Sport Hajduk

SPAVAŠ LI MIRNO, MIŠKOVIĆU

Gotovo je! Ivanovski je novi igrač Hajduka, Makedonac predvodi napad Bijelih

SPAVAŠ LI MIRNO, MIŠKOVIĆU

Mirko Ivanovski je novi igrač Hajduka, sudeći po indiskrecijama posao je zgotovljen, perfektuiran, čak i potpisan, rekli bismo, a objava bi trebala uslijediti po isteku ugovora 15. lipnja, kad Ivanovskom istječe ugovorna obveza sa Slavenom Belupom.

Čekajući objavu smijemo ustvrditi kako je trener Željko Kopić dobio natrag u svoje dvorište makedonskog centarfora iz Bitolja koji mu je u doba zajedničke suradnje u Koprivnici prije godinu dana i te kako dobro služio.

Nije li Hajduk time osigurao centarfora koji će zabiti 15-18 golova? Poput Marka Futacsa lani, iduće sezone Ivanovski će ozbiljno reflektirati na golgeterski primat u HNL-u. Podsjetimo, otkako je neovisne Hrvatske samo su Ardijan Kozniku 1992., te Marko Futacs lanjske 2017. ponijeli laskavi naslov prvog strijelca lige.

Ivanovski je samo potvrdio kako je doista boravio u Splitu, u društvu Zvonimira Šarlije (suigrač iz Koprivnice, a igrao je za Solin, rekli bismo iz obitelji hajdukovaca), neće reći da je prošao liječničke preglede i da je sve riješeno, ali to proizlazi iz svega. Jasno je i najvećim naivcima da se nije došao okupati u grad pod Marjanom, nego dovršiti pregovore s "bijelima".

Dolazak Ivanovskog koji sa 28 godina predstavlja iskustvo i zrelost prilika je i da Hajduk obnovi prijateljske odnose s Pelisterom, klubom iz Bitolja u Makedoniji kojem se Ivanovski rodio ("Bitola, moj roden grad...").

Naime, zaboravlja se da su se Hajduk i Pelister sastali u kupu u sezoni 90/91 i da je Hajduk u kasno ljeto 1990. zbog nevremena kasnio na revanš. Letio je čarterom knap na dan utakmice, pa privremeno sletio u Sarajevo, nakon što se zbog oluje iznad Šar-planine nije upustio odmah u slijetanje u Ohrid.

U Ohrid, pa onda i autobusom u Bitolj stigao je tek kasno navečer, iz drugog pokušaja, kad se nebo smirilo. Pelister je pristao da se kup-uzvrat odigra sutradan, a mogao je tražiti da se susret registrira u njegovu korist jer Hajduk naprosto nije stigao na vrijeme.

Tada je Pelister zbog tog poteza ishodio trofej fair-playa, a Hajduk sutradan igrao i eliminirao Pelister sa 2:2 (u Splitu je bilo 1:1), da bi potom na proljeće prigrabio taj kup. I to je taj posljednji, slavni ratni trofej iz 1991. koji je u preliminarnom natjecanju imao svoju posebnu epizodu u – Bitolju.

I sad iz Bitolja (preko Koprivnice) u Hajduk stiže Ivanovski, da bude prvi strijelac momčadi, u trenutku kad se čeka da se sistematizira pitanje Futacsa i Saida...

Sportski direktor Saša Bjelanović dosad ispisuje već nekoliko važnih poslova, otkupio je Gyurcsa, dogovorio angažman Ivanovskog, a istodobno su Hajduka napustili Carbonieri i Stipica.

Almeida je otišao sam, silom isteka ugovora, što bi uradio i Stipica krajem lipnja (i što vjerojatno smjera i Grbić), ali je Dante, jedan od odlazećih vratara Hajduka požurio otići već zadnjih dana svibnja, pa je bilo potrebno pregovarati i ugovor raskinuti.

Ima tu još puno posla za Bjelanovića, a trener Željko Kopić kao pomoćnik mu, u ulozi sekundanta sportskog direktora ovog tjedna mu se pridružio u Splitu, pa zajedno slažu – smijemo li reći – šampionsku momčad.

Barem su takve ambicije. Ivanovski se čini vrlo dobar potez. HNL-klasa.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk