StoryEditor
Hajdukpočetnik il kvaliteta?

Domaći ili strani trener na klupi Hajduka? Evo što kažu bivši i sadašnji klupski igrači i dužnosnici

Piše PSD.
7. svibnja 2015. - 17:22

Ljubo Pavasović Visković: Bitno da je kvalitetan

Dilema vam je pogrešna – odmah nam je uzvratio član Nadzornog odbora Hajduka Ljubo Pavasović Visković na naše pitanje. Pojasnio je:

- Sasvim je svejedno je li trener domaći ili strani, bitno je da je kvalitetan. Ovakva dilema tjera na pogrešan zaključak.

Pavasović Visković istaknuo je neke od prednosti i domaćeg i stranog trenera.

- Domaći ima tu prednost što poznaje mentalitet, a nema ni jezične barijere. Stranac, pak, nije opterećen predodžbama i poznanstvima u hrvatskom nogometu.

Zaključio je Pavasović Visković sljedećim riječima:

- Loš trener je najskuplji trener! Ako je trener dobar, Hajduku će vratiti sav uložen novac, a ako je loš, onda ne samo da ga neće vratiti, već će i klubu napraviti štetu.

Ivan Katalinić: Reja i Balakov su uzeli novac, a nisu napravili ništa

Za Ivana Katalinića dvojbe nema – domaći je trener jedino rješenje!

- Domaći su treneri sve osvajali s Hajdukom, kupove, prvenstva...Stranoga trenera treba i duplo više platiti, a stalno se govori da su problem financije. Mi stalno dižemo te strance, kao da lete, a domaće podcjenjujemo. Ne znam je li to do ljubomore ili nečeg drugog.

O erama Reje i Balakova na Poljudu “Kate” nema lijepih riječi.

- Oni su samo uzeli novac, a nisu ništa napravili. Balakova se puno platilo, imao je veliku plaću za hrvatske uvjete, a onda je pobjegao bez ikakvog obeštećenja. Uz to, naše je podneblje specifično i, dok ga stranac upozna, prođe pola godine...

Katalinić je odbacio tezu da su domaći treneri potrošeni.

- Ma kakvi potrošeni. Stranca se ne želi potjerati jer mu onda moraju platiti, a naš je trener jeftiniji pa ga se onda može potjerati bez problema.

Ali što vam znači dobar trener ako nemate dobre igrače? Bez dobrih igrača ne možeš ništa. Najlakše je potjerati trenera, to je Hajduk i pokazao u zadnjih par mjeseci. Uvijek se priča o trenerima, a ne o igračima i o tome tko ih je doveo.

Dražen Mužinić: Stranci nisu bolji od naših

Još jedan “poen” domaćim trenerima donosi Dražen Mužinić. Zašto?

- Zato što poznaju situaciju u klubu i državi, igrački kadar, a uz to Hajduk je uvijek davao vrhunske trenere. Naš je čovjek najbolje i najjeftinije rješenje, a svaki strani trener koji vrijedi, košta.

Treneri vani nisu ništa bolji od naših ovdje, oni samo rade u boljim uvjetima. U hrvatskom je nogometu, pak, situacija generalno ružna. Izuzev Dinama i Rijeke, svi klubovi životare.

Po čemu pamtite razdoblja Reje i Balakova?

- Balakova ni po čemu posebnom, a Reja je bio jedan od kvalitetnijih trenera. No, on je uvijek vodio momčadi koje su se borile za ostanak. Nikada nije trenirao šampionske momčadi. A Hajduk se svake godine mora boriti za vrh.

Jure Jerković: Uvijek sam za naše ljude

Jurica Jerković isprve nije htio dati svoje mišljenje na našu temu, ali smo ga ipak uspjeli privoljeti na kratak komentar. Riječ slavne Hajdukove “desetke” uvijek ima posebnu težinu.

- Isključivo sam za domaćeg trenera zbog poznavanja situacije u hrvatskom nogometu i u Hajduku. Strancu, uz to, uvijek treba šest-sedam mjeseci adaptacije na naše podneblje i uvjete. Vjerujem da u Hrvatskoj ima puno trenera s velikim iskustvom i dobrim rezultatima.

Ivica Šurjak: Strani trener i naši igrači

Ivica Šurjak je kao šef struke Hajduka prvi “otkrio” Edy Reju.

- Ja sam najprije za domaće igrače, za mlade da se forsira i da bude barem 75 posto djece iz okruženja, kao kad smo bili prvaci 2001.. Trener stranac je dobra ideja, ali moraš imati momčad, neki kvalitet da bi animirao da dođe stranac od ajmo reć’ imena.

Mi smo ga doveli 2009., bila su drukčija vremena, bio je momenat da smanjimo utjecaj menadžera i općeg pritiska. Reja je uveo red. Bitno je da stranac napravi novac, a ne da ga samo uzme! To je opasno i velik rizik. Stranac jedino ako se financijski isplati.

(vb), (sa)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2022 11:06