StoryEditorOCM
HajdukPada rekord?

Gattusa još samo jedan korak dijeli od pisanja povijesti, ali morat će opet mijenjati svoju dobitnu formulu

27. listopada 2024. - 14:10

Taman kada je trener Hajduka Gennaro Gattuso uigrao novu zadnju liniju, novi/stari stoperski par Uremović-Šarlija, stigla je talijanskom stručnjaku nova glavobolja. U subotnjoj pobjedi nad Lokomotivom na Poljudu (2:1) treći žuti karton zaradio je Zvonimir Šarlija. To znači da će 28-godišnjak morati preskočiti nezgodno nedjeljno gostovanje kod Varaždina u idućem kolu. A po svemu sudeći će u prvih 11 uskočiti iskusni Josip Elez (30).

U posljednja dva ligaška susreta poslao je na teren Gattuso identičnu zadnju liniju Hrgović, Uremović, Šarlija, Diallo. Poslije ozljede dotad standardnog člana početne postave „bijelih” Dominika Prpića na susretu U21 reprezentacije Hrvatske s Grčkom u Koprivnici (3:2) prije dva tjedna, vratio se Šarlija u prvih 11. Međutim, u 59. minuti susreta s „lokosima” zaradio je žuti karton koji mu je treći u ovom prvenstvu što znači utakmicu pauze. Stoga će morati preskočiti gostovanje u baroknom gradu. Na njegovo mjesto vjerojatno će upasti Elez.

image

Zvonimir Šarlija

Ante Čizmić/Cropix

Elez umjesto Šarlije

Samo četiri nastupa u ovom prvenstvu upisao je Elez, od toga tek jedan start, protiv Osijeka još tamo u kolovozu, prije dva mjeseca. A ukupno je u sezoni još samo starter bio u Kupu protiv Bilogore 91. Osim kartoniranog Šarlije, još neko vrijeme u kadru neće biti ni ozlijeđenog Prpića kojem je stradao zglob. Prema prvotnim procjenama trebao bi ukupno mjesec dana izbivati s travnjaka. Opcija Gattusu još je i mladi Marino Skelin, ali i jedan igrač koji je na početku prošle sezone često pokrivao tu poziciju, osporavani Ismael Diallo. Povremeni reprezentativac Obale Bjelokosti osim na lijevom beku može igrati i stopera, ali već dugo ne ulijeva povjerenje gdje god da ga staviš. A za poziciju lijevog beka Gattuso ima rješenja u Dariju Melnjaku, Šimunu Hrgoviću... I u ovom slučaju bi kao naručen došao već dugo ozlijeđeni Mihael Žaper, ali veznjaka koji je u Osijeku često igrao i na poziciji stopera već dugo nema zbog teške ozljede koljena.

image

Josip Elez u prvenstvenom susretu s Osijekom na Poljudu prije dva mjeseca (pobjeda 1:0)

Ante Čizmić/Cropix

Problem za Gattusa je utoliko veći što i Uremović ima dva žuta kartona pa i njemu u Varaždinu prijeti treći. Baš kao i Diallu, te što je najvažnije Ivanu Rakitiću koji je uz Marka Livaju u ovoj momčadi jedini nedodirljiv. Nakon Varaždina, Hajduku uoči prvenstvene stanke zbog utakmica reprezentacije još slijedi domaći ligaški ogled s Istrom 1961. Prije Varaždina već u srijedu Hajduk je gost Mladosti iz Ždralova u osmini finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, ali se suspenzija zbog žutih kartona iz prvenstva ne može odrađivati u kupu.

Lov na povijest

U cijelom dosadašnjem dijelu sezone Hajduk je na samo jednom porazu, onom bolnom od Ružomberoka u 3. kolu kvalifikacija Konferencijske lige na Poljudu (0:1). Od početka sezone, u dosad odigranih 11 kola, Hajduk je neporažen u SuperSport HNL-u. Hajduk ima osam pobjeda i tri remija. Neporažena je i Rijeka, ali je na pet pobjeda i šest remija, od čega ima sada već četiri u nizu u zadnja četiri kola. Zbog toga momčad s Rujevicve ima šest bodova manje.

image

Josip Elez na kup susretu protiv Bilogore
 

Ranko Šuvar/Cropix

Gattusov Hajduk na tragu je klupskog rekorda u samostalnoj Hrvatskoj. Najviše, 12 utakmica na startu prvenstva bez poraza u HNL-u Hajduk je pod trenerom Ivanom Katalinićem imao u sezoni 1994/95. Te smo sezone gledali najmoćniji Hajduk u HNL-u. Ta se momčad s Aljošom Asanovićem, Milanom Rapaićem, Igorom Štimcem... plasirala u četvrtinale Lige prvaka (eliminacija od kasnijeg europskog prvaka Ajaxa, 0:0 na Poljudu i 0:3 u Amsterdamu). U za „bijele” nesretnom 13. kolu prvenstva te sezone te jeseni 1994. godine je Hajduk poražen na gostovanju kod tadašnje Croatije iz Zagreba (0:1).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2024 14:10