StoryEditorOCM
HajdukGATTUSO, RAKETA...

Fenerbahče doveo i trećeg napadača, evo što to znači za Edina Džeku i njegov dolazak u Hajduk

Piše Marko Bilić
23. srpnja 2024. - 21:42

Youssef En-Nesyri novi je igrač Fenerbahčea. Marokanac je već treći napadač kojega je turski velikan doveo u prijelaznome roku, nakon Allana Saint-Maximina i Cenka Tosuna.

E sad, zbog čega ova vijest "češe" navijače Hajduka? Inače nas ovaj transfer iz Seville u Fener ne bi previše uzbudio, koga briga. Ali nas ipak rajca, itekako rajca. S razlogom.

Sjedim u kafiću preko puta Slobodne, lagano kavica da sredim malo misli, obavim nužnu telefoniju, odnosno mobiteliju. Stol do mene tri momka, tema je, naravno, Hajduk.

- Brate, Fener je dovea i ovog Nesyrija, paklen igrač. Ovo im je već treći napadač kojega su doveli. Sad bi Džeko moga u Hajduka, ajme šta bi to bilo da i on dođe nakon Rakete. Sve bi gorilo.

Ovaj drugi je bio "glas razuma".

- A ne znan, sve i da dođe, triba vidit kako bi to funkcioniralo na terenu. Triba njih posložit, tribat će vrimena.

- Ali, brale, zamisli da sad i on dođe, ala ludila – ne da se prvi.

Siguran sam da ovo nije jedini razgovor na ovu temu koji se vodio danas među navijačima Hajduka. Činjenica da je Fener doveo već trećeg napadača golica maštu, uostalom, govorilo se i pisalo da bi Dijamant mogao put Poljuda ukoliko turski klub dovede dvojicu novih napadača. A ovo je već treći.

I to je danas glavni argument u raspravama hoće li Edin Džeko u Hajduk ili neće. Uz sve ono od prije. Da on obožava Hajduk i Dalmaciju i da je sam najavio da bi volio igrati u atmosferi Poljuda... da ga novi trener Fenerbahčea Jose Mourinho ne može smislit‘ i da ga ne vidi u kombinacijama za novu sezonu... da je prijatelj sa sportskim direktorom Bijelih Nikolom Kalinićem još iz dana dok su zajedno igrali u Romi, isto kao i Ivanom Perišićem s kojim je igrao u Interu...

... da mu je kum Senijad Ibričić, veliki hajdukovac, pa ako je Keto mogao dovesti Raketu zašto i Ibro ne bi mogao Dijamanta? Supruga Amra metnila je par objava na Instagramu kako pije kavu u Splitu, pa još i dva srca u plavoj i crvenoj boji Hajduka, a uz sve to obitelj Džeko razvila je biznis u Dalmaciji.

I sad Fener doveo trećeg napadača...

image

Jose Mourinho i Edin Džeko

Damir Krajač/Cropix

Ali, uzalud vam trud svirači - neće Džeko u Hajduk. Već sam napisao da neće i da nije nikada ni bio blizu Hajduka. Evo i zašto.

Mit je da Džeko i Mourinho nisu u dobre. Ne da jesu u dobre nego su jako dobri. Mourinho voli Džeku.

Mit je i da je Džeko izigrao Mourinha kad je slavni Portugalac dolazio za trenera Rome, a Edin iz Rome "pobjegao" u Inter. Sam Mourinho mu je savjetovao da ode jer mu je Inter nudio ugovor na dvije godine, a Roma samo na jednu. Odlazak u klub iz Milana bio je u dogovoru s Mourinhom.

Ajmo dalje. Kažu da Mourinho u Fenerbahčeu ne računa na BiH-napadača. Još jedan mit. Naime, i sadašnji predsjednik kluba Yildirim Ali Koç i njegov protukandidat htjeli su dovesti legendarnog Portugalca i tako dobiti naklonost navijača, pa je Mourinho za savjet nazvao... koga? Pa, Edina Džeku, i pitao ga za kojeg predsjednika da potpiše ugovor. A Džeko mu je rekao da se drži Ali Koça.

Nadalje, nema šanse da Fener ne računa na Džeku. Prošlu sezonu zabio je 25 golova, uz to bio najbolji strijelac i igrač u pripremnim utakmicama ovoga ljeta, u pet susreta zabio isto toliko golova, klub ga je imenovao prvim kapetanom momčadi... I prvi je napadač.

A ova trojica što su došli tu su da mu olakšaju, čuvaju leđa, da dijele s njim minutažu, ipak mu je 38 godina. Fener je tražio zamjenu za Michyja Batshuayija koji je otišao, Edin je ostao jedini napadač.

image

Amra i Edin Džeko

Instagram Screenshot/

I sad bi oni, kao, trebali škartat‘ Džeku par dana nakon što su ga ustoličili za kapetana i nakon što je bio najbolji igrač priprema!? Uostalom, turski mediji napisali su da je "Edin Džeko najveće pojačanje Fenerbahčea ovog ljeta", aludirajući na njegovu sjajnu formu.

Mit je i da bi BiH napadač došao u Hajduk "zbog biznisa koje je razvio u Dalmaciji". Pa neće on to raditi, ima on ljude koji mu već vode te poslove.

Edinu je u Istanbulu jako dobro, uživa tamo s obitelji. Hajduk mu je drag, nije da nije, ali ta priča nije ozbiljna. Hajduku dobar marketing, strani mediji naveliko su pisali o mogućem dolasku Džeke na Poljud, priča se zavrtjela... Ali, džaba krečili.

image

Najbolji igrač Fenera na pripremama

Afp
image
Afp
image
Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 16:16