StoryEditorOCM
HajdukGodišnjica

Dan kada je Hajduk zadnji put iz Europe izbacio klub iz Liga petice, ali i upisao jedan od najbolnijih poraza

Piše Frane Vulas
6. studenog 2023. - 17:55

Na današnji dan prije 38 godina Hajduk je posljednji put iz Europe izbacio neku momčad iz Liga petice. U uzvratnom susretu 2. kola tadašnjeg Kupa UEFA Hajduk je tog 6. studenoga 1985. godine pred 50 tisuća ljudi na prepunom Poljudu svladao Torino 3:1. U prvom susretu u Italiji bilo je 1:1. Aljoša Asanović doveo je Hajduk u vodstvo već u 2. minuti. Izjednačio je slavni Brazilac Junior s bijele točke u 15. minuti.

Najljepši trenutak susreta bio je spektakularan pogodak Blaža Sliškovića iz slobodnog udarca s više od 30 metara kojim je Hajduk u 29. minuti vratio u vodstvo. Konačan rezultat s bijele točke postavio je Zlatko Vujović u 55. minuti. Junak pobjede bio je Ivan Gudelj koji je asistirao za prvi gol, iznudio penal...

image

Naslovnica Slobodne Dalmacija dan iza uzvratnog susreta Hajduka i Torina

Arhiva SD

Te sezone Hajduk je u idućem kolu prošao i Dnjepr, opet na krilima Gudelja. Zaustavljen je potom u četvrtfinalu tog natjecanja od belgijskog Waregema, kada se to najmanje očekivalo.

image

Izvještaj utakmice Hajduk - Torino

Arhiva SD

A točno na današnji dan prije 49 godina upisali su ‘bijeli‘ i jedan od najbolnijih europskih poraza svih vremena. U uzvrat 2. kola tadašnjeg Kupa prvaka kod St. Etiennea Hajduk je stigao s velikom 4:1 prednošću sa Starog placa. Međutim, u uzvratu je francuski sastav tog 6. studenoga 1974. godine nakon produžetaka slavio s čak 5:1 i eliminirao ‘bijele‘.

Bila je to velika prigoda da Hajduk Tomislava Ivića sa zlatnom generacijom napravi vrhunski rezultat u Europi, ali nije išlo. U uzvratu je zbog ozljeda Hajduk nastupio osjetno oslabljen, bez ključnih igrača Dragana Holcera, Brane Oblaka i Luke Peruzovića. Kada je Mićun Jovanić nakon sat vremena izjednačio na 1:1 činilo se kako će ‘bijeli‘ proći dalje, ali uslijedio je nestanak struje i kasnije - potop. Sumnje na doping u redovima domaćina su desetljećima kasnije neizravno potvrdili i igrači francuskog sastava.

- Ma, uzimali su nešto, svi su poslije ostali ćelavi, nisu to radili samo protiv nas... St. Etienne i PSV Eindhoven su nas zaustavili za nijansu, u produžecima jedni i drugi, a bili smo zreli za europski trofej! - rekao je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju prije nekoliko godina tadašnji vratar ‘bijelih‘ Rizah Mešković.

image

Članak iz Slobodne Dalmacije nakon uzvratnog susreta St. Etiennea i Hajduka

Arhiva SD
 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:22