StoryEditor
Hajdukruku pod ruku

Gostovanje na Poljudu: polaznike Akademije profesori PMF-a pretvorili u male znanstvenike

Piše PSD
26. veljače 2018. - 21:52
albert_gajsak7-180218

Kako izgleda kad se polaznici Hajdukove Akademije pretvore u male znanstvenike i drže pažnju gotovo sat i pol vremena uvjerili smo se na tijekom dviju vrlo zanimljivih praktičnih radionica koje su mlađim pionirima i pionirima II održali profesori s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

Šestoro predavača na čelu s voditeljicom Viljemkom Bučević-Popović gostovali su na Poljudu u sklopu projekta „STEM u gostima“. Cilj ovog projekta kojeg financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja je poticanje mladih za predmete poput informatike, robotike, biologije, kemije, matematike...

Profesori s PMF-a do  sada su gostovali u školama diljem Splitsko – dalmatinske županije kako bi najmlađim učenicima pojasnili kako su STEM područja zapravo obrazovanja budućnosti koja će novim generacijama osigurati najbolje mogućnosti zapošljavanja, potaknuti ekonomski rast i omogućiti im snalaženje u društvu koje je ovisno o visokoj tehnologiji. Hajduk je jedini sportski klub koji se priključio ovom projektu i u kojem su gostovali predavači s PMF-a.

Polaznicima Akademije predavači su prezentirali korištenje opreme i materijala koji im inače nisu uvijek dostupni u redovnoj nastavi, što je posebice u praktičnom dijelu pobudilo veliki interes djece.

Učili su tako kako o zanimljivim stranama biologije i kemije, autohtonim hrvatskim biljnim i životinjskim vrstama, a najviše ih je zanimalo korištenje mikroskopa i robota. Osim toga kroz zanimljivu računalnu igru na temu nogometa usvojili su i osnove programiranja, korištenja jednostavnih računalnih jezika, te još neke složenije operacije koje će im zasigurno pomoći u životu i daljnjem obrazovanju.

Predavanje na Poljudu održali su profesori iz Odjela za informatiku – izv.prof.dr.sc Saša Mladenović, dr.sc. Goran Zaharija i mag.educ.inf. Monika Mladenović, te profesori iz Odjela za biologiju doc.dr.sc Antonela Paladin i doc.dr.sc. Elma Vuko.

#HAJDUK#UčENICI#AKADEMIJA#STEM

Izdvojeno