StoryEditor
Hajdukugrabili ga konkurenciji

Gladan trofeja, Hajduk je novo pojačanje i osvježenje u napadu pronašao u – Bijafri

Piše Slaven Alfirević
8. svibnja 2019. - 22:54
111chi

Gladan trofeja, Hajduk je novo pojačanje i osvježenje u napadu pronašao u – Bijafri! Stephen Chinedu je, dakle, došao u Hajduk, u Poljudu nisu htjeli odugovlačiti, čak bismo rekli da su baš požurili, smjestili ga kod sebe u stacionar i time dovršili priču njegova dolaska iz redova opuzenskog Neretvanca. Tek je početak svibnja, ali Chinedua više neće ni puštati u Opuzen, Neretvancu više nije neophodan.

Doduše, nisu još potpisali i sređuje se papirologija, ali problema ne bi trebalo bit, jer je u dolasku iz Nigerije u Neretvanac Chinedu došao čistih papira iz Abuje, a Hajduk je s Neretvancem dogovorio suradnju, da mu ga prepuste.

Naknadu za razvoj će riješit, a otprije smo pričali kako Hajduk i Neretvanac gaje bliske, prijateljske odnose. Pa su uostalom tako "neretvanci" i došli na poziv u Poljud na oglednu utakmicu protiv juniora "bijelih" e da se dvojac iz Nigerije izbliza pogleda. I sve su to Opuzenci na svom fejsu otkrivali. Pa se moglo još lakše pratiti sva ta zbivanja, te dokučiti kako je napadač zadovoljio kriterije Hajdukove struke.

Prezime se čita - Činedu, "ča činedu u 'Ajduka", mogli bismo se igrati riječima, a Stephen sad stavlja i Nigeriju na zemljopisnu kartu odakle su sve dolazili nogometaši Hajduka.

Chinedu je iz plemena Igbo, tako se narod zove, katolik je, usput rečeno, jučer se raspitivao što je to sveti Duje, zanimalo ga je. S područja je Bijafre koja je nekad davno, sedamdesetih bila u našem rječniku svakodnevnice dok se tamo ratovalo.

No, vratimo se nogometu, iz plemena Igbo poznati nogometaši su Jay Jay Okocha, Nwankwo Kanu, Alex Iwobi, Mikel Obi, Wilfred Ndidi... Chinedu je napadačka nada, Hajduk ga je uzeo, dok njegov prijatelj u duetu Uche Anoruo, vezni igrač, nije zadržan u Poljudu. Prebukiran je vezni red, pa s njim nisu požurili.

Činjenično stanje je takvo da su na pojavu dvojca Chinedu-Anoruo sletili mnogi skauti u Opuzen, a Hajduk je promptno reagirao dok su se dolje, u zlatnoj dolini pojavljivali i emisari Dinama, Zrinjskog, Slaven Belupa, Inter Zaprešića...

Hajduk je, rekosmo, zaokružio priču sa Chineduom, radno mjesto napadač prijeko je potrebno Hajduku, a Uche Anoruo bi se slobodno mogao skrasiti na nekoj drugoj destinaciji, neće pravit problem. Ako su prijatelji i skupa su krenuli u svijet nogometnog biznisa, Stephen i Uche nisu vezani pupčanom vrpcom, mogu se i fizički razdvojiti.

Iza Chinedua je šest, zapravo sedam golova (sedmi mu pišu kao autogol), podosta i asistencija. Skrenuo je pozornost na sebe, u Hajduk je došao što prije da se privikne, pa da u lipnju na pripremama prve momčadi treneri vide gdje mu je mjesto. Je li spreman za prvi tim ili će neko vrijeme proći igrajući i za B momčad. Tek mu je 19, on je 2000. godište.

U Poljudu su ga odmah sklonili od drugih, to je najbolja definicija.

Mass Sarr i Anthony Tokpah su bili iz Liberije, Jean Evrard Kouassi iz Bjelokosne obale, Hamza Barry je iz Gambije, Franck Ohandza iz Kameruna, Jeremiah Arkorful iz Gane kao i što je iz Gane i Ahmed Said Said koji je doduše odrastao u Italiji, u Milanu...

Evo i Nigerije u Hajduku, Chinedu se doista pokazao moćan na terenima treće lige, sad treba pokazati da je spreman za skok na prvoligaške terene.

A Uche Anoruo, rekosmo, vezni, smjestit će se i on negdje, ima interesenata. Zasad je Poljud prebukiran igračima manevra i nitko "bijelima" tako nasušno ne treba koliko – napadač!

Zato Chinedu ima posebno veliku šansu i rekli bismo, otvorena vrata da se nametne.

#HAJDUK#NAPADAČ#NIGERIJA#STEPHEN CHINEDU

Izdvojeno

07. srpanj 2020 10:18