StoryEditorOCM
Hajdukrevitalizacije kase

Gdje je ‘nestao‘ Vitali? Nigdje! Šuti i radi, a pred njim su tri ključna zadatka: jedan problem godinama guši Hajduk

Piše Ivan Renić
2. listopada 2024. - 22:19

Dva su tjedna prošla otkako je Hajduk predstavio novog sportskog direktora. Francois Vitali ustoličen je na tu važnu poziciju. Vruću stolicu naslijedio je od Nikole Kalinića kojemu se Uprava Hajduka „zahvalila” nakon samo nekoliko mjeseci. Uzdrmalo je to temelje kluba, danima je „buktio požar” na Poljudu. Kale je smijenjen par dana pred derbi s Dinamom. Suluda je to odluka bila u najmanju ruku, ali čini se da je upalila. Slučajno ili ne.

Umjesto potopa na Maksimiru uslijedio je Hajdukov uzlet. Izgleda da su silni nemiri samo razjarili trenera Gennara Gattusa koji je onda to prenio na igrače. Pobjeda u derbiju je upisana, iza toga još dvije, pa remi na Rujevici i situacija se preokrenula. No, vratimo se mi na Vitalija. Čovjek bogatog životopisa predstavljen je u Poljudu. I od tada mu ni glasa. Nije od Instagrama i velikih objava na društvenim mrežama. Čini se da šuti i radi. A posla pred njim ima napretek. Izdvojili smo tri najvažnija zadatka kojima bi se Francuz trebao pozabaviti.

image
Vojko Bašić/Cropix

1. Money, money, money

Must be funny? Nije nimalo zabavno po pitanju financija na Poljudu. Uostalom, o tome je otvoreno govorio i predsjednik Ivan Bilić u jednom od svojih neslavnih medijskih istupa. O nedostatku novca za ulazne transfere pričao je i bivši sportski direktor Kalinić. Tako da je u potpunosti jasno što Vitali mora činiti. Glavni zadatak mu je (re)vitalizirati klupsku blagajnu. Nije do, dakako, njegova primarna zadaća. Ali prodavati se mora.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Rokas Pukštas prvi je u izlogu. Poljud je već trebao napustiti prošlog ljeta. „Natezao” se Hajduk s Parmom. Spominjao se iznos od pet plus dva milijuna eura. Bijelima je to bilo malo, htjeli su još za svog američkog vojnika, pa je tako posao - propao. Barem za sada. U siječnju bi Pukštas opet mogao pakirati kofere. Vitali na tome sigurno već radi, prionuo je poslu. Punjenje kase sigurno će biti potrebno ako Hajduk planira „pazariti” u zimskom prijelaznom roku. Pojačanja su uvijek dobrodošla (ne i prinove), ali ona koštaju. Rijetko će se koji pronaći za mali novac...

image
Tom Dubravec/Cropix

2. Di će dica?

Kad smo već kod novca i prodaje, Vitaliju valja riješiti i status(e) Hajdukovih mladića. Puno je tu onih koji samo krpaju roster, ozbiljniju minutažu nemaju, a vjerojatno je neće ni imati ne poharaju li momčad, ne daj Bože, silne ozljede. Dominik Prpić, Bruno Durdov i Šimun Hrgović su debelo unutra i njih u ovom kontekstu nećemo spominjati. Ali sva sila ih tavori na klupi čekajući mrvice. Mate Antunović, Marko Capan, Luka Jurak, Madžid Šošić, Niko Đolonga...

Zabijao na pripremama, debitirao za reprezentaciju, ali uzalud! Još jedan talent odlazi iz Hajduka, doznajemo tko zove

Ovo je postala najgora ‘kletva‘ Hajduka, dabogda bio pobjednik priprema! Evo što se dogodilo najboljima od ‘bijelih‘

image
Vojko Bašić/Cropix

Što s njima? Pisali smo već kako bi im posudba najbolje legla. Ali s Poljuda nisu mogli jer zamjene za njih nisu stigle. Hajduk je u ljetnom mercatu realizirao samo dva transfera (Ivan Rakitić i Abdoulie Sanyang Bamba) plus posudba Stipe Biuka, dok se na ostalim pozicijama roster nije popunio. Učinili su to zato donedavni juniori i tići. Vitali će, dakle, morati izvagati koga se isplati čekati i poslati na posudbu, a koga je najbolje prodati i utržiti nekakav iznos. Spomenimo i to kako je Šošić već bio na izlaznim vratima. Na Poljud je stiglo nekoliko ponuda, ali onda se dogodio potres u kojemu je smijenjen Kalinić i sve je propalo. Na kraju je bilo: stoj di jesi...

image
Ante Čizmić/Cropix

3. Traži se (ne)poznati napadač

Otkako je Marko Livaja stigao u Hajduk priča se o tome kako mu treba dovesti adekvatnu zamjenu. Kaštelanin je u formi života. U ovoj sezoni još više zabija i asistira, vuče momčad i donosi bodove. Uoči početka sezone najavljivalo ga se na poziciji desetke, no opet ga gledamo u vrhu napada kao najisturenijeg čovjeka. I čini se da Marku to nimalo ne smeta. Štoviše... No, problem je ostao isti – kako ga rasteretiti?

Gattuso od razbijene vojske zvijezda napravio prave ratnike, a Livaja je sve sličniji donedavnom Vatrenom

image
Vojko Bašić/Cropix

Aleksandra Trajkovskog grickaju ozljede. Malo je tu, pa malo nije. Gattuso na Antunovića očito ne računa za neku ozbiljniju ulogu, pa izgleda da će Vitali zagrabiti na tržište u potrazi za napadačem. Za nekim tko je sposoban barem malo rasteretiti Livaju, zabiti, primjerice, osam do 10 golova u sezoni. Imao je već prežaljeni sportski direktor Mindaugas Nikoličius nekoliko pokušaja kako bi zatvorio tu poziciju, ali nije uspio ni s Nikolom Kalinićem, ni s Janom Mlakarom u potpunosti.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 22:24