StoryEditorOCM
HajdukSve Rinove kazne

Gattuso ne štedi nikoga: tko ‘iskoči iz tračnica‘ slijedi mu kazna, evo tko se sve do sada opekao, Dajaku je zadnji...

Piše I. R.
24. listopada 2024. - 08:06

Plati večeru i sve je oprošteno! Tako otprilike glasi kazna koju je Gennaro Gattuso odrezao Leonu Dajakuu. Počastiti mora cijelu momčad nakon što je ljutito reagirao na utakmici sa Slaven Belupom u Koprivnici. Hajduk je pobijedio 2:0 autogolom i pogotkom Stipe Biuka. Hajdukov trener je u 56. minuti odlučio s terena povući Dajakua kojemu se to ni najmanje nije svidjelo.

Uzeo je bocu vode i bacio je na klupu, a onda sjeo i namrgođen prekrižio ruke. Nije to, dakako, prošlo neprimijećeno. Ništa Gattusu ne promiče, a pogotovo ne ponašanje njegovih igrača. Utakmica u Koprivnici još nije bila ni blizu kraju, a postalo je jasno kako Dajaku neće proći lišo.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Talijan je nekoliko puta isticao kako voli vidjeti ljute face, drago mu je kada igrači nisu sretni jer ne igraju. To znači da im je stalo i da imaju želju, govorio je Rino. Međutim, posljednji „kažnjenik” ipak je prevršio mjeru, čak i po Gattusovim mjerilima.

Usprkos kazni, može se reći da je prošao „kao na piru”. Pogotovo kada se sjetimo kako su prolazili drugi koji su se ogriješili prije njega. Prvi je „po prstima” dobio Emir Sahiti. On je na početku sezone zakasnio na dogovorenu obavezu s momčadi. Pisalo se kako je bila riječ o zajedničkom ručku. Sada već bivši hajdukovac nije stigao na vrijeme i Gattuso ga je kaznio neigranjem u uzvratnoj utakmici protiv Torshavna na Farskim Otocima.

image
Vojko Bašić/Cropix

Vratio se Kosovar u sastav već u sljedećem susretu, za domaći okršaj protiv Slaven Belupa. No, Talijan je dobio što je htio. Želi disciplinu u momčadi, pravila vrijede za sve, a milosti nema ni za koga. Najbolje je to dokazao u velikom slučaju...

Evo razloga zbog kojeg je Sahiti ostao kući, umjesto da ide na Farske Otoke i tko su Gattusovi ‘igrači‘ Tizio i Caio

Najviše se pamti drama oko Ivana Perišića. Ivane dođi – Ivane aj ća! Njegov sukob s Gattusom označio je konačni kraj u bijelom dresu. U burnom kolovozu pola sata u prvoj utakmici protiv Ružomberoka bile su njegove posljednje minute na terenu za Hajduk.

Četiri utakmice nakon toga je propustio. Jasno je kako ga talijanski stručnjak nije htio u momčadi. Odnosi su bili trajno narušeni i povratka nije bilo. A onda je konačno i napustio Poljud. Došao na velika, otišao na mala vrata.

- Situacija je skroz čista. Dva dana nakon mog dolaska našli smo se ovdje u mom uredu. Već tada mi je Perišić nagovijestio kako želi otići. Rekao sam mu: stani, pričekaj malo da prođe Euro pa ćemo vidjeti. Prošao je Euro. Igrali smo potom mislim drugu prijateljsku utakmicu ovdje, rekao bih da je to bilo protiv Širokog Brijega. Tada mi je to sve opet ponovio – govorio je Gattuso na tu temu.

image
Duje Klarić/Cropix

Pokajao se

A onda i Rokas Pukštas. Hajdukov Amerikanac vjerojatno je jedan od rijetkih igrača kažnjenih zbog toga što je trenirao. Ali ne i kada je bilo dozvoljeno. Gattusu to nije promaknulo, proširio se video na kojemu Pukštas radi privatni trening dan prije utakmice. A to se ne radi. Za to je kažnjen propuštanjem utakmice sa Šibenikom u kojoj je Hajduk uvjerljivo slavio s 4:0.

- Mlad je, radi greške. Sutra je novi dan. Najveći problem s njim je što mislim da on kada sluša mene i moj stožer radi facu kao da nas ne sluša. Platio je kaznu, iskreno je primio pogrešku, shvatio što je napravio. Nije išao krasti, nego trenirati, ali moje pravilo je da se to ne radi dan prije utakmice. Mladi u modernom nogometu najčešće imaju privatnog trenera, a to je veliki problem. Ne znam zašto se to događa, tko vrši pritisak na njih. Ne mogu kontrolirati sve te procese i onda se dogode problemi s ozljedama – ovako je Rino objasnio situaciju.

Trener Hajduka objasnio zašto je izbacio Pukštasa iz momčadi: ‘Proširio se taj video, a imam i osjećaj da nas ne sluša‘

image
Ante Čizmić/Cropix

I to je brzo izglađeno, pa se Pukštas vratio u sastav za utakmicu sa Slaven Belupom. U igru je ušao u 70. minuti umjesto Anthonyja Kalika. Amerikanac je minulog ljeta bio na izlaznim vratima kluba. U svojim redovima htjela ga je vidjeti talijanska Parma, ali klubovi se nisu uspjeli „pogoditi”. Bijeli su htjeli više nego što su Talijani nudili. Njegova vrijednost prema Transfermarktu iznosi osam milijuna eura što je najviše od svih hajdukovaca.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 08:06