StoryEditor
Hajdukdossier ivanovski

Dokad golgeterska suša: u sedam utakmica bez gola i asistencije, on je igrač realizator, a Hajduk ne stvara baš šanse

26. kolovoza 2018. - 12:00
hajduk_steau59-090818

U zadnje četiri utakmice Hajduk je zabio samo dva gola, tek jedan iz igre, Saidov u Bukureštu. I baš se Ahmed Said Said pokazao kao najraspoloženiji Hajdukov napadač ove sezone. No, napao je Hajdukov napadač i vratara Gorice Kristijana Kahlinu pa ga na travnjaku neće biti iduća četiri susreta, gotovo mjesec dana. Stoga će Hajdukove napadačke ambicije uvelike ovisiti o Mirku Ivanovskom čiji start na Poljudu je očito ispao potpuno drugačiji od onog kakvog je makedonski napadač priželjkivao. Ne samo zbog Hajdukove sezone u kojoj je dosad klub s Poljuda svladao samo Slaviju (dvaput), već i zbog Ivanovskog čiji je statistički učinak u dosadašnjem dijelu sezone ravan nuli. U rubrici golovi zjapi nula, u onoj asistencije također. I kada je tako nitko ne pita ni za zdravlje, ni preskočeni veliki dio priprema, za prilagodbu na novu sredinu, stanje u klubu, za obiteljsku situaciju... Neusporedivo s prošlom sezonom.

Ivanovski je na Poljud stigao kao treći strijelac HNL, bez odštete i taj posao je pozdravljen. U dresu Slaven Belupa zabio je 15 golova u 30 prošlosezonskih susreta (dva s bijele točke). Koliko i primjerice Mario Gavranović, jedan manje od Hebera, dva od Soudanija. Međutim, u dresu Hajduka ove sezone zasad – suša. A nije ga ni bilo u nekim posebnim prigodama. Kao ni blijedog Hajduka općenito. A odigrao je sedam od osam susreta. Svaki put je startao, ali je i svaki put zamijenjen. Možda je najbolje tu nemoć i mentalno stanje opisao pokušaj Ivanovskog kada je protiv Gorice u obećavajućoj situaciji/kontri tukao nerezonski s tridesetak metara. I zaradio zvižduke na Poljudu. Nedugo potom je zamijenjen.

Prokletstvo svakog napadača je da mu se na kraju zbrajaju samo golovi, oni daju sud o njegovoj igri. Malo je izuzetaka, rijetko tko ima status "maratonca" Marija Mandžukića. Međutim, i Mandži je trebalo dugo da pokaže koje sve druge kvalitete ima osim realizatorskih (pa uostalom i treneru Massimilianu Allegriju). I on je predmet kritika kada nastane golgeterska suša. Međutim, da nije u golovima baš sve dokaz je i da je iz kluba dolaskom Cristiana Ronalda otišao Gonzalo Higuain, a nije Mandžukić. Jest i zbog visine plaće, ali ne bi slavni Juve radio na svoju štetu zbog par "milijunčića".

Zbog problema s ozljedom, rebrom, Ivanovski je propustio dobar dio priprema za novu sezonu. Tri tjedna je mirovao, radio po posebnom programu. Ali prije ozljede i poslije povratka zabijao je na pripremama (Orkanu što je manje bitno, ali i u generalci Rostovu kada je prethodno i izborio penal). No, kada su krenule prave, službene utakmice i Hajduku i Mirku je krenulo sve nizbrdo. Forsirao ga je dosad Kopić, napravio mu je možda time i medvjeđu uslugu iako je i Kopiću izbor opcija vrlo sužen. Ivanovski se borio, ali ukupni učinak je dosad bio i više nego skroman.Međutim, najčešće igra daje golove, napadač je samo projicirana posljednja karika u tom lancu. Koji ove sezone baš i ne funkcionira. Možda sve najbolje opisuje i jedan od komentara koji ćemo iz svijeta interneta posuditi od autora. A ide otprilike ovako: "Igramo tako da bi Ivanovski mora' primit balun okružen četvoricom, sve ih predriblat', sam sebi asistirat' i onda zabit' s jedno 40 metara.". Šalu na stranu, no koliko je upotrebljivih lopti dobio Ivanovski u tih sedam susreta? Koliko je primjerice bilo ubačaja u kazneni prostor, a zna se da mu je prošle sezone igra glavom bila jako oružje? Nipošto ga ne amnestiramo, baš obrnuto jer nam je u fokusu, ali treba gledati i širu sliku.

Sliku cijele momčadi koja igra jako loše, što nipošto nije ni samo do trenera jer je trenutna situacija rezultat događanja u klubu, nedostatka kontuiniteta, sustava na svim razinama. Pa tako i kadrovskom u prvoj momčadi. Ivanovski je prvenstveno igrač realizator, a Hajduk ne stvara baš šanse slijedom svega gore navedenog. Taj lanac u kojem bi Ivanovski i drugi napadači trebali biti posljednja karika ne funkcionira iz dubljih razloga od onih što mogu stati u priču o lošoj formi igrača ili radu trenera.

Brojke

Statistika ove sezone

Utakmica: 7

U prvih 11: 7

Zamijenjen: 7

Golova: 0

Asistencija: 0

Statistika prošle sezone

Utakmica: 30

U prvih 11: 29

Zamijenjen: 5

Golova: 15

Asistencija: 4

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 21:39