.

Ali naravno, za nas će fokus biti na Hajduku, koji završava svoj drugi tjedan i priprema i već polako kreće u smjeru hvatanja natjecateljske forme za početak nove sezone koja kreće već 15. srpnja utakmicom Superkupa protiv Dinama na Maksimiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:46