StoryEditorOCM
Hajdukna rubu grada

Frfa Mužinić i Edo Pezzi prozvali krivca: Najodgovorniji je čovjek koji uopće nije iz Hajduka, ne može više šutjeti

Piše S. A., P. S.
11. rujna 2024. - 15:12

Dražen Mužinić Frfa, Hajdučko srce sedamdesetih, odmah poslije Ljube Kokeze sinonim hajdučke borbenosti, bio je vrlo koncizan:

- Ako je sve ovo istina što je iznio Nikola Kalinić, pa to je - strašno! A nema razloga da mu ne vjerujem. Ovo o ogovaranju i pokazivanju poruka i da jedan drugome iza leđa komentiraju, to me najviše pogodilo. A pričao je i o stanju u klubu, da nema novca...

Mužinić smatra:

- Mislim da je vrijemo zrelo za ostavke, za sazivanje kriznog stožera od vrha do dna. Grad snosi svoju krivicu jer je vlasnik kluba i trebalo bi znati pravo stanje u klubu. Ako je klub narodni, a jest i neka je, ali onda narod treba saznati punu istinu i sve što se događa!

image

Dražen Mužinić Frfa

Ante Čizmić/Cropix

Istog je razmišljanja i naš iskusni kolega, novinar Edo Pezzi. Čujemo se ponekad, priupitamo ga prvo za zdravlje...

- Nije loše - kaže nam šjor Edo.

Drži se iskusni novinarski lisac, a pogled na ono što se događa u Hajduku, način na koji klub funkcionira, nikako mu ne pomaže.

- Odavno sam ja govorio da će to ovako biti, govorim već deset godina... - počeo je Pezzi.

Što napraviti? Tko je kriv?

- O tome se sve manje govori, ali najveći je krivac gradonačelnik Ivica Puljak. On je predstavnik Grada Splita koji je većinski vlasnik i ne može stajati skrštenih ruku. Vrijeme je da se Grad zahvali ovima koji su tu i postavi ljude koji će znati voditi Hajduk.

Grad Split je već odavno predao izbor članova Nadzornog odbora Hajduka u ruke udruge Naš Hajduk. Odrekao se zapravo svog prava kao većinski vlasnik, što je samo po sebi sporno, jer građani grada koji je većinski vlasnik kluba, a koji nisu članovi Udruge, nemaju pravo biranja, dok netko iz Los Angelesa kao član Udruge ima pravo izbora člana Nadzornog odbora kluba koji je u vlasništvu Grada Splita.

image

Ivica Puljak i Lukša Jakobušić

Vladimir Dugandzic/Cropix

Tako to sada funkcionira, a pokazuje se na sportskom planu, a sada i izvan njega, da stvar ne funkcionira najbolje. Treba li odmah ‘presjeći sjekirom‘ i kazati zbogom ‘narodnom modelu‘, svakako ne. Ali vrijeme je u najmanju ruku za tematsku sjednicu gradskog vijeća na ovu temu, da se dovedu ključni akteri Hajduka, udruge Naš Hajduk te da ih se ‘urbi et orbi‘ zaspe pitanjima i inzistira na odgovorima. Možda je sazrelo i vrijeme za referendum građana Splita s jasnim pitanjem i dva ponuđena odgovora:

a) Nadzorni odbor Hajduka (kvotu koja pripada Gradu Splitu kao većinskom vlasniku) i dalje se treba birati kroz proces udruge Naš Hajduk;

b) Nadzorni odbor Hajduka (kvotu koja pripada Gradu Splitu kao većinskom vlasniku) treba izravno birati Grad Split.

Vlasnička je situacija sada takva da bi Naš Hajduk i dalje imao svoje članove u Nadzornom odboru, ali bi većinu činili predstavnici Grada Splita. 

Ova se tema otvorila sama od sebe, čeka se svakako reakcija Banovine. Mogu oni i dalje šutjeti, ali sada je svaka šutnja, kada se govori o Hajduku, gromoglasna. Grijeh je i nečinjenje, ne sam u Bibliji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 15:17