StoryEditorOCM
HajdukVOX POPULI I POSVUDA

Grčki navijači udarili po Livaji, hajdukovci im poručili: Padali su i jači na Poljudu, od 18.08. mijenjate ime u PAO

4. kolovoza 2023. - 07:48

Luda utakmica u Jeruzalemu i na kraju uvjerljiva pobjeda PAOK-a, koji je zabio čak tri gola s igračem manje, izazvale su različite reakcije navijača Hajduka. Jedni su, a njih je puno više, sigurni u prolaz Hajduka, dok su drugi oprezniji i u grčkom klubu vide opasnog, u najmanju ruku ravnopravnog protivnika.

Navijači su na nogama, nikako dočekat‘ da krene nova europska pustolovina Hajduka, ta posebna vrsta uzbuđenja. Još samo sedam dana.

- Uz poštovanje prema PAOK-u ovo bi trebala biti lagana šetnja - Dino je u komentaru sažeo mišljenje većine.

E sad, je li ovo navijački stav srcem i emocijama, koje su zna se kakve (biiiip), ili navijači stvarno misle da je Hajduk bolji od PAOK-a ne mogu znati, pa pokušavam to iščitati iz njihovih komentara na društvenim mrežama. Osluškujem vox populi, ali i po Splitu, Dalmaciji i svugdje gdje je bila boja u srcu.

image

Bit će veselo na Poljudu

Duje Klaric/Cropix

Jedan Mirko poteže jak argument za prolaz Lekine vojske. Dvije utakmice kod kuće:

- Dobro je. Prva u Splitu, druga u Solinu, obe na domaćem terenu.

Zgodna igra slova, dobra ti je ova Mirko!

Opuzenac Ivan, pak, baca mudrost godine "balun je okrugao", pa dodaje "gubili su jači i veći na Poljudu". Ali, zar balun nije okrugao, Ivane?

I Baldo dijeli mišljenje većine mojih prijatelja koji su me zvali poslije sinoćnje utakmice u Jeruzalemu "Ako ovo ne prođemo nismo ni zaslužili Europu. Ovaj PAOK je presmišna ekipa". Mala pomoć čitateljima s nedalmatinskog govornog područja, a njih je začuđujuće puno na stranicama bliskima biloj boji, ovo "presmišna" ne znači da je prelijepa nego da - nema pojma. Smiješna u kontekstu pravog nogometa.

Marin iz Solina, hrvatskog Solina, ne onog Mirkovog iz pasusa prije, još malo podebljava Baldov stav o slabom PAOK-u "čisti gol za 2:2 poništen Beitaru, Izraelci sami sebi zabili dva gola... ovo je prilika koju nesmimo propustit". Poruka lektorima, "nesmimo" se u domaćem izričaju piše baš tako. Koji put možemo i opušteno.

Međutim, Dražen iz Vinkovaca udara kontru "jači su od Dinama", a onda slijedi iznenađenje, veće i od Klaksvika s Farskih otoka: u verbalni napad krenuo je izvjesni Grk imenom Kosmas. Di prije?

- Baldo, big mouth, we will see you soon...

Vjerujem da vam ne treba prevoditi, a ako ipak treba imate google translate.

Naravno da mu Baldo nije ostao dužan, samo je metnija GIF u kojemu Livaja, iz grčkih dana, u dresu AEK-a slavi gol kojeg je zabio PAOK-u. GIF govori više od tisuću riječi.

- Marko Livaja always lost against PAOK - ne da se Grk. Opa, i Kosmas je sav đavliji. Ovo je tek zagrijavanje, do sljedećeg četvrtka navijačka podbadanja i strasti zasigurno će se rasplamsati.

image
Sooc Via Afp

U mojoj šali i pošalici malo sam zakačio i dinamovce, da bi tekst bio zanimljiviji. No, kad naletim na zdravi navijački komentar naklon do poda. Poput ovog Paolovog, iz Tilburga:

- Ovakav Hajduk će pregaziti PAOK, uzet će skupinu i osminu finala, držimo fige momci! Navijat‘ za državni koeficijent. Sretno od dinamovca iz Nizozemske.

Ante bi, pak, Matu Antunovića u vrh napada, a Livaju u polušpicu, Nikola iz Novog Sada poručuje "vidimo se", a i Robert je mišljenja da je "ovaj PAOK katastrofa, ni sjena onog kluba zadnjih desetak godina" i smatra, kao i većina, da je Beitaru kod 1:2 poništen čisti gol.

I tako... Većina vjeruje da će Hajduk pregaziti PAOK kao plitak potok, ali ima i onih koji pozivaju na oprez, misle da su šanse 50-50 i upozoravaju na činjenicu da je grčka momčad u Jeruzalemu zabila čak tri gola s igračem manje. Doduše, kad su se domaći skroz otvorili na kraju, pa još i onaj poništeni gol Beitaru... Ali ipak.

Za kraj sam ostavio bazu Supetranina Mate:

- Od 18.8. minjaju ime u PAO!

image
Josko Ponos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 14:43