StoryEditorOCM
HajdukUCJENE VIŠE NE PROLAZE

Gubitak na Tomasovu je stvar principa, Hajduka nitko neće ucjenjivati

Piše PSD.
6. travnja 2012. - 23:38
Dok Hajduk grca u besparici, dotle mu zbog čvrstog principa od Marina Tomasova curi kroz prste (ili kroz prozor) barem 700.000 eura! Toliko je procijenjeno da bi minimalno novca ostalo u klubu e da se Tomasov prodaje dalje iz Hajduka, što bi bilo normalno, kad su ga već angažirali tamo u zimu 2009. godine...

I sad, je li to pametno, opravdano? Novčane prijetnje “bijelima“ sustižu jedna drugu, nadovezuju se, potraživanje Šibenika u koprodukciji s Arbitražom HNS i Disciplinskom komisijom stegnut će omču “bijelima“ sva je prilika već idućeg tjedna, i to za iznos od najmanje 3,4 milijuna kuna.

Potom stiže kazna od 235.000 kuna za bakljade, hukanje, navijačko trganje stolaca na Maksimiru, pa potraživanje od Dinama u iznosu od 103.000 kuna i tako bliže i tako dalje. Dotle se gospodski, zbog PRINCIPA, Hajduk odriče barem 700.000 eura što bi utržio od prodaje Marina Tomasova, ne produžuju s njim obvezu i pušta se da mu ugovor istekne.

Hajduka nitko neće ucjenjivati!

Doista, što je darovitim nogometašem iz Dobropoljane s otoka Pašmana? Eno ga u Poljudu, trči krugove, svrati do Marjana, tamo je navodno i gležanj uganuo, pa se oporavlja, ali daleko od bilo kakvog trenažnog procesa u dogovoru s klubom. Nego čeka ishod Arbitraže na koju je u međuvremenu prijavio Hajduk, odnosno istjek ugovora u lipnju. Tada će postati slobodan, bez obveza, a Hajduk bez mogućnosti da ga proda, refundira barem dijelom uloženo.

Ova priča može imati pro et contra, može se smatrati da je Hajduk pokazao petlju da ni u najtežim trenucima neće popuštati ni pod kakvim - ajmo reć’ - ucjenama.

Gdje je nestala mudrost?

S druge strane, je li bilo mudro odbiti po mnogima normalno traženje da Tomasov odigra 70 posto utakmica u trenutku kad je bilo očito da će Tomasov po svojim kvalitetama uredno nastupati, a Hajduk ga već na ljeto – prodati?! Mogao ga je Hajduk prodati i ove zime u Izrael, ali se Tomasovu nije svidjela ta opcija, čekao je nešto drugo, nije dočekao i bio je spreman ostati u Hajduku...

Dogovor Tomasova, odnosno njegova zastupnika Rena Sinovčića s predsjednikom Hrvojem Malešom stopirao je Nadzorni odbor zbog sporne klauzule “70 posto“. I to je sve već poznato. No, trenutak je da se zapitamo, je li zbog principa trebalo baciti kroz prozor barem 700.000 eura obeštećenja od Tomasova što bi stiglo kad-tad u Poljud, s naglaskom na trenutak u kojem je poljudska blagajna kronično prazna, kad plaće tradicionalno kasne i po tri mjeseca, kad se od Grada iščekuje dobivanje jamstva za kredit i dok se sve to skupa ne riješi vjeruje se da uvijek novac za hitno gašenje požara spremno uliva - Jako Andabak.

Tomasov trče po Marjanu i svrati u Poljud na samostalan trening. Čeka da mu istekne ugovor. Je li to poslovno opravdan potez?
- Stvar je principa, nitko neće Hajduk ucjenjivati – rezolutan je bio prof. dr. sci Josip Paladino, sa čela sjednice Nadzornog odbora Hajduka.

Svaka čast. Reno Sinovčić je pak nekoliko puta prigovorio Hajduku “milijuni kuna im trče po Marjanu“ aludirajući na pogrešan poslovni potez. Jučer nije imao posebnih dodataka:

Sinovčić čeka startni pucanj ljeta

- Ništa se nova ne događa, čekamo da istekne ugovor. Tako je kako je. Nema nikakvih pomaka. Tomasov trenira, na ljeto će otići u drugi klub. Hajduk ima svoj stav, tko je što izgubio vidjet će se. S Tomasovom je Hajduk na arbitraži. Ispast će da će mu na kraju u Poljudu biti dužni isplatiti sve što mu dosad nisu dali, a trebali su. Nemaju kako prelomiti...

Lijepo je biti čvrstog stava i principa, no je li ovo bio najmudriji potez u biznisu nogometa? Kako se ono kaže: ponos krene kočijom, ali se vraća – pješke?!

SLAVEN ALFIREVIĆ

KRONOLOGIJA

Listopad 2011.
Maleš je najavio pregovore, ali i kako će Subašića i Tomasova prebaciti u drugu momčad ne potpišu li nove ugovore. 

Prosinac 2011.
Od novih ugovora, ali ni od suspenzija još uvijek ništa, aktualna je zato prodaja obojice igrača u siječnju.

Siječanj 2012.
Ni Subašić ni Tomasov nisu na pripremama. Subašić je prodan u Monaco, no Tomasov  odbio Maccabi Haifu.

Veljača 2012.
Načelni dogovor je postignut na početnoj točki od 180 tisuća eura godišnje, Tomasov se priključio treninzima.

Ožujak 2012.
Nadzorni odbor je odbio ugovor zbog spornog uvjeta od 70 posto odigranih utakmica, Tomasov trenira odvojeno i najavljuje zahtjev za raskid ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 18:13