StoryEditorOCM
HajdukNek‘ se trener friga

Gattuso ih taman ‘uglazbio‘, a oni odlaze; trener se kao pravi ‘dipendente‘ mora suočiti s novim potezima kluba

26. kolovoza 2024. - 21:48

Hajduk nije izgubio, ali to je malo za ambicije "bijelih" i po svemu je remi u Puli rezultatski korak natrag. Međutim, na planu igre ostvaren je određen napredak. Ne znamo kako bismo ga egzaktno izmjerili, primjerice u postocima, ali ovako "odokativno", bolje je to bilo nego u posljednje vrijeme.

Sama izjava trenera Gennara Gattusa, koji je svjestan pod kakvim pritiskom živi i radi, vrlo (nam) je znakovita:

- Imamo više pluseva nego minusa. Mi stvaramo šanse. Istina je da griješimo i promašujemo. Ali, da ne stvaramo šanse, e onda bi trener trebao otići doma...

Ovako, očito ne treba. Otići doma. Neka dalje radi. U tom smislu je rekao, da nas ne hvatate doslovno za prijevod. Ali, to je smisao. Da momčad totalno ne funkcionira, onda bi bilo – adio. Međutim, Hajduk napreduje, pa premda je to u mikro-koracima u odnosu na glavne konkurente Dinama i Rijeku (konkurente za što, pitate se), trener je uvjeren da će njegov evo već dvomjesečni rad da(va)ti rezultat.

Ono što je depresivno jest da je ovoj istoj Istri i Dinamo utrpao pet, a Rijeka četiri komada, dok Hajduk živi u siromaštvu realizacije. Gol po gol, na kapaljku. Zato jest Europa izgubljena, a na ljestvici su četiri boda zaostatka za Dinamom. Ali, što sad da Hajduk radi, ne može sad baciti koplje u trnje i prestati se natjecati. Igra se dalje, a zadataka i te kako ima.

Zaposlenik u firmi

Sigurno bi trener mogao pričati i o tome da se našao u drugačijoj situaciji nego mu je predočena kad je dolazio i na pripreme na Bled odlazio. Očekivao je i neka pojačanja, jače popune mjesta u osiromašenoj igračkoj ruži. No, rekao je da neće kukati - kako i sam reče na jednoj od pressica – vojnik je kluba, odnosno doslovce "dipendente", što bi značilo zaposlenik u firmi i treba provoditi zamisli poslovodstva. Nije on tu sad da nešto zahtijeva ili izvolijeva. Njegovo je - raditi.

Zla okolnost po trenera jest što je politika kluba da sad Rokas Pukštas i Emir Sahiti budu na prodaji, u odlasku su, a taman je Gattuso nešto (konačno) uskladio glede njihove pozicije, pa time i ukupne igre.

image
Goran Šebelić/Cropix

To je peh, Hajduk kao da je proigrao, odnosno svjetluca svjetionik igre u mraku. Oni proigrali, a - odlaze.

Na desnom krilu Pukštas kao da je pronašao dobru poziciju za svoje osobine, a on nije ni polu-napadač, niti razigravač, niti klasični zadnji vezni. S pozicije (lažnog) krila, što smo opisivali i u najavi, mogao bi najbolje poslužiti i uvjereni smo da smo ga baš u Puli vidjeli na tom tragu.

S lijeva Emir Sahiti, na prirodnijoj je poziciji, nego zdesna...

Sva je neprilika da bi kroz ovaj tjedan obojica mogli/trebali otići, na što će se trener smrknuti, ali neće reagirati, dok istodobno cijeli klub živi za dobru prodaju igrača, e da bi mirnije prodisali. A trener nek se friga, mora pronaći novu formulu. Već smo u izvješću pisali da je mister Rino poput profesora Baltazara koji nervozno šeće lijevo-desno, sve dok mu stroj ne izbaci dobitnu kombinaciju.

Pukštas je, dakle, u kontaktima s Parmom, a što se tiče Sahitija baš je njegov agent Adrian Aliaj odisao zadovoljstvom prije utakmice u Puli, nakon što se vidio i razgovarao s predsjednikom Hajduka Ivanom Bilićem, pa očekujemo nove korake spram plasmana Sahitija u Hamburger.

Ovisan o poslodavcu

Hajduku je prodaja nužna, koliko znamo, potreban je priljeva novca, a trener se kao pravi "dipendente", ovisan o poslodavcu, mora suočiti s novim potezima kluba.

Loša vijest je i izostanak Filipa Uremovića zbog tri žuta kartona, pa kompletni zadnji red mora mijenjati fizionomiju. Protiv Osijeka stoperski par naprosto mora biti Elez – Prpić, nakon što je Uremović požutio, a Šarlija je ozlijeđen.

Dobra vijest je novi teledirigirani centaršut Hrgovića za glavu Livaje, što dokazuje da se mladima treba vjerovati.

image
Goran Šebelić/Cropix

Livaja je posebna priča, u posvemašnjoj jalovosti momčadi, njegovi pogoci postaju dodatna vrijednost. Golovi i asistencije. S tri gola i tri asistencije svečar 31. rođendana izdiže se debelo iznad Hajdukova prosjeka, da ne kažemo sivila. I mnogi se navijač i u Puli zapitao "... a kakvi bismo to bili da nemamo Livaju"?! Zanimljivo je da je to Livaji već 11. pogodak u mrežu Puležana, posebno je napaljen na Istru.

Sve u svemu, hajduci kao da su donekle proigrali, a sad će se momčad očerupati. Bez obzira što Gattusu sporo ide pravljenje igre, ne bismo mu bili u koži. Niti smo uvjereni da bi se netko drugi bolje snašao. U Rina je vrlina disciplina, marljiv rad i neka nastavi. Nema alternative.

A ima i ovo viđenje, poruka prijatelja, pročitajte je: Torshavn su bile pripremne utakmice, vrhunac je forme trebao biti sad u play-offu, ali se u međuvremenu dogodio Ružan Burek, šta ‘oće reć Ružomberok. Duhovit je naš svit, zna biti i razložan, staložen...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 10:59