StoryEditor
Hajduknema straha

Eksplozije i terorizam ne smetaju Hajduku i Splitu: i jedni i drugi idu Antalyju bez obzira na sve

2. siječnja 2017. - 19:00
split_hajduk32-301116

Krvavi novogodišnji doček u Istanbulu, opet je puklo u Turskoj, deseci mrtvih nakon terorističkog upada u jedan od noćnih klubova višemilijunskog Istanbula. Bilanca je tragična: 39 mrtvih. Najmanje. Deseci ozlijeđenih. 

Ne tako davno pukla je bomba kod stadiona u Istanbulu, s mnoštvo poginulih, a u Ankari je ubijen ruski veleposlanik.
Zašto sve to i na sportskim stranicama elaboriramo, jasno je: Turska je osim mete terorizma ujedno i Eldorado nogometnih priprema: siječanj je, odlaze uskoro na rivijeru Antalyje i Hajduk i Split i ne samo oni.

Jesu li zabrinuti, uzdrmani ili se naprosto nastavlja živjeti kao i prije, s jasno prihvaćenom svakodnevnicom terorizma koji može udariti svugdje i bilo kad? I što sad što je Turska posebno na udaru i golem je popis tragičnih ubojstava i događaja od Istanbula i Ankare do recimo Kayserija i Gaziantepa? Puca se, gine se? Ništa, život ide dalje.

Kao moreplovci, “navigare necesse est”. Nema alternative. Ploviti se mora. Tako se i živjeti mora, a u ovom slučaju, trenirati se mora. Sredozemno središte sportskog turizma Antalya, ne pati zbog toga što je Turska u žarištu terorističkih ispada.

Lani je problem eskalirao kad su se Turska i Rusija našle na granici sukoba, kad je srušen ruski borbeni avion ‘suhoi’. Rusi su tada povukli i svoje turiste i momčadi s priprema iz Turske, ali su se međudržavni odnosi u međuvremenu primirili. 

A ostali? Bili su redovito na pripremama, raspored nije patio. Danas?

Dogodila se nova, malo je reći ružna stvar, ali nekako se naviklo živjeti s tim vijestima i nema refleksa da bi se odlazak u Antalyju doveo u pitanje.

Hajduk je uglavio pripreme od 23. siječnja do 4. veljače, igrat će barem tri prijateljske, pripremne utakmice s ekipama koje će također biti dolje, dakle sve po ustaljenom planu.

- Nema nikakvih naznaka da bismo mijenjali bilo što već uglavljeno – smatra se u Poljudu.

U Tursku ide i Split, da oživi svoje prvoligaške ambicije opstanka, jako su im važne pripreme “dolje”. Predsjednik Slaven Žužul nam je rekao:

- Ružne se stvari događaju i nikad ne znaš kad će di puknit. Ali, život ide dalje. Idemo svojim putem.

Antalya i nogomet idu dalje, makar sati čekanja u presjedanju iz aviona u avion, u Istanbulu, na aerodromu, između Zagreba i Antalyje neće biti ugodni, bezbrižni kao nekad. Ni lani nisu bili...

 

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 22:58